İyot eksikliği guatr sebebi
Sofra tuzu, balık, ıspanak, pazı, kabak ve çilek gibi besinlerde bulunan iyotun eksikliğinde guatr denilen tiroid bezi büyümesi yaşanıyor. Bu durum ileri safhada ise kansere çevirebiliyor...
CİLT KURULUĞU YAPAR
Tiroidi az çalışan kişide üşüme hissi, cilt kuruluğu, yorgunluk, uykuya meyil, kan yağlarının yükselmesi ve zihin bulanıklığı görülebilir. Yumuşak kıvamda ve düzgün şekilli büyüyen, normal çalışan tiroid hastalığı 'basit guatr' olarak adlandırılır. Tedavi edilmezse zaman içinde hastalıklar ortaya çıkar. Tiroid içinde oluşan, elle muayenede yuvarlak, hareketli oluşumlar olarak hissedilen, yutkunmayla hareket ettikleri görülen bu yumrulara 'nodül' adı verilir. Nodüllerin yüzde 5'inde tiroid kanseri gelişebilir.
DÜŞÜK SEBEBİ
Doğuştan ve küçük yaşlardan itibaren iyot eksikliğine bağlı tiroid fonksiyon bozukluğuna 'kretenizm' denir. Kretinizm, çocuklarda zihinsel ve fiziksel gerilik, kas erimesi, sağırlık, dilsizlik gibi şikayetlere yol açar. Bu sorunlar iyot eksikliğinin giderilmesi ile önlenebilir. İyot yetersizliği hamilelerde düşüklere sebep olabilir. İyot eksikliği bulunan çocukların zeka seviyesinin 13.5 puan düşük olduğu belirlenmiştir.
YENİLECEK GIDALAR
* DENİZ ÜRÜNLERİ: Ton balığı, mezgit, karides ve diğer kabuklu deniz canlıları iyot eksikliğine karşı yenilebilir.
* TUZ: Evinize mutlaka iyotlu tuz alın.
* SEBZELER: Ispanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye ve sarımsak gibi sebzelerin iyot oranı yüksektir.
* YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Her gün tüketilmelidir.
* ÇİLEK: Meyveler genellikle iyi bir iyot kaynağı değildir ve sadece birkaç meyve iyot içerir. Bu meyveler arasında yer alan çilek düşük kalorili olması ve içeriğindeki mineraller ile sağlıklı bir beslenme programına eklenebilir.
TUZU KOYU RENKLİ KAPTA SAKLAYIN
İyot eksikliğinden kaynaklanan guatrı önlemek için, sofra tuzuna iyot katılıyor. Ancak, tuzdaki iyot gün ışığında, fazla nemde ve yüksek sıcaklıkta buharlaşarak azalıyor. İyotlu tuzun koyu renkli kapaklı kapta, kuru ve serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca, yemekler pişirilmeden önce katıldığında iyodun bir kısmı buharlaşıp kayboluyor. Bu yüzden tuzu yemek piştikten sonra ilave etmek önem taşıyor.
TİROİD HASTALARINA YASAK BESİNLER
Hazır ve rafine gıdalar
Hayvansal yağlar
Yağda kızartılmış ve yüksek ısıya maruz kalmış yiyecekler
Şeker ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar
Unlu mamüller - beyaz un ile yapılmış ekmek ve pastane ürünleri, beyaz pirinç, makarna
Kuru baklagillerde nişasta oranı yüksek olduğu için vücutta olumsuz etkiler yapabilir. Soğan, sarmısak ve baharatlarla birlikte tüketilmesi bu etkilerini azaltır.
Yağlı etler, özellikle sakatat yenilmemelidir.
Yağlı süt ve süt ürünlerinin, yumurtanın troid hastaları için vücuttaki etkileri yüksektir. Çok sınırlı tüketilmeleri gerekir.
Kahve tüketimi sınırlanmalıdır.
Tiroid hormonu üretimini azaltan, Karadeniz bölgesinde çok tüketilen karalahananın tiroid hastalarınca sık tüketilmemesi gerekir.
Karalahana marula benzeyen, koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. Halk arasında karalahana salatalarda kullanılan, rengi mor, yaprakları sıkı ve yuvarlak bir şekli olan lahana ile karıştırılabiliyor.
Karalahana ile mor lahananın iki ayrı sebzedir. Yenilmemesi veya çok sık tüketilmemesi gereken Karadeniz bölgesinde çok sevilen yeşil yapraklı karalahanadır.
Kaynak: Takvim
EN SON HABERLER
- 1 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 2 Bacak damarlarındaki büyük tehlike
- 3 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 4 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 5 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 6 Astım nöbetine dikkat
- 7 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 8 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 9 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 10 Greyfurtun 8 altın faydası