Giriş Tarihi: 20.10.2015 15:01

Et yerine bakliyat

Uzmanlar, kemik sağlığının korunması için fosfat içeriği yüksek olan kırmızı etin aşırı tüketilmemesini onun yerine proteinden zengin bakliyat yenilmesi gerektiğini belirtiyor.

Uzmanlar, özellikle hayvansal proteinlerin fazla alınmasının idrar ile kalsiyum atılımını artıracağı uyarısında bulundu.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, kemik sağlığının korunmasında yaşam boyu bilinçli beslenilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
Kemik kütlesinin korunması için kalsiyum, D vitamini, protein ve K vitamini, magnezyum, çinko gibi mikro besinlerin yeterince alınması gerektiğini ifade eden Kutsal, yaşlılarda protein ve D vitamini alımının genel olarak hareketliliğin sağlanması ve kişinin bağımsız hareket edebilmesi için önemli olduğunu vurguladı.
Kutsal, "Kas ve kemik dokusunun gereksinimi olan önemli bir besin kaynağı da proteindir. Protein alımı için en sağlıklı ve güvenli olan, asit ve baz oluşturan besinler arasında denge sağlayan bir diyet ile alınmasıdır" dedi.

ETİ AŞIRI TÜKETİLMEMELİ

Proteinin, bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırdığına ve paratiroid hormonu baskılayarak kemik sağlığının korunmasına katkıda bulunduğuna dikkati çeken Kutsal, şunları kaydetti:
"Kemik ve kas açısından önemli olmakla birlikte fosfat içeriği yüksek olan kırmızı etin de aşırı tüketilmemesi, proteinden zengin olan bakliyat tüketimi önerilmektedir. Özellikle hayvansal proteinlerin fazla alınması idrar ile kalsiyum atılımını artıracağı için sakıncalıdır. İleri yaşlarda protein oranı yüksek, fakat kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer besin maddelerinin oranı düşük dengesiz bir beslenme, yaşlılarda idrar ile mineral kaybına neden olmaktadır. Önerilen hayvansal protein kaynakları arasında; hindi, balık, yumurta, süt ve peynir yer almaktadır. Bitkisel protein kaynakları arasında ise soya fasulyesi, badem, fındık, fıstık, kuru fasulye ve tahıllar yer almaktadır."
Kutsal, kemik sağlığının korunması açısından erişkinler için önerilen protein miktarının günde kilogram başına 0,8-1 gram olduğunu anlatarak "Günde kilogram başına 1,5-2 gramın üzerindeki protein alımı ise kemik sağlığı açısından yararlı olmamakta, kemik yapımından sorumlu anabolik yanıtı azaltmaktadır" diye konuştu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.