Kurban etini nasıl pişirmeliyiz?
Kurban Bayramı bitti. Etlerimizi alıp evimize geldik. Peki onları en sağlıklı şekilde nasıl saklayıp pişireceğimizi biliyor muyuz? İşte eti sağlıklı pişirmenin yolları
HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Akdeniz diyeti başta olmak üzere birçok diyette; kırmızı eti yasaklamak yerine tüketim sıklığını azaltmanın ve sağlıklı pişirme şekilleri ile sofralara servis edilmesi gerektiğinin altı çizilmektedir. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri, çalışmalarında, düzenli olarak günlük et yiyenlerin; nadiren et yiyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskinin üç kat daha fazla olduğunu tespit etmiştir. Beslenme bilimi; sağlıklı pişirilmiş ve haftada bir kereyi geçmeyecek şekilde bir öğünde 200 gram kadar yenilen kırmızı etin sağlığa faydası olduğunu ama sağlıksız pişirilen etlerin de hastalığa davetiye çıkardığını bildirmektedir.
KIRMIZI ETİ 5 ADIMDA PİŞİRMENİN YOLLARI
1. Etler yüksek ısıda pişirildiğinde etin içerisindeki su açığa çıkar ve kırmızı etteki su kaybı pişirime sırasında eti sertleştirerek lezzet kaybına neden olur. Etleri daha çok kıyma halinde ve kısık ısıda pişirmek gerekir.
2. Çok az su eklenerek yavaş pişirme ile kırmızı etin içerisindeki yağlar kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu jelatinimsi yapı besin öğeleri açısından zengindir. Ete lezzet verir ve etin yumuşak pişmesini de sağlar.
3. Izgara yapılan etlerde sıcağın etkisiyle kaybolan su ve yağ damlacıklarında folik asit, B1 ve B12 vitaminleri de kaybolur. Fırın, ızgara ve kızgın yağda etin pişirilmesi ile pişirme süresine bağlı olarak yüzde 30 oranında B grubu vitaminleri kaybolmaktadır. Az su konularak pişirilen etlerde vitamin kaybı oluşmaz.
4. Etlerde kurumayı önlemek için en sağlıklı pişirme; düdüklü tencerede az suyla, bazı sebze parçacıkları ile lezzetlendirerek pişirme şeklidir.
5. Etleri pişirirken lezzetli olsun diye yağlı olanlarını tercih etmemek gerekir. Çünkü etin kendi yapısında stearik ve palmitik yağ asitleri kan kolesterolünün artmasına neden olan yağlar içerdiğinden kırmızı etin, yağı görünmeyecek kadar temizlenmiş kas etinden oluşmasına dikkat etmek gerekir. Yağsız eti lezzetlendirmek için zeytinyağında dinlendirmek gerekir.
KIRMIZI ET YEMEK İÇİN 5 NEDEN
1. Kırmızı et, B12 vitamini ve vücutta emilim düzeyi çok yüksek olan demir ve çinko mineralleri açısından mükemmel bir kaynaktır. Bu nedenle kırmızı etin birçok türde anemiyi önleyici etkisi bulunur.
2. Kırmızı ette hayvansal kaynaklı fonksiyonel bir bileşen olan konjuge linoleik asidi (CLA) bol miktarda bulunur. Eğer et sağlıklı pişirilirse ve uygun miktarda yenilirse, konjuge linoleik asit denilen bu faydalı bileşen kanserden koruyucu, damarlarda bozulmaları önleyici bir etki gösterir.
3. Kırmızı ette pişirme ile yağ hücreleri kırılır ve jelatinimsi bir yapı oluşur. Bu kısım bağışıklık sistemini güçlendirici besin zenginliği ile doludur.
4. Kırmızı et, ideal amino asit profili sayesinde vücudun kas dokusunu korumak için en değerli protein kaynaklarının başında gelir.
5. Sadece kuzu etinde bir miktar zeytinyağına benzer olan tekli doymamış yağ asidi bulunur ve düdüklüde sebzelerle beraber pişirilen kuzu eti, çocukların büyüme hızını artırmakta diğer kırmızı etlere göre daha üstündür.
SAĞLIKSIZ PİŞİRİLMİŞ ETİ YEMEYİN
KIRMIZI ETİ SAKLAMANIN ALTIN KURALLARI
HAFTANIN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ İKSİRİ
Kırmızı et yediğiniz günlerde bağırsaklarda toksin oluşmaması ya da oluşacak zararlı bakterilerden vücudunuzu arındırmanız için gece yatarken içeceğiniz bağırsak detoksu içecek tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Malzemeler
Yapılışı
Portakal , mandalina ve limonu meyve sıkacağında sıkıp bardağa boşaltın. Üzerine vanilyayı koyup karıştırın.
EN SON HABERLER
- 1 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 2 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 3 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 4 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 5 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 6 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 7 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 8 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 9 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 10 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor