Son Güncelleme: Salı 29.08.2017
İçecekleri etin yanında değil, ara öğünlerde tüketin
Bayramda etin yanına en çok salata yakışır. Ayrıca yemeklerde asitli, şekerli, kalorili içecekler yerine ara öğünlerde ayran ve maden suyu tüketin
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Güzin Çaltı Yener, Kurban Bayramı'nda sağlığımızdan olmamak için nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı…
Kurban bayramında sofralarda olmazsa olmaz et yemekleridir. Ancak kurban kesilir kesilmez et pişirilip yenmemelidir. Rigor Mortis dediğimiz ölüm katılığının geçmesi beklenmeli, 24 ila 48 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra et tüketilmelidir. Ölüm katılığı geçmeden tüketilen etler öğün sonrasında karında rahatsızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetlere neden olabilir, özellikle reflü hastaları olumsuz etkilenebilir. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat bekletmeden tüketmemelidir.
BOL SALATA VE ESMER EKMEK
Öğünlerde mutlaka besin çeşitliliği sağlayın. Et yemeklerinin yanında mevsime uygun sebzelerle hazırlanmış bol salata ve esmer ekmek türlerinden bir-iki ince dilim tercih edin; karbonhidratı sınırlayın. İçecekleri et yemeklerinin yanında değil, tercihen ara öğünlerde tüketin ve asitli, şekerli, kalorili içecekler yerine ayran ve maden suyunu tercih edin.
Kurban Bayramı'nın vazgeçilmez pişirme yöntemi, kavurmadır. Kavurma işlemi; dinlenmiş etin, çok kısık ateşte ve uzun sürede kendi suyunda pişirildiğinde doğru bir yöntemdir. Hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki, kurbanın sakatat ve iç yağ kısımları yüksek doymuş yağ ve kolesterol içerir.
TEK PİŞİRİMLİK OLARAK BÖLÜNMELİ
Çözdürülecek olan etin kolay bozularak zararlı hale gelmesini önlemek için oda ısısında açıkta değil, derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabının alt kısmında çözülmesi sağlanmalıdır.
ETİN YANINDA MUTLAKA SEBZE DE OLSUN
SU TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN
EN SON HABERLER
- 1 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 4 Greyfurtun 8 altın faydası
- 5 Beşinci hastalık korkutuyor
- 6 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 7 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 8 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 9 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 10 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...