Son Güncelleme: Perşembe 04.02.2016 17:32
Peynirinizi nasıl saklayacağınızı biliyor musunuz?
Günün her saati sofralarımızı süsleyen, yemeklerimize renk ve lezzet katan vazgeçilmez gıdamız peyniri uygun koşullarda saklamayı biliyor musunuz?
Peynirin lezzetini ve besleyiciliğini kaybetmeden saklanmasının satın alma ile başladığını vurgulayan uzmanlar, her peynirin saklama koşullarının farklı olduğuna dikkat çekerek, +2/4 C de, ışıksız ortamda mutlaka buzdolabında saklanması gerektiğinin altını çiziyorlar. Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin besin kaynağımız olan peyniri doğru koşullarda saklamak, vitamin ve besin değeri açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, peyniri saklama işleminin daha satın alma işlemi sırasında başladığını belirterek, tüketicileri uyarıyorlar. Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanları, hangi peynirin hangi koşulda saklanması gerektiğini sıraladılar.
Peynir saklama sanatı satın almada başlar
Peynir alırken öncelikle son tüketim tarihine dikkat etmelisiniz. Son tüketim tarihi geçmiş hiçbir yiyeceği satın almayınız. Eğer alacağınız peynirin son tüketim tarihi yakın bir tarih ise onu tercih etmeyin. Çünkü hemen tüketemeyecekseniz, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünleri uzun süre saklayamazsınız. Ambalajına dikkat edin. Delinmiş, yırtık veya deforme olmuş ambalajlı ürünleri almayın. Peynirin renginin değişmemiş olmamasına dikkat edin.
Buzdolabında saklayın, sofrada bekletilmiş peyniri ambalaj içindeki peynire tekrar karıştırmayın
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Peynirleri yiyeceğimiz kadar dilimlemeliyiz. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır. Aksi takdirde peynir nemini kaybediyor, aroması ve lezzeti azalıyor.
Kaşar peynirlerini streç film ile sarmak kaşar peyniri ile streç film arasında oluşacak nemi arttıracağı için kaşar peyniri küflenebilir. Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır.
Krem peynirler mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır.. Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.
Örgü peynir açıldıktan sonra hava almaz bir kap içine konulmalıdır.
Burgu Peynir tamamen kendi salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Muratbey Burgu peynirleri ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir. Böylece hem ürün su kaybederek kurumayacak, hem de Burgu peynir kısa sürede bozulmayacaktır.
Sürmeli Peynir, ürünün hava ile teması kesilmiş şekilde kendi suyunda kendi ambalajında muhafaza edilmelidir. İçindeki su yetmezse, içme suyu ilave edilebilir.
Topi Peynir tamamen salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Tüketileceği zaman ihtiyaç kadar alındıktan sonra kalan kısmı yine ambalajı içinde ve kendi suyu içinde muhafaza edilmelidir.
EN SON HABERLER
- 1 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 2 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 3 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 4 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 5 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 6 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 7 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 8 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 9 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 10 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...