Son Güncelleme: Pazartesi 30.03.2015 12:53
Cips ve çikolata kalp krizini tetikliyor
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, özellikle çocukların çok fazla tükettiği cips, hazır kurabiye, çikolata gibi gıdalarda daha çok bulunan trans yağ asitlerinin kolesterol düzeylerini olumsuz yönde etkileyerek kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi ciddi hastalığa neden olduğunu söyledi.
Dr. Tosun, trans yağ asitlerinin çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer aldığını belirterek "Bunun nedeni inek ve koyun gibi geviş getiren hayvanların sütlerinde ve yağlarında az miktarda da olsa bulunmasıdır. Endüstriyel olarak üretilen trans yağ asit içerikli yağlar da, hidrojenize edilmemiş yağlara kıyasla, oda sıcaklığında katı ve saklanabilir yapıda olup gıda imalatında bazı teknik avantajlara ve daha uzun raf ömrüne imkan sağlar. Oluşturulan hidrojenize yağlar gıda endüstrisinde özellikle bisküvi, kek, çikolata, cips, kraker, mayonez, milföy hamuru, pizza, gofret ve benzeri birçok ürünün üretiminde ve derin yağda kızartılmış fast-food tipi gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır" dedi.
EN SON HABERLER
- 1 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 2 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek
- 3 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 4 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 5 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 6 4 formül uzun yaşatıyor
- 7 Yaşlandıkça yalnızlaşıyoruz
- 8 Pankreas kanserinde yeni umut: Fosfor-32
- 9 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 10 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...