Faydası çok bileni az
Henüz lezzet avcıları tarafından keşfedilip değeri bilinmese de insan sağlığına oldukça faydalı olan koruğun tam mevsimi.
Salatadan, şerbete kadar birçok farklı ürüne lezzet üslüğü yapan koruk, üzümün olgunlaşmamış, ham hali olarak biliniyor.
FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR
Lezzetinin yanı sıra içinde doğanın en güçlü antioksidan maddeleriyle yüzlerce yararlı madde de bulunduruyor. İştah açıyor. Göz ağrılarını dindiriyor. Kurdeşen hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Deride oluşan kızarıkları gideriyor, bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlığı önlüyor. Ayrıca sıcak havalarda toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, vücudu serinletip, rahatlatıyor.
BİR KÜLTÜR İHYA EDİLİYOR
Koruk şerbetini evinizde siz de çok kolay yapabilirsiniz. Ancak restoranda ya da bir kafede içmek isteyenler için, uzun yıllardır mevsimini takip ederek bu geleneksel şerbeti üreten bir yer mevcut: Ramazan Bingöl.
Her yıl Haziran sonu Temmuz başı gibi başlayan Koruk mevsimini özellikle beklediklerini belirten Ramazan Bingöl Et Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl "Gelenekselliğin önemini vurgulamak, unutulmak üzere olan değerlerimizi canlı tutmak, ecdadımızın bize bıraktığı güzellikleri yaşamak ve nesillere aktarılmasını sağlama amacı ile her yıl mevsiminde Koruk salatası ve Şerbeti yapıyoruz. Bizim gibi bu lezzeti, sayılı günlerinde, dolu dolu yaşamak arzusu içerisinde olan misafirlerimiz ile paylaşıyoruz. Besleyici, yararlı, şifalı koruk şerbeti belki artık yılın her ayında içilebiliyor ancak bu mevsimdeki tazelik ve tadını özellikle de serinletici özelliğini bulmak zor" dedi. Ayrıca restorana ait çok özel tarif reçetelerini de paylaştı.
SERİNLETEN ŞİFA
Sıcak yaz günlerinde değişik lezzet arayanlar için Koruk şerbeti ve salatası, zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Nasıl yapabilirim?
Koruk Şerbeti Tarifi:
Malzemeler
1 kilogram koruk
2 su bardağı toz şeker
2 litre su
Hazırlanışı
Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir. Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır. Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır. Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür. Toz şeker, su içinde
eritilip, şerbet yapılır. Koruk suyu da şerbete karıştırılır. Bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
Koruk Salatası Tarifi:
Malzemeler
Koruk
Kuru soğan
Al biber
Çarliston biber
Taze soğan
Maydanoz
Sumak
Pul biber
Kuru nane
Domates
Yapılışı
Biberleri, maydanozu taze ve kuru soğanları ince kıyın. Domatesi de doğrayıp baharatlarla güzelce harmanlayıp servis tabağına alın. Üzerine koruğu ekleyin. Nar ekşisi zeytinyağı ve 2 adet buz ilave ederek servis yapın.
EN SON HABERLER
- 1 Herkes düşman ilan etmişti! Meğer bu ekmek iğne ipliğe çeviriyormuş: Sabahları bir dilim...
- 2 Tümör hücrelerini %85 küçülten bitki keşfedildi! Bilim insanları "doğal kansersavar" diyor...
- 3 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 4 Merdiven çıkmak ömrü uzatıyor
- 5 Gece körlüğüne kök hücre umudu
- 6 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 7 Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar! Yemekte toksik etki yaratıyor...
- 8 Çocukların dünyasını karartan hastalık
- 9 Kemikleri çelik gibi yapıyor! Günde 1 bardak tüketmeniz yeterli...
- 10 B12 vitamini değerini tavan yaptırıyor! Sabahları kahvaltıda 1 adet tüketirseniz...