Son Güncelleme: Salı 16.12.2014
Beslenme haritasına göre 4 büyük hata
'Kronik Hastalıklar ve Beslenme Araştırma' raporuna göre beslenmemizde bazı önemli hatalar yapıyoruz. Sebze-meyve yemiyoruz, katı yağ kullanıyoruz ve fazla tuz tüketiyoruz. İşte hatalarımız...
Gerçek bilimsel veriler; sağlıklı yaşam ve obeziteden kalp hastalıklarına kadar kronik hastalıkların önlenmesinde önerilen beslenme kılavuzları ilkelerine daha ulaşamadığımızı göstermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü, toplumlarda sadece yetersiz tüketilen sebze ve meyveye bağlı olarak; sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini yüzde 19, iskemik kalp hastalıkları riskini yüzde 31, inme riskini ise yüzde 11 olarak belirlemiştir. Ayrıca dünyada yılda 2.7 milyon kişinin sadece yeterli miktarda sebze ve meyve yememesine bağlı ölümlerin olduğunu açıkladı.
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı liderliğinde 'Obezite Kontrol Programı' ile başlayan ve 2012 yılında 'Sağlıklı Beslenme ve Aktif Yaşam' programı olarak güncellenen sağlık politikasında Türkiye'de taze sebze ve meyve yeme miktarının artırılması amaçlanmıştır.
Peki nasıl besleniyoruz? Yapmamız gerekenler neler? Bu sorulara yanıt arıyorsanız, bugün sağlıklı yaşam için hızla değiştirmeniz gereken önemli beslenme tüyolarını paylaşmak istiyorum:
Ülkemizde ise düzenli olarak her gün taze sebze ve meyve yeme durumuna baktığımızda; her 100 kişiden 4'ü hiç sebze- meyve ağzına koymazken, 10'u 1 porsiyon, 41'i 2 porsiyon, 18'i 3 porsiyon kadar yemektedir.
Her gün ana yemeklerin yanında büyük bir kase salata, kahvaltıda bolca domates, salatalık, taze maydanoz ve biber çeşitlerini eksik etmemeliyiz.
Günde üç adet taze meyveyi yediğinizden de emin olmalısınız.
Genel toplumumuzun yüzde 7'si düzenli olarak tereyağı, yüzde 3'ü margarin, yüzde 27'si sadece zeytinyağı kullanırken; yüzde 63'ü mısırözü, ayçiçek, fındık ve soya yağını kullandığını bildirmektedir.
Ülkemizde de yaygınlaşmaya başlayan ve sağlıklı yağ olan fındık yağı ya da soğuk sızma zeytinyağını yemeklerinize az miktarda koyun.
Konserve yiyecekleri evde hazırlama ve marketlerden alma ülkemizde sıktır. Eğer tuzu azaltmak istiyorsak, konserve yiyecekleri de mümkün olduğunca almamak gerekiyor.
EN SON HABERLER
- 1 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 2 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 3 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 4 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 5 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 6 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 7 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 8 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 9 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 10 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor