Son Güncelleme: Perşembe 15.06.2017
Öğünleriniz kalsiyum açısından zengin olsun
Ramazan’da öğün sayısının ikiye düşmesi, hatta sahur yapılmadan oruç tutulması; dengesiz beslenmeye, mineral ve vitaminlerin yetersiz alınmasına sebep olur. Bu nedenle bu ay; vitamin, mineral ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketin
Bu da açlık kan şekerinin daha erken düşmesine ve buna bağlı olarak günün verimsiz geçmesine neden olacağı gibi, iftarda aşırı yemek yemeye ve yanlış besin tercihine yönelteceği ve buna bağlı olarak da çeşitli sağlık sorunlarının yaşanabileceği unutulmamalıdır.
Dengesiz ve hatalı beslenme sonucu olarak bizler için önemli olan bazı mineral ve vitaminlerden eksik beslenebilmekteyiz. Bu minerallerden insan sağlığı için en önemlilerinden biri kalsiyumdur.
En fazla bilinen mineral olmakla birlikte yetişkin bir insanda yaklaşık 1 kg.-1.2 kg. arasında kalsiyum bulunmaktadır. Kalsiyumun büyük bir kısmı kemik ve dişlere yerleşmiştir, az miktarda da vücut sıvılarında bulunur.
Kalsiyum ne işe yarar?
1. Kemik ve diş sağlığını geliştirir ve korur.
2. Kandaki kalsiyum, pıhtılaşma etmeni için önemlidir. Kalsiyum eksikliğinde küçük bir kesikte bile vücudunuzdan sürekli kan aktığını düşünebiliyor musunuz?
3. Kalsiyum, sinir iletimi ve kalp atımının denetimi için gereklidir. Kan kalsiyumunun düşmesi kalp krizine, yükselmesi de kalp ve solunum yetmezliğine neden olabilmektedir.
4. Hücre membranının taşıma işlevinde etkindir. Yetişkinlik döneminde kemik ve diş oluşumu tamamlandığı için vücudun deposunu azaltmayacak kadar alınması yeterlidir. Günlük beslenme ile aldığımız kalsiyumun biyoyararlılığı yani vücut tarafından emilimi yetişkinler (19 yaş ve üzeri) için yüzde 30'dur. D vitamini eksikliği, tahıllarda bulunan fitik asit (fitat) veya yeşil bitkilerde bulunan oksalat kalsiyumunun emilimini etkileyen faktörlerdendir.
Her yaşın kalsiyum ihtiyacı farklıdır. Çocukluk, yetişkinlik ve yaşlılıkta ihtiyaç farklılık gösterir.
Yetişkinler yaklaşık 1000 mg. kalsiyum almalıdır. Kadınların kalsiyum gereksinimi, erkeklerden daha fazladır. 50 yaş üzerindeki bir kadının kalsiyum gereksinimi günlük 1200 mg.'dır. 70 yaşına kadar bir erkeğin kalsiyum gereksinimi 1000 mg. civarındadır.
Kalsiyum için en iyi kaynaklar, emilebilen kalsiyumu en çok içeren besinlerdir.
NELERDE BULUNUR?
NASIL DENGELİ BESLENİRİZ?
Sahura mutlaka kalkılmalı ve ağır yemeklerden uzak durulmalı, kahvaltılık çeşitlerinden yararlanılmalıdır. Zeytin ve tuzlu peynirlerin sonradan susatabileceklerini göz önünde bulundurarak dikkatli olmak gerekir. Peynir çeşitlerinin tümünün kalsiyum zengini besinler olduğunu göz önünde bulundurarak; az tuzlu beyaz peynir, keçi peyniri, taze kaşar peyniri, lor, dil ve taze çökelek peyniri, bir adet haşlanmış yumurta, domates-salatalık, iki-üç dilim tam tahıl ekmeği, altı-yedi adet çiğ badem, ilk günlerde değişen beslenmeden kaynaklanan sindirim sorununa, özellikle kabızlığa önlem amacıyla bir porsiyon kabuklu meyve, bir bardak yağsız veya laktozsuz süt veya bir bardak kefir içmek yeterli olacaktır.
Yine bu mevsimde bulunan bezelye, börülce, maş gibi fasulyegillerde kalsiyumdan zengindir. Ayrıca sahurda mutlaka üç-dört bardak su içilmelidir.
İFTARDA NELER YEMELİYİZ?
İftarda bir bardak su ile oruç açıldıktan sonra yine zengin kahvaltılık çeşitleri veya bir kase çorba (pirinçsiz yoğurt çorbası veya kalsiyum içeren mercimek çorbası) tercih edilmelidir. Kırmızı ete göre sindirimi daha kolay olan balık (özellikle somon kalsiyumdan zengindir), tavuk, hindi eti gibi bir ana yemekle devam etmek veya 'kırmızı etten vazgeçmem' diyenlerdenseniz bir porsiyon etli sebze yemeği yanında az zeytinyağlı bir salata tüketilmelidir. Kalsiyum ve probiyotik açısından zengin cacık-ayranyoğurt- kefir seçeneklerinden birini tercih etmek, tam tahıl ekmeği yemek, yemekten bir iki saat sonra da meyvelerden oluşan bir ara öğün yapmak, rahat bir Ramazan ayı geçirmenize yardımcı olacaktır.
HANGİ TATLILARI TERCİH ETMELİYİZ?
Uzun süreli açlık sonucunda Ramazan ayında tatlı yeme isteğimiz artmaktadır. Haftada iki-üçü geçmemek koşuluyla kalsiyum açısından da zengin olan sütlü tatlılar veya dondurma tüketilebilir. Yine sütlü tatlılardan olan ve Ramazan ayına özgü olan güllaç, porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilebilir. Sütlü tatlıları yarım porsiyon şeklinde, üzerine bir top sade dondurma koyarak tüketmek serinletici olacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 2 Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar! Yemekte toksik etki yaratıyor...
- 3 Çocukların dünyasını karartan hastalık
- 4 Kemikleri çelik gibi yapıyor! Günde 1 bardak tüketmeniz yeterli...
- 5 B12 vitamini değerini tavan yaptırıyor! Sabahları kahvaltıda 1 adet tüketirseniz...
- 6 Akciğer kanseri ilk belirtisini sabahları gösteriyor! Uyandığınızda bunu yaşıyorsanız...
- 7 Meğer kolajen deposuymuş! Her yemeğe ekleyin: 10 yaş gençleştiriyor
- 8 Yapay zeka söyle bana gıdım var mı?
- 9 Akciğer kanseri ilk belirtisini sabahları gösteriyor! Uyandığınızda bunu yaşıyorsanız...
- 10 İnme hastalarını felçten kurtarıyorlar