Perşembe 16.11.2017 00:00
Son Güncelleme: Perşembe 16.11.2017 12:25

Başarılı yaşlanmanın 10 maddede reçetesi

Dünya nüfusunun yaşlanması ile birlikte Geriatri (Yaşlılık Tıbbı) ve Gerontoloji Bilim Dallarına ihtiyaç arttı. Öyle ki Türkiye'deki istatistiklere göre ülkemizde yaşlı nüfus son beş yılda yüzde 17 artarak 7 milyona ulaştı.

Akademik Geriatri (Yaşlılık tıbbı) Derneği bu kapsamda Nestlé Health Science'in desteğiyle "Yeterli Beslen, Sağlıklı Yaşlan" kampanyası başlattı. Huzurevlerinde yapılan etkinliklerle yaşlılık tıbbı doktorları onlara sağlıklı beslenmenin reçetesini sunuyor. Etiler Huzurevi sakini emekli akademisyen Dr. Saadet Güldaş ve emekli hakim Fatma Şengül Onat, uzmanların beslenme reçetesini dikkatle dinledi. Akedemik Geriatri Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, " 'Başarılı yaşlanma' için 'yeterli beslen, sağlıklı yaşlan' kampanyası başattık. Yetersiz beslenme vücuttaki her organı ve dokuyu etkileyen bir durumdur. Yetersiz beslenen yaşlılarda; kas kütlesinde ve kas gücünde azalma düşme ve kırık riskini artırır" dedi. Türkiye'de sadece 100 geriatri uzmanı görev yapıyor. İşte Akademik Geriatri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan'a göre 10 maddede yaşlılıkta beslenmenin reçetesi:

1- Öğün sayısı artırılmalıdır.Yaşlılarda öğün atlanması yetersiz beslenmenin bir göstergesidir. Sabah kahvaltısı önemlidir.
2- Besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Ispanak, marul, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler folik asitten, havuç A vitamininden zengin iken karnıbahar, yeşil biber, lahana, domates, C vitamininden zengindir.Yine kuru baklagiller tahıllar ile birlikte tüketildiğinde eksik amino asitler dengeleneceğinden protein kalitesi artar. Et yemekleri, yumurta ve kuru baklagil yemeklerinin yanında yeşil biber, maydanoz, domates, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynağının tüketilmesi demir emilimini 2-3 kat artırır. Süt grubu besinler kalsiyum ve riboflavinden zengindir. Yoğurt, süte göre folik asitten daha zengindir.
3- Yeterli miktarda protein tüketilmelidir.
4- Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Kırmızı et haftada 2 kez yenilip diğer günlerde derisiz tavuk veya hindi eti tercih edilmeli. Yemekler hazırlanırken ızgara, fırında pişirme ve haşlama yöntemleri uygulanmalı. Haftada en az iki kez balık yenilmeli.
5- Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı.
6- Şeker tüketimi azaltılmalı.
7- Posa tüketimi artırılmalı. Yani kuru baklagiller, tam buğday taneli ekmek, tahıllar ve sebze meyveler tüketilmeli.
8- Yaşlıların günde en az 2 litre sıvı tüketmesi gerekir.
9- Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Kalsiyumun en iyi kaynağı süt ve süt türevleridir (yoğurt, peynir, çökelek vb.). Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve pekmez de kalsiyumdan zengindir. D vitamini için yaşlılar güneş ışınlarından yeterince yararlandırılmalı.
10- Tuz ve sodyum tüketimi azaltılmalıdır. Alkol ve sigaradan kaçınmalıdır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.