Son Güncelleme: Salı 21.04.2015 13:46
Tohumcu ve unculardan Canan Karatay’a tepki
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın buğday üretimi ve unlu mamüllerle ilgili sözleri sektör temsilcilerinden tepki görüyor
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, canan karatay'ın bir tıp profesörü olarak tohum sektörüne yönelik açıklamalarda bulunmasını yanlış bulduğunu açıkladı.
Kamuoyunun, bilgiyi kimden aldığına bakmaksızın ne duyduysa ona inandığını, dolayısıyla bahsi geçen konuda uzman olmayanların ciddi bilgi kirliliği oluşturduğuna dikkati çeken Gençer, "Kamuoyunun ilgiyle izlediği bir hoca ama neticede bir tıp profesörü. Tohumu bilen biri değil. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Çıkıyor, "Peygamber Efendimizin döneminde buğdayın kromozom sayısı 14'tü, bugün 49'a çıktı. Yerseniz hastalanırsınız" diyerek, tek cümlede algıyı değiştiriyor. Siz, nasıl oluyor da tüm insanlığın besin değeri olan buğday ile ilgili böyle bir iddia ortaya atabiliyorsunuz. STK'lar olarak kendimizi ne kadar anlatsak da, bakanlık ne kadar gerekli açıklamaları yapsa da kafalarda oluşan algıyı, önyargıyı yıkmak kolay olmuyor" ifadelerini kullandı.
'10 YIL ÖNCESİNE GÖRE DAHA SAĞLIKLI EKMEK YİYORUZ'
Beyaz ekmek tüketiminin son yıllarda giderek azaldığına dikkati çeken Dramalı Un Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Tüydeş, Karatay'ın açıklamalarının un sanayiinde de ciddi sıkıntılara sebep olduğunu belirterek, "Ekmekteki kül miktarı artırılıp, tuz oranı düşürülerek zaten 10 yıl öncesine göre daha sağlıklı ekmek yiyoruz. Yeni çıkarılan ekmek tebliği ile ekmeğin içindeki tuz oranı daha da düşürüldü. Fırıncıların katkı maddesi kullanması yasaklandı. Ekmeğin içindeki un oranı dahi azaltılıp, tahıllı una ağırlık veriliyor. Tahıllı unun sağlığa hiçbir zararı yoktur. Tüketici artık tam tahıllı ekmeye yönelecek. Denetlenen ekmekler, denetlenen fırın ve un üreticileri olduğu sürece ekmekte sağlıksız hiçbir durum söz konusu olamaz" diye konuştu.
'EKMEK DÜŞMANLIĞI SEKTÖRE ZARAR VERİYOR'
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Erhan Özmen ise, söz konusu açıklamaların Türk unlarını marka kılmaya çalışan sektöre darbe vurduğunu söyledi. Dünyanın 109 ülkesine yaklaşık 2 milyon ton un ihraç ettiklerini ifade eden Özmen, "Dünyanın 109 ülkesi 'Türk unu markadır' diyerek Türkiye'den un almaya devam ediyor. Türkiye'de ise maalesef her gün medyada birileri 'ekmek düşmanlığı' yapıyor. Eğer buğday zararlıysa Tarım Bakanlığı buğday ekmeyi yasaklamalı, eğer buğday ekmek zararlıysa Sağlık Bakanlığı ekmeği yasaklamalı. Eğer bugün dünyanın en büyük teknolojisini üreten Almanya, Fransa, Amerika ekmek tüketiyorsa bunları konuşmamız gerekiyor" diye konuştu. Özmen, konu ile alakalı hukuki ve bilimsel anlamda bir süreç başlattıklarını söyledi.EN SON HABERLER
- 1 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 2 Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar! Yemekte toksik etki yaratıyor...
- 3 Çocukların dünyasını karartan hastalık
- 4 Kemikleri çelik gibi yapıyor! Günde 1 bardak tüketmeniz yeterli...
- 5 B12 vitamini değerini tavan yaptırıyor! Sabahları kahvaltıda 1 adet tüketirseniz...
- 6 Akciğer kanseri ilk belirtisini sabahları gösteriyor! Uyandığınızda bunu yaşıyorsanız...
- 7 Meğer kolajen deposuymuş! Her yemeğe ekleyin: 10 yaş gençleştiriyor
- 8 Yapay zeka söyle bana gıdım var mı?
- 9 Akciğer kanseri ilk belirtisini sabahları gösteriyor! Uyandığınızda bunu yaşıyorsanız...
- 10 İnme hastalarını felçten kurtarıyorlar