Köfteyi pişirmeden önce içine bunları katın
Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Üren, etlerin 150 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda pişirilmesinin kansere neden olduğunu ancak basit yöntemlerle bu riskin en aza indirilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
"KÖFTEYE ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YA DA NAR ÇEKİRDEĞİ KATIN''
Marinasyonda son yıllarda potansiyel sağlık etkileri nedeniyle antioksidan içeren doğal özütlerin kullanımına olan ilginin arttığını ifade eden Prof. Dr. Üren "Yaptığımız araştırmalarda dana eti ve tavuk köftelerine üzüm çekirdeği ve nar çekirdeği özütü eklemenin HCA oluşumuna etkisini araştırdık. Mangalda pişirilen dana eti köftelerinde üzüm çekirdeği özütü ilavesi toplam HCA miktarını yüzde 65 oranında azaltırken nar çekirdeği özütü yüzde 40 oranında iyileşme sağlamıştır. Tavuk eti köftelerinin yağda pişirilmesinde üzüm çekirdeği özütü ilavesi yüzde 34, nar çekirdeği özütü ise yüzde 49 oranında HCA azalmasına neden olmuştur diye konuştu.
Prof. Dr. Ali Üren, et ve et ürünleri tüketiminde, HCA oluşumunu ve alımını en aza indirmek için şu önerilirde bulundu:
"Etleri haşlayarak veya buharda pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır. Etler ince kesilmeli, düşük sıcaklıkta ve kısa sürede pişirilmelidir. Etlerin antioksidan maddelerce zengin baharatlarla ve sebzelerle birlikte pişirilmesi daha sağlıklıdır. Izgarada pişirme işlemi düşük sıcaklıkta yapılmalıdır. Mangal veya ızgara öncesinde mangal veya ızgara üzerindeki yanık et ve yağ kalıntıları iyice temizlenmelidir. Pişirme sırasında etler sık sık çevrilmelidir. Balık ve et pişirilirken gaz veya kömür alevi ile direkt temastan kaçınılmalıdır. Alev ile direkt teması önlemek için et ve balık alüminyum folyoya sarılarak pişirilebilir. Mangalda pişirmede etler, alevden uzak tutulmalıdır. Etlerin fazla pişmiş ve yanmış kısımları tüketilmemelidir. Mangal yapılmış tavuk ve balık etlerinde deri kısımları tüketilmemelidir.
EN SON HABERLER
- 1 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 2 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 3 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 4 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 5 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 6 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 7 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 8 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 9 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 10 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite