Son Güncelleme: Salı 09.12.2014
150 milisaniyede tadına varıyoruz!
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, tadı algılamak 150 milisaniyede gerçekleşiyor. Bu süratin nedeni ise beyne ulaşan tat algılayıcı reseptör kanallarının her an açık olması
10 BİN TAT TOMURCUĞU
Dilde her birinin üzerinde reseptörler bulunan tat tomurcuklarından 10 bin adet bulunuyor. Bu tat tomurcuklarının bazıları sadece şekerli tatları algılarken, diğerleri tuzlu, asitli, acı ve umami tatları algılıyor. Yani her tat tomurcuğunun ait olduğu bir tat algısı bulunuyor. Ancak daha da ilginç olanı tatları çok kısa bir sürede algılıyor olmamız. Zira bir tadı algılamak sadece 150 milisaniyede gerçekleşiyor. İsviçre'deki Geneva Üniversitesi'nin Nöroloji Bilim dalında görev yapan araştırmacı Alan Carleton, beyne ulaşan reseptör kanalının her an açık olduğunu ve bu sayede bu kadar kısa sürede tadın algılanabildiğini açıklıyor. Carleton bu kanalın açık olmasının nöronlar ve hücreler arası iletişimi sağlayan nörotransmitterlerin özgürce hareket etmesini sağladığını belirtiyor.
BU KARIŞIM GRİPTEN KORUYOR
13 ADIMDA EMEKLİLİK DEPRESYONUNDAN KURTULUN
ÇOK YÖNLÜ İŞLEVİ VAR
Tat duyusunun yiyecekler hakkında bilgi edinmemizde önemli bir rolü var. Ancak yiyeceklerin sadece tadı değil, kokuları, dokuları ve hatta onları yerken çıkan sesler iştahımızı kabartabiliyor. Bir cipsi yerken çıkan çıtırtı sesleri, o yiyeceğin tazeliği hakkında bilgi verirken, yumuşaklığı veya sertliği de yenilebilir bir gıda olup olmadığına dair sinyaller veriyor.
EN SON HABERLER
- 1 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 2 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 3 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 4 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 5 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 6 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 7 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 8 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 9 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 10 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…