Balığın taze olduğunu nasıl anlarız?
Taze balık ile bayat balığın farkını bazı noktalara dikkat ederek kolayca anlayabilirsiniz.

Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker.
Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, özellikle karın derisi buruşur. Her şeye rağmen parlaklığı, balığın taze olduğunu göstermez. Tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Oysa bayat balıklarda bu iz kalır.
Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak bazı balıkçıların, solungaçları kırmızı mürekkeple boyadığını da hatırlatmamız gerekiyor. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannetse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık almamalısınız.
Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar.
Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir.
Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar.
EN SON HABERLER
- 1 Disleksinin reçetesi sabır tedavisi eğitim
- 2 Dijital detoks beyni koruyor
- 3 Kaliteli yaşlanmanın iksiri sosyal bağlar
- 4 Ya sizin çocuğunuz zorbalık yaparsa?
- 5 Türkiye tüp bebek tedavilerinde küresel merkez
- 6 Meme kanserinde ruhsal iyileşme
- 7 Türk jinekoloji cerrahları üreme sağlığında dünyanın en iyileri
- 8 Grip aşısı zamanı geldi
- 9 Aile Sağlık Merkezlerinde ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ Açılıyor
- 10 Kemik erimesi yatağa mahkum edebilir



