Bahar yorgunluğunun çaresi beslenmede
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, bahar aylarında hissedilen yorgunluğun, beslenmeye dikkat ederek azaltılabileceğini söyledi.
KAHVALTI DESTEĞİ
Fazla karbonhidrat ağırlıklı beslenmenin vücutta uyku ve yorgunluk haline sebep olabildiğini kaydeden Özge Akar, beyaz, rafine edilmiş tahıllar yerine, tam buğdaylı, çavdarlı, yulaflı ve kepekli, rafine edilmemiş tahılların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sindirim sisteminin aktive olabilmesi için de sabah yapılacak dengeli bir kahvaltının, metabolizmanın çalışmasını sağlayarak sabah yorgunluğunu atmaya destek olacağını belirten Akar, "Kahvaltıda besleyici ancak hafif yiyecekler tercih etmeli, taze meyve suyu veya taze meyveyi kahvaltıdan eksik etmemeliyiz. Diğer öğünlerde de çok ağır yemekler yerine, sebze, zeytinyağlı ağırlıklı beslenmeliyiz. Kızarmış, kavrulmuş etler yerine, haşlama, ızgara etler tercih etmeliyiz" diye konuştu.VİTAMİN İHTİYACI ARTIYOR
Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar şöyle devam etti:"Özellikle A,B ve C vitaminlerince zengin sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için C vitaminlerince zengin yeşil yapraklı besinler, kırmızı renkli sebze meyveler çok faydalıdır. Yeterli potasyum almak, içinde domates, patates ve kayısıyı bol tüketmekte fayda var. Bahar yorgunluğuna etkisi olabilecek bir başka neden ise D vitamini eksikliğidir. D vitaminin en temel kaynağı güneş ışığıdır. Vücutta D vitamininin en yüksek olduğu dönem Eylül ayı, en düşük olduğu dönemse Mart ayıdır. D vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluğun yanında sırt ve eklem ağrıları görülebileceği unutulmamalıdır."
GÜNDE 2,5 LİTRE SU
Özge Akar, canlanmak için en önemli maddelerden birisinin ise fiziksel aktivite olduğunu söyledi. Spor olarak açık havada yapılan hızlı tempolu bir yürüyüş ve sabahları yapılacak 15 dakikalık egzersizlerin güne zinde başlamayı sağlayacağını belirten Akar, "Oluşan sıcaklık farkı, nem kaybı ile ciltte kuruma oluşabilir, bu durumda yeterli sıvı alınmazsa halsizlik, kas krampları, barsak tembelliği ile kendini gösteren bahar yorgunluğu ile karşılaşabiliriz, ayrıca vücut susuz kaldığı için açlık hissimiz de artar. Her gün 2-2,5 lt su tüketilmelidir. Lenf dolaşımımızı düzene koyup, barsak hareketlerimizi kolaylaştıran bitki çaylarını ihmal etmemeliyiz. Ayrı ayrı demlemek zorunuza gidiyorsa metabolizma uyandırıcı ve toksinlerden arındırıcı çay karışımımızı hazırlayabilirsiniz" dedi.DİYETİSYENDEN ÇAY TARİFİ
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Özge Akar, metabolizmayı hızlandıran çayın şu şekilde hazırlanabileceğini söyledi:Malzemeler:
1 elma (kabuklu), 1 limon, 1 tane çubuk tarçın, 5-6 tane karanfil, 3 litre su
Yapılışı:
Elma ve limon yıkanır, kabuklarıyla dörde bölünür. Diğer malzemelerle birlikte bir tencereye alınır. Su 1.5 lt oluncaya yani yarıya ininceye kadar kaynatılır. Yarıya indiğini anlamak için önce 1,5 lt suyu malzemelere ekleyin tenceredeki seviyeye bakın. Tel süzgeçten geçirilerek süzülür. Elma ve limonlar süzme işlemi sırasında iyice ezilmeli.
Bu çay buzdolabında iki gün saklanabiliyor. Yemeklerden bir saat önce, günde üç bardak sıcak veya soğuk olarak içiliyor.
EN SON HABERLER
- 1 2 yılda 72 kilo veren kadın anlattı! "Zayıflamamı bu yiyeceklere borçluyum…"
- 2 Dünyanın en sağlıklı besini seçildi! Tüm vücudu baştan aşağı yenileyip hastalıklara savaş açıyor...
- 3 Ortopedide göbek yağından gelen şifa
- 4 6 ayda mükemmel vücuda kavuştu! Üstelik hayatında yalnızca tek bir şeyi değiştrerek... "Öyle güzel zayıflamış ki..."
- 5 Prostatta hayat kurtaran yöntem
- 6 Şehir Hastanesindeki Obezite Merkezine başvuran danışanlar sağlıklarına kavuşuyor
- 7 Bu besin adeta kanseri mıknatıs gibi çekiyor! DNA yapısını tamamen bozan o yiyecek...
- 8 Adeta karaciğerin sessiz katili! Bir daha ağzınıza bile sürmeyin...
- 9 Bahar yoğun çalışanları daha çok yoruyor
- 10 Adeta karaciğerin sessiz katili! Bir daha ağzınıza bile sürmeyin...