Giriş Tarihi: 20.1.2016 13:12

Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?

Meme dikleştirme ameliyatı neden gereklidir? Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır? Tıpta mastokpeksi ya da meme kaldırma ameliyatı olarak ta tanımlanan ameliyatlar, meme dikleştirme estetiği kapsamında yapılmaktadır.

Meme dikleştirme ameliyatı neden gereklidir? Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?

Tıpta mastokpeksi ya da meme kaldırma ameliyatı olarak ta tanımlanan ameliyatlar, meme dikleştirme estetiği kapsamında yapılmaktadır. Meme dikleştirme estetiği sayesinde beden ölçülerine uyumlu, doğal görünümlü simetrik olan memeler elde edilmektedir. Bu hesaplamalar hastanın beden ölçüleri dikkate alınarak gerçekleştirilir. Memelerin durumu incelenerek, istenen ölçülerin farkı belirlenir. Göğüslerde olan asimetriler bu aşamada tespit edilir. Kadınların göğüslerinde genellikle sağ ve sol göğüste biraz farklılık olmaktadır. Bu tespit sırasında memelerde olan sarkıklık oranı belirlenir. Sarkıklık oranının tespitinde memenin alt çizgisi dikkate alınarak, meme başının bu alt çizginin ne kadar altında olduğu belirlenir. Ameliyatı olmak isteyen kişilerin öncelikle aynanın karşısında göğüslerini incelemeleri gerekir. Aynada göğüslerinin uçları meme katlantı çizgisinin altında olan kişilerin bu ameliyatlara ihtiyacı olabilir. Bu konuda uzman bir estetik cerraha danışarak, meme dikleştirme estetiği yaptırabilirsiniz.


Göğüslerde neden sarkma olur?

Göğüslerde oluşan sarkmalar değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Bu etkilerden birisi yaşın ilerlemesiyle birlikte hormonal dengelere bağlı olarak, meme dokusunda olan azalmadır. Bu etkiyle birlikte memelerde boşalma ve sarkma izlenir. Kadınların gebelik ve emzirme süreci memelerdeki sarkmanın diğer nedenidir. Göğüslerdeki süt kanallarının dolması ve boşalması deformasyon nedenidir. Yerçekiminin etkisi de unutmamak gerekir. Yerçekimi yıllar içinde göğüslerin aşağıya doğru inmesine yani sarkmasına sebep olur. Kadınlarda erken yaşta başlayan meme sarkması genellikle kalıtsal etkenlerden kaynaklanır. Memelerde oluşan sarkmanın en önemli sebebi, bunları taşıyan bağların zayıf olmasından kaynaklanır.
Göğüs dikleştirme estetiğinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Göğüslerin yapılan ölçülerinde sarkıklık oranı ve memelerin büyüklüğü değerlendirilip, göğüs dikleştirme estetiğinde kullanılacak cerrahi girişim belirlenir. Memelerdeki sarkma oranına göre ameliyatta kalan izlerin miktarı artar. Bu yüzden izleri sorun etmeyecek kişilerin bu ameliyatı yaptırması tavsiye edilir.
Hafif derecedeki, gevşek ve sarkık göğüslerde
Göğüslerin büyüklüğü uygunsa, meme başının çevresinde olan halka şeklindeki fazlalık çıkartılır ve meme başı hafif şekilde yukarıya doğru kaldırılır. Bu tarzda yapılan ameliyatlarda meme başının çevresinde halka biçiminde iz kalır. Memelerdeki sarkma azsa, fazla büyük değilse, meme dikleştirme yapılmadan önce göğüsleri büyütebilmek için damla silikon protez kullanılır.
Orta ve ileri seviyede gevşek ve sarkık göğüslerde
Göğüslerde orta derecede ve ileri derecede sarkıklık olması durumunda, iki farklı işlem yapılabilir. Orta seviyedeki sarkmalarda meme başında olan fazla deri halka biçiminde çıkarılır. Meme dokusu altından toparlanarak, kesilen yerler kapatılır. Bu işlemde meme başı etrafında iz kalır. İleri derecedeki sarkmalarda meme başından aynı uygulama yapılırken, meme alt tarafa doğru toparlanır. Yine kesilen yerlerde dikiş yapılır.
Meme dikleştirme estetiğinde iyileşme ne kadar sürer?

Ameliyattan sonra bandajlar alındığında, memelerde şişlik ve şekilsiz bir görünüm olabilir. Meme altında dik kesi yapılan yerde potluk olabilir ya da iki meme arasında asimetrik fark oluşabilir. Ameliyatın bu etkileri bir ay kadar sürede geçer. Ancak ameliyat öncesindememelerde asimetri varsa, bunun düzelmesi oldukça zordur. İnsan vücudunun her zaman bir yarısı diğer tarafa göre daha farklı olur. İki taraf arasında tam bir simetri olmaz. Ameliyat sonrasında fazla ağrı meydana gelmez. Ancak bazen memelerde morluklar ve şişlik oluşabilir. Bunlar kısa sürede kendiliğinden yok olur. Memelerde protez kullanımı olduysa, 1-2 gün kol hareketlerinde ağrı oluşabilir. Göğsünüze yapılan bandaj 3 gün kadar kullanılır. Daha sonra yarım atlet şeklinde sporcu sütyeni kullanılmalıdır. Kolu çalıştıran egzersizler ve yüzme ancak bir ay sonra yapılabilir. Bu ameliyatlarda eriyen dikişler kullanıldığından, dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Meme dikleştirme estetiği sonrasında tüm etkilerin düzelmesi, memelerin tam şeklini alması, meme dokularında olan his kaybının ve izlerin düzelmesi için 6 ay ya da 1 yıl kadar süre geçmelidir.
Meme dikleştirme estetiğinden sonra normal yaşama ne zaman dönülür?

Ameliyattan çıkan hastaların işlerine dönüşü 5-7 gün içinde gerçekleşir. Fakat ağır meslekler ve spor çalışmaları için en az 3 ay beklenmesi gerekir. Meme dikleştirme ameliyatları hastalarda kalıcı ve iyi sonuçlar vermekte, eşler açısından manevi etkileri olumlu olan operasyonlardır. Memeler uzun bir süre yeni formunu koruyabilir. Fakat kadında gebelik yaşanması, emzirme, sıkça kilo değişimi ve yer çekimi gibi etkenler yüzünden memelerde yeniden sarkma olabilir. Bu ameliyatın etkileri ömür boyunca sürmez. Hastaların bunu dikkate alması tavsiye edilir.
Meme dikleştirme ameliyatının riskleri nedir?
Meme dikleştirme estetiği hastalarda sarkık olan ve rahatsızlık veren göğüslerin dikleştirilmesi için uygulanır. Bu açıdan oldukça faydalı olan ameliyatın diğer estetik operasyonlar gibi bazı riskleri vardır. Bu riskler az miktarda olmasına rağmen, hastalara bu konuda gereken bilgi doktoru tarafından verilmelidir. Hastaların her türlü sonuca hazırlıklı olması gerekmektedir. Ameliyattan sonra oluşabilecek kanama, enfeksiyon gibi etkiler kolayca bertaraf edilebilir. Bunların dışında oluşabilecek riskler ise;
Memelerde sertlik olması: Ameliyat sonrasında meme içindeki nedbe ya da yağ nekrozuna bağlı olan bir sertlik meydana gelebilir. Önceden tahmin edilmeyen bu durum, oldukça nadir görülür.
Yaraların geç iyileşmesi: Ameliyat sonrası nadiren meme başında ya da meme derisinde bazı bölgelerin iyileşme süresi uzayabilir. Hastaların bu süreçte daha fazla pansumana ihtiyaca vardır. Bu yan etki özellikle sigara içen kişilerde daha sık yaşanır. Bu yüzden ameliyat için karar veren kişiler sigara içiyorlarsa, ameliyattan en az 15 gün önce sigara içmeyi bırakmalı ve ameliyattan sonraen az 15 gün süreyle içmemelidir. Sigaranın dolaşım üzerindeki olumsuz etkileri olduğundan, yaraların iyileşmesini geciktirir.
Memelerde asimetri olması: Kadınlarda doğal olarak memelerinde asimetri bulunur. Ancak ameliyattan sonra memede ve meme başında, büyüklükte ve simetrisinde farklılıklar oluşabilir.
Meme hastalıkları: Meme dikleştirme ameliyatının etkisi olmadan hastalarda meme hastalıkları ya da meme kanseri gibi sorunlar gelişebilir. Bu yüzden ameliyat olan ya da olmayan her kadın düzenli olarak kontrol edilmelidir.Yapılan araştırmalarlameme dikleştirme ameliyatlarının meme kanseri riskini arttırmadığı tespit edilmiştir. Ailede genetikolarak meme kanseri bulunsa da, bu ameliyatlameme kanseri gelişme olasılığı olmaz. Bu konuda ameliyattan önce tedbir amaçlı 40 yaş üstü kadınlara mamografi, 40 yaş altındaki kadınlara meme ultrasonu yapılabilir. Bu tetkikler memelerde riskli olacak kitlelerin tespit edilmesinde etkili olur. Ameliyat kararından önce bu tür incelemeler yapılabilir.
Emzirme: Meme dikleştirme estetiği sırasında meme başındaki süt kanalları hasar görmezse kadınlarda emzirme sorunu yaşanmaz. Ancak fazla miktarda sarkık olan göğüslerde meme başı yer değiştirmişse, bu yüzden süt kanalları hasar görür ve emzirme sorunu olabilir. Hastaların bunu dikkate alıp ameliyata karar vermesi gerekir.
Alerjik reaksiyonlar: Ameliyat sırasında kullanılan flaster, pomat, dikiş malzemesi gibi malzemelerden dolayı hastalardalokal alerji gelişebilir. Alerjik bir yapıya sahip olan kişilerin bunu önceden doktoruyla paylaşması gerekir.
Meme dikleştirme estetiği neleri düzeltmez?

Meme dikleştirme estetiği göğüslerin büyüklüğünü ya da yuvarlak olan üst kısmını belirgin bir şekilde değiştirmez. Göğüslerin daha dolgun ya da yuvarlak hatlara sahip olmasını isteyenlerin, göğüs küçültme ya da büyütme ameliyatı olması gerekir. Bu operasyonlar hakkında estetik cerrahlardan bilgi alabilirsiniz. Bunun dışında hastanın cilt ve doku kalitesinin bu ameliyatla değiştirilmesi beklenmemelidir. Göğüsler bu ameliyatla sadece daha dolgun bir hale getirilmektedir. Cilt yapısının esnek olması halinde, ameliyattan belli bir süre sonra yerçekiminden dolayı biraz sarkma olması normal kabul edilmelidir. Fakat bu yapıdaki kişilerde uzun dönemde memelerin üstündeki dolgunluk korunamaz.
Meme dikleştirme estetiği kimler için uygundur?

Meme dikleştirme estetiği sayesinde memelerde olan sarkıklık giderilirken, başka bir sorunu gündeme getirebilir. Ameliyattan sonra memelerde ameliyat izleri kalacağından, bunu sorun haline getirecek kişiler için bunun uygun bir ameliyat olduğu söylenemez. Yani memelerdeki izler sizin için sorun haline gelecekse, özellikle orta derecede olan meme sarkmalarında bu yolu tercih etmemeniz gerekir. Göğüslerin ciddi derecedeki sarkmalarında, bundan rahatsızlık duyanlar için ameliyat uygundur denilebilir. Bedeni fiziksel olarak sağlıklı olan kişiler, ameliyatın sonuçları hakkında gerçekçi beklentileri olan kişiler, meme dikleştirme estetiği sonrasında kalacak izleri sorun etmeyecek olan kişiler, göğüslerinde olan sarkma rahatsızlık derecesine gelenler bu ameliyat için uygundur. Göğüslerinin ameliyat öncesinde olan görünümü ile ameliyat sonrasında olacak görünümü değerlendirilirse, ameliyattan sonraki görünümü kabul edecek olan kişiler bu ameliyatı olmalıdır. Bu ameliyatlar kişiye özel uygulanmaktadır. Bunu yani memelerinin dikleştirilmesini isteyen kişiler bu ameliyatı yaptırmalıdır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.