Son Güncelleme: Salı 30.12.2014
Yeni yıl gecesi yemek yeme kılavuzu
Yeni yıl sofrası demek, masada bol muhabbetin yanında geçirilecek uzun saatler ve bol kalorili yemekler demektir. Yeni yılın ilk günü yediklerinizden pişman olmamanız için vereceğim önerilere dikkat edin
BESİN SEÇİMLERİNİZİ DOĞRU YAPIN
Yeni yıl yemeklerinizin tok tutucu, sağlığınız için gerekli besin öğelerini içeren, diyet lifi, vitamin ve mineralden zengin olması gerekir.
Zeytinyağlı sebze yemekleri, sebze veya kurubaklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, fırınlanmış-ızgara veya buğulama balık, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, taze kabuklu meyveler, ceviz, fındık gibi sert kabuklu meyveler ve zeytinyağı ile hazırlanmış salatalar, tatlı olarak da kremalı pastalar yerine sütlü tatlılara öncelik verin. Kızartmalar, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma gibi doymuş yağ içeriği yüksek ve beyin, karaciğer, midye, karides, havyar, istiridye gibi toksik öğeler içeren yiyeceklerden uzak durun.
ÖĞÜN DÜZENİ İLE SAĞLIKLI BİR GECE
Bugün ara öğünleri kaldırın. Hafif kahvaltı ve öğle yemeği, çok çeşitli akşam yemeği olacak şekilde üç öğünde beslenin.
Kahvaltınızda iki yumurtalı omlet ve bol domates-salatalık yiyin. Böylece uzun süre tok kalabilirsiniz.
Öğle öğününüzü hafif alternatiflerle geçirin.
Bir kase çorba ve bir kase yoğurt ile az yağlı salata yemek en sağlıklısı.
Akşam yemeğinizde ise; yeni yılı evinizde dostlarınız ve ailenizle geçirecekseniz; başlangıç olarak bir kase sebze veya kurubaklagil çorbası ile yemeğinize başlayın. Çorba içtikten sonra mideniz sıcak çorbanın rehaveti ile fazla asit salgılamayacak ve yemeklere aşırı yüklenmeniz de önlenecektir.
Ardından zeytinyağlı sebze yemekleri ve fırında kırmızı ya da beyaz et servis edin. Hindi veya mevsim balığı olan lüfer sağlıklı yeni yıl sofralarınızda size önereceğim protein kaynakları olacaktır.
Çorbadan sonra sindirimi kolay ve doygunluk verici hissi yüksek olan beyaz et çeşitlerinizin yanında zeytinyağlı sebze çeşitlerinin, vücudun yağ depolamasını da en az düzeyde tutacak kombinasyonlar olacağını hatırlatmalıyım.
Sofranızda pirinç pilavı, iç pilavı, kremalı makarnalar, börekler ve patates püresi yerine bulgur pilavı tercih edin.
Yoğurtlu, sebzeli ve yağı az olacak şekilde mezeler veya sebze püreleri hazırlayın; patlıcan salatası, cacık, haydari, kereviz salatası, ıspanak püresi gibi...
Ana yemeğinizin yanında bol çeşitli salatalar tüketmeyi ihmal etmeyin. Ve yulaflı, buğday, çavdar veya ruşeymli ekmeklerden küçük kareler halinde keserek az miktarda masanıza koyun.
Yemek bittikten sonra asıl sıkıntılı ve tehlikeli süreç başlar. Sohbet derinleşir ve televizyon izleme, eğlencenin akışı ile tatlı, meyve ve çerez servisi başlar. Burada porsiyonları küçülterek mümkün olduğunca az çeşitte besinleri tercih etmek gerekiyor. Eğer ev dışında kutlayacaksanız daha dikkatli olmanız gerekmektedir.
Bulunduğunuz mekânda size birçok çeşitli besinler sunulacaktır. Sizlere önerim kendinizi sadece yemeğe odaklamayın, düşünün ve en sağlıklı ve canınızın çektiği bir besini tercih edin.
Ana yemek olarak hindi, balık, tavuk veya kırmızı etten yapılmış yemek, ardından küçük parçalar halinde tatlı ve meyve yenilebilir.
ALKOLE DİKKAT EDİN
Aslında eğlenmeye gidenlerin çoğu çok fazla alkol tüketecek.
Önerim; eğer içmek istiyorlarsa hem yemeğin sosyalliğini çıkarmak, hem de ortamın tadını kaçırmamak için erkekler dört kadeh, kadınlar üç kadeh kırmızı şarap, köpüklü şampanya veya viski, votka, rakı içebilirler. Size bir sır vermek istiyorum. Yemekte kontrolü sağladınız ama alkolü kaçırdınız. Yatmadan önce hazırlayacağınız Alkol Detoks İçeceğim ile uyandığınızda ne baş ağrısı, ne de mide problemi yaşamayacaksınız.
Toksinleri atabilecek ama alkolün yarattığı yağlanmayı maalesef önleyemeyeceksiniz.
Bir litre suyu bir tencereye koyun. İçine bir orta boy limonu (kabuklu) dört eşit parçaya bölerek ekleyin. Üzerine bir tatlı kaşığı tane karar biber, bir tatlı kaşığı kuru karanfil, üç adet yıldız anason, iki-üç ince dilim taze zencefil ve yarım çay kaşığı kimyon tohumunu kaynatın, süzün sıcak olarak bir-iki fincan için.
KARACİĞER HASTALARINA TÜYOLAR
BÖBREK HASTALARI İÇİN TAVSİYELER
DİYABET HASTALARI İÇİN ÖNERİLER
EN SON HABERLER
- 1 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 4 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 5 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 6 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 7 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 8 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 9 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 10 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-