Tenya neden olur?
Taenia enfestasyonu veya şerit hastalığı olarak bilinen Tenya, parazitlerden ötürü oluşan ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyen bir sağlık sorunudur.

Sığır Tenyası
Tenyalar, tüketilen etler yoluyla henüz larva iken vücuda bulaşır ve vücudun içinde büyüyüp olgunlaşır. Boyları 6 metreyi kadar bulabilmektedir. Tenyalar tipik belirtilere neden olmamakla birlikte nadiren de olsa ishal, kilo kaybı, bulantı ve karın üst bölgesinde ağrılar meydana gelebilmektedir. Kişi genellikle dışkı yoluyla fark etmektedir. Çoğunlukta dışkıda hareketli halde gözlemlenmektedirler. Tenyalar, apendiks, safra ve pankreas kanallarında çeşitli tıkanıklıklara yol açabilmektedir. Bu hastalıkta tanı genellikle dışkı incelenerek konur. Dışkıdaki hareketli tenya parçaları, yumurtalar ve ya boğumlar tanının konmasına yeterli olmaktadır. Ayrıca selofan bant da tanı koymada oldukça büyük bir yardımcıdır. Bu bantla parazitlerin yumurtaları makatta toplanır ve tanıda %85-90lık bir başarı sağlanır. Tedavisi oldukça kolay olan bu problem, çoğunlukta tek dozluk ilaçlarla giderilebilmektedir. Tedavi esnasında çoğunlukta niclosamide içerikli ilaçlar kullanılmaktadır.
Balık Tenyası
Bu tenya türü genellikle tatlı su balıklarının bir kısmı ya da som balığı aracılığıyla insana bulaşabilmektedir. Çiğ, iyi pişmemiş ya da tuzlanmış balıklar bu tenyanın insan vücuduna girmesindeki en büyük etkendir. Genellikle boyları 3-10 metre arasında değişmektedir. Bağırsaklara tutunarak insan bünyesinde barınırlar. Dişi olan parazitler, günlük 1 milyon kadar yumurta üretebilmektedir. Tıpkı diğer tenya türlerinde olduğu gibi bu türde de belirtiler yaklaşık aynıdır. Kusma, karın ağrısı, kilo kaybı, karın krampları, B12 eksikliği, makrositer anemi gibi sağlık problemine yol açmaktadır. Dışkıdaki yumurtalar balık tenyası tanısı koymak için yeterlidir. Diğerlerinde olduğu gibi balık tenyası tedavisinde de tek dozluk niclosamide kullanımı yeterli olmaktadır.
Tenyadan Korunma Yöntemleri
Etlerin yeterli derecede pişirilmesi, tenya larvalarının ve yumurtalarının yok edilmesine neden olmaktadır. Haliyle tenyaların vücuda teması da engellenmektedir. Tenyalardan korunmanın bir diğer yöntemi de hijyene önem vermektir. Tenya yumurtaları ağız yoluyla bulaştığı için özellikle tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra ellerin çok iyi yıkanması gerekmektedir.
Kaynak: www.saglık.com
EN SON HABERLER
- 1 Demans gençleri de tehdit ediyor
- 2 Kakule kalbi koruyor kanserle savaşıyor
- 3 Anne adaylarına tavsiyeler
- 4 Çocuklarımıza bakacak hekim bulamayacağız!
- 5 Kanseri robotik cerrahiyle yok ediyor
- 6 Kalp ve böbrek sağlığı için ortak seferberlik
- 7 Astım hastaları orman ve doğa yürüyüşlerine dikkat!
- 8 Dizdeki ağrıya ‘tıkaç’la son
- 9 Uzun yaşamın sırrı çevresel faktörlerde gizli
- 10 Sesinize iyi bakın!