Pazartesi 28.03.2016 00:00

Bu besinler yorgunluğa meydan okuyor!

Bahar yorgunluğu birçok kişinin enerjisini bitiriyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, bu dönemi rahat atlatabilmek için maydanoz, biber, kereviz ve brokoli gibi gıdaların bolca tüketilmesi gerektiğini belirtiyor...

Mevsim dönümlerine bağlı olarak metabolizma ve hormonlar üzerinde görülen değişimler, bazı kişilerde zihinsel ve bedensel farklılıklara yol açıyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, bu dönemlerde kişinin kendisini daha iyi hissetmesi ve bahar yorgunluğundan korunması için yapması gerekenleri şöyle anlatıyor...
Baharla birlikte artan stresi azaltmak için C vitamininden zengin maydanoz, biber, turunçgiller, soğan, kereviz, brokoli, çilek ve kivi tüketmeliyiz.
Balık, yumurta sarısı, kırmızı et, süt, yoğurt, havuç, kayısı, tatlı kabak, ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, dereotu ve roka gibi A vitamininden zengin besinlerin yanı sıra A vitamini desteği almalıyız.
Bitkisel yağlar, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve yumurta gibi E vitamininden zengin besinler önemli.
Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp yorgunluğa iyi gelen selenyum içerir.
Et, balık, süt, peynir, yumurta, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar çinkodan zengin besinlerdir.
'UZUN SÜRÜYORSA CİDDİYE ALMALI'
Halsizlik, isteksizlik ve gerginlik bahar yorgunluğunun habercileri. Ancak uzun süren yorgunluğun ciddiye alınmaması, alttaki başka sorunların gözden kaçmasına neden oluyor. Geçmeyen yorgunluk için doktora gidilmesi gerekiyor.
FAZLA ÇAY-KAHVE HALSİZLİK YAPAR
Aşırı kahve ve çay tüketiminin, hipogliseminin, aşırı gluten alımının, fazla şeker kullanımının ve laktoz azlığının, uzun süreli halsizlik nedeni olabileceği unutulmamalı. Öte yandan yoğun çalışma temposu, kalabalık ve gürültülü ortamlar, oturarak çalışmak ve egzersiz noksanlığı, metropolde yaşamanın hediyesi yalnızlıklar ve paylaşılamayan hüzünler, kontrolsüz öfkeler, yönetilemeyen stresler de bahar yorgunluğuna neden olan çağımızın olmazsa olmazlarından...
Kaynak: Takvim

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.