Cumartesi 14.10.2017
Son Güncelleme: Cuma 13.10.2017

Nane ve maydanoz anne sütünü azaltıyor

EMZİRME dönemi hem annenin, hem de bebeğin gelişimi ve genel sağlığı için oldukça mühim bir süreç. Bu dönemin sorunsuz bir şekilde geçirilebilmesi de anne ve bebeğe birçok katkı sağlar. Central Hospital'dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Öznur Yılmaz Gondal, emzirme hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı...
Su: Anne sütü üretimini destekleyen besinlerin başında su geliyor. Çünkü anne sütünün büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Bu nedenle emziren anneler emzirme döneminde normale oranla daha fazla su tüketmelidir. Suyun dışında bitki çayı, şekersiz komposto ya da ayran gibi içecekler de tercih edilebilir.
Havuç: Anne sütünü artırabilmek için anneler sık sık havuç yemelidir. Çünkü havuç, içeriğinde süt oluşumunu destekleyen ve östrojen benzeri görev yapan fitoöstrojen bulundurur.
Rezene: Yapılan araştırmalara göre rezene ve dereotu anne sütü için gerekli olan östrojen ve prolaktin üretimini teşvik eder. Bu nedenle anneler tarafından tüketilmesi gerekiyor.
Baklagiller: Sağlam bir demir kaynağı olan baklagiller, annenin süt miktarının artışını sağlarken, kalitesini de yükseltir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Anneler süt miktarını artırabilmek için ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine yönelmelidir. Bu sebzeler; demir, kalsiyum, A vitamini ve folat bakımından zengin olması sebebiyle de bebeğe kaliteli süt içeriği sağlar.
Ceviz, fındık ve badem: Yağlı tohumlar sınıfında bulunan ceviz, fındık ve badem; emziren anneler tarafından mutlaka tüketilmelidir.
BUNLARDAN UZAK DURUL MALI
Emzirme döneminde annelerin tüketmesi gereken gıdaların yanı sıra uzak durmaları gereken besin öğeleri de vardır. Bunların başında nane ve maydanoz gibi sebzeler geliyor. Çünkü emzirme döneminde nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz etkiliyor. Ayrıca nane ve maydanoz kokusu anne sütüne geçebildiği için, bebeğin sütü reddetmesine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra anne sütünün üretimini olumsuz etkileyen diğer gıdalar arasında nişasta unu, arpa ve unu, mısır ve şeker karışımı ile yapılan yiyecekler yer alıyor. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke tüketimi de anne sütünü azaltabiliyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.