Perşembe 05.10.2017 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 05.10.2017 15:47

Bilim adamları açıkladı “Fındık Her derde deva”

Doç. Dr. Ümit Aydoğan, fındığın, kalp-damar ile şeker hastalıkları açısından koruyucu olduğunu belirterek, "Fındığın, halk arasında 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL-kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürdüğü ve 'iyi kolesterol' olarak bilinen HDL-kolesterol düzeyini yükselttiği, bilim adamları tarafından yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda gösterilmiştir." dedi.

Aydoğan, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, insan yaşamında ve sağlığında oldukça önemli yer tutan fındığın, Türkiye'nin önemli bir zenginliği olduğunu söyledi. Doç. Dr. Ümit Aydoğan, ünü dünyaya yayılmış ve "her derde deva" doğal besin kaynağı olan fındığın içi gibi dış kabuğunun da insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu anlattı. Aydoğan, fındık yağının da yapısal olarak zeytinyağına en yakın yağ olduğunun yapılan analizler sonucunda ortaya çıkarıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Fındık, insan sağlığına ciddi katkılar sunuyor. İçeriğinde bulunan E vitamini, niyasin, B1 (tiyamin), B2 (riboflavin) ve B6 vitaminleri, bakır, çinko demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve manganez gibi minerallerin yanı sıra, protein, karbonhidrat ve yağ açısından da oldukça zengin bir kaynaktır. Fındık yağının büyük çoğunluğunu doymamış yağ asiti olan oleik asit, diğer kısmını ise omega-3 yağ asidi olan linoleik asit oluşturmaktadır. İçerdiği bileşimlerden dolayı insanların beslenmesi ve sağlığı açısından fındık, kuruyemişler içerisinde önemli bir role sahiptir."

"YETİŞKİNLER GÜNDE BİR PORSİYON FINDIK TÜKETMELİ"

Genel olarak beslenme uzmanlarının, günlük kabuklu kuruyemiş tüketimini yaklaşık 30 gram (1 porsiyon) olarak kabul ettiklerini dile getiren Aydoğan, "Yetişkin bir insanın günde bir porsiyon (yaklaşık 20 adet) fındık tüketmesi, kişiyi birçok hastalıktan korumak için yeterli olacaktır. Tabii ki her besin maddesinde olduğu gibi fındık da yeterli ve dengeli beslenme programı içinde ölçülü tüketilmeli. Gelişigüzel tüketmemelidir. Çünkü bir porsiyonda ortalama 150-200 kalori bulunmaktadır. Yağ, protein ve kalori içeriğinin yüksek olması nedeniyle fındığın fazla tüketilmesi sağlık sorunları yaşanmasına neden olabilir." diye konuştu.

DOÇ. DR. AYDOĞAN, GÜNLÜK FINDIK TÜKETİMİNİN SAĞLIK AÇINDAN FAYDALARINA DEĞİNEREK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ

"Fındığın kendisi ve içeriğindeki yağ asitlerinin, başta kalp krizi olmak üzere kalp damar hastalıkları ile kan şekerini düzenleyerek şeker hastalığı açısından koruyucu olduğu, halk arasında 'kötü kolesterol' olarak bilinen LDL-kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürdüğü ve 'iyi kolesterol' olarak bilinen HDL-kolesterol düzeyini yükselttiği, bilim adamları tarafından yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda gösterilmiştir.

CİLTTEKİ KIRIŞIKLIKLARI VE YAŞLANMAYI ÖNLER

Bunun yanında fındık, ciltteki kırışıklıkları ve yaşlanmayı önler veya geciktirir, kilo vermeye yardımcı olur, kas-iskelet, sinir, sindirim ve bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar, inmeyi ve kabızlığı önler, kadın sağlığı açısından doğurganlık ve ruh sağlığı açısından stresle mücadeleyi arttırır, hafızanın korunmasını ve ilerleyen yaşlarda zayıflamasını önler, göz sağlığını korur ve kemik gelişim üzerinde de olumlu etkileri vardır. Yani, sonuç olarak yeterli ve dengeli beslenmek için fındık tüketimine dikkat edilmesini öneriyoruz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.