Çarşamba 08.10.2014

Kurban etini nasıl pişirmeliyiz?

Kurban Bayramı bitti. Etlerimizi alıp evimize geldik. Peki onları en sağlıklı şekilde nasıl saklayıp pişireceğimizi biliyor muyuz? İşte eti sağlıklı pişirmenin yolları

Kurban Bayramı'nın önemi; bizim için kesilen kurban etlerini pişirme, tüketim sıklığı, sağlık üzerine etkileri ve saklamada nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilimsel beslenme bilgileri üzerine odaklanılmasıdır. Açıkçası sağlıklı yaşam için beslenme önerilerine baktığımızda; son bilimsel veriler daha az hayvansal ama daha fazla sebze ağırlıklı beslenmenin sağlığı koruyucu olduğunu bildirse de hayvansal yiyecekleri tüketirken de yumurta ve daha fazla beyaz et yemenin, daha az kırmızı et tüketmenin öneminden bahsetmektedir.

HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Akdeniz diyeti başta olmak üzere birçok diyette; kırmızı eti yasaklamak yerine tüketim sıklığını azaltmanın ve sağlıklı pişirme şekilleri ile sofralara servis edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri, çalışmalarında, düzenli olarak günlük et yiyenlerin; nadiren et yiyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskinin üç kat daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Beslenme bilimi; sağlıklı pişirilmiş ve haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde bir öğünde 200 gram kadar yenilen kırmızı etin sağlığa faydası olduğunu ama sağlıksız pişirilen etlerin de hastalığa davetiye çıkardığını bildirmektedir.
KIRMIZI ETİ 5 ADIMDA PİŞİRMENİN YOLLARI
1. Etler yüksek ısıda pişirildiğinde etin içerisindeki su açığa çıkar ve kırmızı etteki su kaybı pişirime sırasında eti sertleştirerek lezzet kaybına neden olur. Etleri daha çok kıyma halinde ve kısık ısıda pişirmek gerekir.
2. Çok az su eklenerek yavaş pişirme ile kırmızı etin içerisindeki yağlar kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu jelatinimsi yapı besin öğeleri açısından zengindir. Ete lezzet verir ve etin yumuşak pişmesini de sağlar.
3. Izgara yapılan etlerde sıcağın etkisiyle kaybolan su ve yağ damlacıklarında folik asit, B1 ve B12 vitaminleri de kaybolur. Fırın, ızgara ve kızgın yağda etin pişirilmesi ile pişirme süresine bağlı olarak yüzde 30 oranında B grubu vitaminleri kaybolmaktadır. Az su konularak pişirilen etlerde vitamin kaybı oluşmaz.
4. Etlerde kurumayı önlemek için en sağlıklı pişirme; düdüklü tencerede az suyla, bazı sebze parçacıkları ile lezzetlendirerek pişirme şeklidir.
5. Etleri pişirirken lezzetli olsun diye yağlı olanlarını tercih etmemek gerekir. Çünkü etin kendi yapısında stearik ve palmitik yağ asitleri kan kolesterolünün artmasına neden olan yağlar içerdiğinden kırmızı etin, yağı görünmeyecek kadar temizlenmiş kas etinden oluşmasına dikkat etmek gerekir. Yağsız eti lezzetlendirmek için zeytinyağında dinlendirmek gerekir.
KIRMIZI ET YEMEK İÇİN 5 NEDEN
1. Kırmızı et, B12 vitamini ve vücutta emilim düzeyi çok yüksek olan demir ve çinko mineralleri açısından mükemmel bir kaynaktır. Bu nedenle kırmızı etin birçok türde anemiyi önleyici etkisi bulunur.
2. Kırmızı ette hayvansal kaynaklı fonksiyonel bir bileşen olan konjuge linoleik asidi (CLA) bol miktarda bulunur. Eğer et sağlıklı pişirilirse ve uygun miktarda yenilirse, konjuge linoleik asit denilen bu faydalı bileşen kanserden koruyucu, damarlarda bozulmaları önleyici bir etki gösterir.
3. Kırmızı ette pişirme ile yağ hücreleri kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu kısım bağışıklık sistemini güçlendirici besin zenginliği ile doludur.
4. Kırmızı et, ideal amino asit profili sayesinde vücudun kas dokusunu korumak için en değerli protein kaynaklarının başında gelir.
5. Sadece kuzu etinde bir miktar zeytinyağına benzer olan tekli doymamış yağ asidi bulunur ve düdüklüde sebzelerle beraber pişirilen kuzu eti, çocukların büyüme hızını artırmakta diğer kırmızı etlere göre daha üstündür.
SAĞLIKSIZ PİŞİRİLMİŞ ETİ YEMEYİN
Kızartma, kömür ile temas halinde pişirilmiş ve her gün yenilen kırmızı et ağırlıklı beslenme; diyet lifi, fitokimyasallar, antioksidan ve bitkilerde bulunan birçok yararlı besin bileşenlerinden daha az tüketmenizi sağlar.
Yüksek ısıda pişirme sırasında oluşan heterosiklik karbonlar ve polisiklik aromatik bileşiklerin kanser riskini artırdığı düşünülmektedir.
Kırmızı ette doymuş yağlardan stearik asit bulunur ve yüksek miktardadır. Araştırmalar, stearik doymuş yağ asidi çeşidinin prostat ve meme kanserleri oluşturan hormon üretimini artırdığa işaret etmektedir.
Kırmızı et sindirilirken, bağırsaklarda zararlı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak kolon kanserine, kırmızı et ile yüksek glisemik indeksli yiyecekleri bir arada yemenin böbrek kanserine neden olduğu bilinmektedir.
KIRMIZI ETİ SAKLAMANIN ALTIN KURALLARI
Et eğer iyi dondurulmamış ise kırmızı rengin hafif kahverengileşmesi ile meydana gelen farklı bir oluşum gelişir. Bu nedenle pişirilecek etin kırmızı ve renk değişimi olmadan saklanması gerekir.
Kıyma haline getirilen etler buzdolabında bir günden fazla bekletilmemelidir. Parça etler ise buzdolabında maksimum iki-üç gün tutulmalıdır.
Etler uzun süre saklanmak istenirse mutlaka pişirilecek miktarlara ayrılıp yağlı kağıda sarılarak buzlukta -2 derecede birkaç hafta saklanabilir.
Etler soğuk depolarda -32 derecede dondurularak veya buzdolabınızın dondurucu derecesi -18 dereceye kadar ayarlanabiliyorsa bir yıla kadar sağlıklı olarak depolanabilir.
Donmuş et soğuk alanda, yani buzdolabında çözdürülmelidir. Sıcak su, mikrodalga veya fırında hızlı çözdürme işlemi uygulanmamalı, çözülmüş etler tekrar dondurulmamalıdır.
Eti saklarken sadece yağlı kağıt kullanılmalı ve ince katlayarak depolanmalıdır. Jelatin, folyo ve streç kağıtlar saklama için uygun materyaller değildir.
HAFTANIN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ İKSİRİ
Kırmızı et yediğiniz günlerde bağırsaklarda toksin oluşmaması ya da oluşacak zararlı bakterilerden vücudunuzu arındırmanız için gece yatarken içeceğiniz bağırsak detoksu içecek tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler
1 adet portakal
2 adet mandalina
1/2 adet limon
1 tatlı kaşığı vanilya
Yapılışı
Portakal , mandalina ve limonu meyve sıkacağında sıkıp bardağa boşaltın. Üzerine vanilyayı koyup karıştırın.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.