Stresten uzak durun şeker yerine tarçın kullanın
Dünyada yaklaşık 350 milyon kişide diyabet olduğu ve önümüzdeki 10 yıl içinde diyabet nedeni ile ölüm oranının yüzde 50 artacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde ise 20 yaş üzerindeki her 20 kişiden 3’ü diyabet hastalığı ile karşı karşıya
Evet. Stresle baş etmemize yardımcı olan adrenalin, kortizol gibi hormonlar aynı zamanda insülin karşıtı etkiye sahip. Yani stresli durumda üretilen hormonlar vücudumuzda üretilen insülinin etkisini azaltıyor ve kan şekerinin yükselmesine neden olabiliyor. Ayrıca stresi aşmaya çalışırken iştah artışı nedeni ile daha fazla gıda tüketerek de hem kilo artışı. hem de kan şekerinde yükselme sorunları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Diyabet hastaları stres durumunda kan şekerini daha sık izlemeli ve gerekli durumlarda tedavi değişiklikleri yapılmalı.
İş yaşamı, çevre faktörleri, sürekli olumsuz uyaranlar veriyor. Stresten uzak kalmaya çalışmak en önemli tedbir. Ancak bunu başarmak çok da kolay değil. Kahve içmek gibi uyarıcı özelliği olan çözümler kısa dönemde kişiyi rahatlatacak gibi görünse de stres hormonlarında artışa neden oluyor. Alkol tüketmek kimileri tarafından tercih ediliyor ama birçok olumsuz etkisinin ötesinde kalori içeriği nedeni ile de uygun bir seçim değil. Bunların yerine keyif alınan işlere yönelme, yoga, gevşeme egzersizleri gibi çözümler tercih edilmeli. Kalori harcamayı da artıran, uzun yürüyüş gibi egzersizler, kan şekeri kontrolü bakımından da uygun.
DİYABETLİLER İÇİN PÜF NOKTALARI
Şekerli gıda tüketimine çocukluktan itibaren alışmaması esas olandır. Günümüzde daha iyi tatlandırıcılar üretiliyor, bu ürünler uygun miktarlarda kullanılabilir. Hem lezzet artırması hem de insülin direncini azaltması nedeni ile tarçından faydalanılabilir. Kek gibi yiyecekler daha az şeker kullanılarak ve kepekli un eklenerek pişirilmelidir. Bu tür ürünleri kuru meyve ile tatlandırmak tercih edilebilir.
DENGELİ BESLENİN:
Ekmek kahvaltının en temel tahıl grubudur. Ekmek çeşitleri kepekli, çavdar, yulaf, tam buğday unlu veya çok tahıllı tercih edilmelidir. Özellikle kahvaltıda ne kadar lif alınırsa, kan şekeri yükselmeleri de o kadar engellenebiliyor. Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor. İçecek seçimi ise çay, kahve, bitki çayı, taze meyve suları olmalıdır. Fakat taze meyve suları vitamin ihtiyacımız için iyi bir içecek olsa da hem şeker miktarı yüksek olduğundan hem de posasını alamayacağımız için kahvaltıda 1 avuç taze meyve tüketmek daha sağlıklıdır.
GÜNDE 5-6 ÖĞÜN:
Doğru beslenme diyabetliler için bir tedavi şeklidir. Kahvaltı ile birlikte diğer öğünlere de önem vermek gerekir. Diyabetliler için çözülmesi gereken temel sorun kan şekerinin istenilen aralıkta gitmesini sağlamaktır. Bunu sağlamak için beslenme sıklığı önemlidir, çünkü uzun süre aç kalmak hipoglisemiye neden olur. Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) ardından da hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) oluşma ihtimali artar. Bunun için kısa aralıklarla beslenme düzeni şeker düşüklüklerini önleyecek şekilde oluşturulmalıdır. Genel olarak 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklinde günde 5-6 kez beslenmek kan şekeri düzenlenmesini sağlamaktadır.
EN SON HABERLER
- 1 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 2 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 3 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 4 Astım nöbetine dikkat
- 5 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 6 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 7 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 8 Greyfurtun 8 altın faydası
- 9 Beşinci hastalık korkutuyor
- 10 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı