Pazartesi 13.07.2015
Son Güncelleme: Pazartesi 13.07.2015

Reflü hastaları bayramda ipin ucunu kaçırmamalı

Bayramın vazgeçilmezi olan tatlı, kızartma ve hamur işlerini aşırı tüketmek Ramazan'da yavaşlayan metabolizmayı yorar. Yeme alışkanlığının birden bire değişmesi özellikle reflüsü olanlara bayramı zehir edebilir

Ramazan ayı boyunca aç ve susuz geçirilen uzun oruç saatlerinin ardından gelen bayramda vücudumuzun normal yeme düzenine dönmesi hemen mümkün olamıyor. Özellikle mide rahatsızlığı olanlar yediklerinde aşırıya kaçmakamı. kızartma ve hamur işlerinden uzak durmalı. Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata, mide rahatsızlığı olanların bayram boyunca tatilde nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı...
Herkes hayatının bir döneminde reflü problemi yaşar mı?
Mide ve yemek borusu (özofagus) birleşiminde kas yapısının özelleşmesi ve diyaframa kasının sarması ile adeta kapakçık benzeri fonksiyonel bir yapı oluşur. Bu kapakçık sayesinde mide asidi ve yediğimiz gıdalar normal şartlarda yemek borusuna geri kaçmaz. Mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçması gastroözofagial reflü hastalığıdır (GÖRH). Aslında reflü, fizyolojik bir olaydır, her insanda günün belli dönemlerinde olabilir. Ancak bazen geri kaçan mide asidi yemek borusunda, gırtlakta, akciğerlerde, ağız ve dişlerde birçok hastalığa yol açabilir ki, dikkatli olunması gerekir.
Reflüsü olan hastalar neler yaşar?
Midede yanma ve bu yanmanın göğüste yukarı doğru hissedilmesi, ağza acı su gelmesi, yemeklerin ağza doluyor gibi hissedilmesi, yutma güçlüğü, kuru öksürük, ses kısıklığı, geçmeyen boğaz ağrısı, diş çürükleri gibi şikayetler sıklıkla reflüyü düşündürür. Bu hastalar sıklıkla ses kısıklığı, göğüs ağrısı gibi şikayetlerle başvururlar.

TATİLDE ÇOK YİYORUZ

Tanı yöntemleri nelerdir?
Hastalığın tanısı için göğse yayılan yanma son derece önemlidir. Tanı amaçlı yapılması gereken ilk tetkik, gastroskopidir. Bu işlem sırasında ağızdan, ucunda kamera olan bir aletle girerek hastanın yemek borusu, midesi ve oniki parmak bağırsağı incelenir. İşlem sırasında yemek borusu alt ucundaki kapakçığın fonksiyonları ve mide asidine bağlı yemek borusunda oluşan değişikliklerin değerlendirilmesi tedavi ve hastanın izlenmesi yönünden gereklidir. Bazı hastalarda 24 saat boyunca yemek borusundaki asit düzeyini ölçen 'pHmetre' testi kullanılır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.