Son Güncelleme: Perşembe 14.05.2015 10:28
Yaz aylarında sıvı tüketimine dikkat!
Melid Park Hastanesi Uzman Diyetisyen Tuba Nur Yıldız, yaz aylarında bol sıvı tüketmek gerektiğini belirterek, suyun yanı sıra sade maden suyu, tuzlu ayran, ev yapımı naneli limonata veya az şekerli kompostonun içilebileceğini bildirdi.
"Bu sıvının yarısını su olarak, yarısını da terlemeyle meydana gelen mineral kaybını telafi etmek için sade maden suyu, tuzlu ayran, ev yapımı naneli limonata veya ev yapımı az şekerli komposto olarak tüketmek sağlıklı olacaktır. Aşırı miktarda su tüketiminin böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına yol açabileceği de unutulmamalıdır.
Dikkat edilmesi gereken diğer husus ise yaz aylarında artan besin zehirlenmeleridir. Besin zehirlenmeleri zamanında önlem alınmazsa yoğun sıvı kaybından dolayı ciddi sonuçlar doğurabilir. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski daha yüksektir. Özellikle et, süt ve süt ürünleri gibi yüksek bozulma riski olan besinleri güvenilir yerlerden almaya dikkat edilmelidir. Toplu beslenme yerlerinde mutlaka hijyen kurallarına, özellikle besine temas edecek kişinin hijyenine dikkat edilmelidir. Yine yaz aylarında çokça tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanmış olması oldukça önemlidir."
"ÖĞÜN SAYISI VE DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Öğün sayısı ve düzenine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
"Metabolizmayı gün içinde dinamik tutabilmek için az ama sık sık beslenmek gerekiyor. Günlük 3 ana, en az 2 ara öğün şeklinde beslenmek, dengeli beslenmenin altın kuralıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı özellikle erken yapılmalı, yarım yağlı peynir, zeytin, şekersiz reçel veya marmelatlar, bol miktarda mevsim sebzeleri, haftada en az 2-3 kez haşlanmış yumurta tüketilmelidir. Siyah çay tüketenler özellikle şekersiz ve açık bir şekilde tüketmelidir. Bunun yerine yarım yağlı süt, taze sıkılmış meyve suları, ıhlamur gibi içecekler de tercih edilebilir.
Omega-3 yağ asitlerinden zengin olan balık haftada en az 1-2 kez tüketilmelidir. Et, tavuk, balık gibi besinleri ızgara veya haşlama olarak pişirmeye özen gösterilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya çavdar ekmeğini, pirinç ve makarna yerine bulguru, şerbetli tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih etmek ve özellikle hamur işlerinden uzak durmak hem daha sağlıklı bir yaşam sağlayacaktır hem de kilo alımından koruyacaktır. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme kadar düzenli fiziksel aktivite de çok önemlidir. En az 30 dakika tamamen spora ayrılmalıdır."
EN SON HABERLER
- 1 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 2 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek
- 3 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 4 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 5 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 6 4 formül uzun yaşatıyor
- 7 Yaşlandıkça yalnızlaşıyoruz
- 8 Pankreas kanserinde yeni umut: Fosfor-32
- 9 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 10 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...