Salı 22.09.2015 00:00
Son Güncelleme: Salı 22.09.2015 15:43

Çikolata ve şekerleme alırken bu özelliklere dikkat!

"Merdiven altı" olarak tabir edilen ve sağlıklı olmayan ortamda üretilen çikolata ve şekerlemeler hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Erzurum Bölge Eğitim Araştırması Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Doğan Nasır Binici, bayram dönemlerinde özellikle tatlı, şeker ve çikolata tüketiminde önemli bir artışın yaşandığını söyledi.
Hijyen koşullarından yoksun ve "merdiven altı" diye tabir edilen ortamlarda üretilen şeker, tatlı ve çikolata tüketiminin, kan şekeri ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabildiğini belirten Binici, ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp ve damar hastalığı bulunanlar ile yaşlıların bu konuda dikkatli olması gerektiğini dile getirdi.
Binici, tüketilecek ürünlerin Türk Gıda Kodeksi ve standartlarına uygun olması gerektiğini vurguladı.

Bayram dönemlerinde artan talep doğrultusunda sağlıksız ürünlerin imalatında artış yaşandığına işaret eden Binici, şöyle konuştu:
"İnsan sağlığına zararlı bu tür şeker, çikolata ve şerbetli tatlılardan uzak durulması gerekir. Bu ürünler, genellikle hijyenden yoksun ortamlarda ve uygun olmayan sıcaklıklarda üretilip ve depolanmaktadır. Bu ürünlerin, gerek ambalaj gerekse de saklama ve dağıtım koşulları da uygun olmuyor. Maliyeti düşürmek için şeker pancarından elde edilen şeker yerine aspartam, asesülfam, sakarin gibi tatlandırıcılar çok yüksek oranlarda kullanılıyor. Bunların yanı sıra süresi geçmiş bayat ürünler eritilerek, tekrar satışa sunuluyor. Kimyasal madde içeren gıda renklendiricileri kullanılıyor. Ayrıca, çikolata üretiminde kakao yerine soya tozu, keçiboynuzu tozu gibi maddeler, kakao yağı yerine de bitkisel ve hayvansal yağlar hatta daha vahimi atık mutfak yağları kullanılıyor. Bu tür üretim yerlerinde, insanlarda hastalık yapan birçok mikro organizmanın barınması, hastalıklara davetiye çıkarmaktadır."


Binici, açıkta satılan, ambalajı yırtık, üzerinde son kullanma tarihi bulunmayan, mat görünümlü, kötü kokulu ve yapışkan özellik gösteren ürünlerden uzak durulması gerektiğini anlattı.

ÜRETİM BİLGİLERİ İYİ OKUNMALI

Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar da Kurban Bayramı dolayısıyla denetimleri yoğunlaştırdıklarını söyledi.
Son bir haftada çikolata, şeker ve pasta üreten 108 toplu tüketim ve satış yerine denetim gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Akar, şunları kaydetti:
"Denetimlerde özellikle dikkat ettiğimiz hususlar, 'ürünün etiket bilgileri gerçekten beyan edilen şekle uygun mu? Üretim yeri hijyen şartlarını taşıyor mu'. Bunları yaptıktan sonra gerek duyulursa idari yaptırımlar uyguluyoruz. Merdiven altı üretimlere dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşlardan ürünü nereden aldıklarının yanı sıra üretim bilgilerini dikkatlice okumalarını istiyoruz. Hijyen ve kalite üretiminden emin oldukları yerlerden alışveriş yapmalarını istiyoruz."
Akar, vatandaşlardan gıda ürünleri konusunda karşılaştıkları olumsuzlukları ALO 174 Gıda Hattı'nı arayarak bildirmelerini istedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.