Son Güncelleme: Cumartesi 26.03.2016
Balık tüketmenin sağlığa 10 faydası
Omega 3 deposu olan balık; kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırıyor ve diyabet riskini azaltıyor. Zengin iyot içeriği ise çocukların zeka gelişiminde önemli rol oynuyor. Özellikle kılçığı ile yenilebilen balıklar, kemiklerin güçlenmesini sağlıyor
GRİPTEN KORUYOR
Kış geldi, grip sezonu açıldı. Mevsim geçişlerinde çok sık kapımızı çalabilen gribe karşı balık çok önemli bir kalkan. Özellikle mevsiminde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son derece fayda sağlıyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış durumda. Siz siz olun, haftada iki kez balık yemeyi ihmal etmeyin.
ŞİFALI YAĞLARIN KAYNAĞI
Balıkta diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen Omega- 3 yağ asitleri bulunuyor. Omega-3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ. Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı; Omega-3'ten en zengin balıklar. Yapılan çalışmalar Omega-3'ün sağlık açısından sayısız faydasını ortaya koyuyor.
NÖROLOJİK GELİŞİMİ DESTEKLİYOR
Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı ve iyot zeka gelişiminde önemli rol oynuyor. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı görülüyor. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarında artış olduğu saptanmış durumda. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynuyor.
KALBİMİZİN DOSTU
Balığın tam bir kalp dostu olduğunu biliyor muydunuz? Sağlık için mutlaka sofranızda balığa yer verin. Balığın içerisindeki Omega 3 yağ asitleri, kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırıyor. Kandaki trigliserit yani serbest yağların düşürülmesini sağlıyor. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden koruyor, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını sağlıyor.
KILÇIĞI KALSİYUM DEPOSU
Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyum açısından çok zengin ve bu da kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Kemik erimesi sorunu yaşayanların, menopoz dönemindeki kadınların ve yaşlıların bol bol balık tüketmesi tavsiye ediliyor.
KALİTELİ PROTEİN KAYNAĞI
Proteinler vücut için çok önemli besin unsurları. Vücudun bir anlamda çimentosunu oluşturuyor. Hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için olmazsa olmaz besin öğeleri. Ancak yağlarda olduğu gibi onları depolayamıyoruz. Sürekli tüketerek vücudumuza kazandırmamız gerekiyor. Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturuyor. Balık da en önemli yüksek değerli protein kaynağı olarak öne çıkıyor.
DEPRESYONDAN KORUYOR
Yoğun iş ortamı ve günlük hayatın koşuşturmacasında sorunlar üst üste gelebiliyor. Hele de kişilik itibariyle yatkın olanlarda stres yerini depresyona da bırakabiliyor. Yapılan çalışmalar özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koyuyor.
DİYABETE KARŞI BALIK
Özellikle bazı balık türlerinde bolca bulunan Omega-3, gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltıyor. İnsülinin işlevini artırıyor, tip 2 diyabete karşı koruma sağlıyor.
ALZHEIMER RİSKİNİ AZALTIYOR
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte çağın hastalığı olarak gittikçe daha sık görülen Alzheimer'a karşı haftada iki kez balık tüketmek büyük önem taşıyor. Balık yağının ve Omega-3 yağ asidinin faydalarından biri de; Alzheimer riskini düşürmesi. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmeli.
ROMATOİD ARTRİTE FAYDALI
Omega-3 yağ asitleri, dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuvar etki gösteren en güçlü besin bileşenleri. Özellikle artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde yararlı.
ŞIK BİR RESTORANDA BUNLARA DİKKAT EDİN!
Şık bir restoranda balık yerken dikkat etmeniz gerekenler:
EN SON HABERLER
- 1 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 2 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 3 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 4 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 5 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 6 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 7 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 8 İklim değişti dünya alarmda
- 9 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 10 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek