Son Güncelleme: Perşembe 18.01.2018
Bir avuçtan fazla kuruyemiş yemeyin
Kışın televizyon karşısında en çok kuruyemiş yenir. Tüketilmesi gereken kuruyemiş ölçüsü, herkesin kendi avuç içi kadardır. Bu miktarı geçmeyen atıştırmalıklar, sizi şişmanlatmaz
Gecelerin uzaması ve fiziksel aktivitelerin azalması nedeniyle kış aylarında beslenme şeklimiz ve yeme davranışlarımız değişebilir, kalorisi daha fazla yağlı ve şekerli besinleri tüketme isteğimiz artabilir. Çünkü kışın televizyon başında daha fazla zaman geçiririz. Akşam atıştırmaları da en sevilen ara öğün olduğu için heyecanla dizilerimizi, filmlerimizi izlerken atıştırmalarımız artar ve vücut ağırlığımızda artışlar görülür. Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi'nden Diyetisyen Canel Öner, uzun kış gecelerinde kilo almadan atıştırmanın yollarını anlattı:
21.00'DEN SONRA YEMEYİN!
MUTFAĞA TEKRAR GİTMEYİN
YEŞİL ÇAY ZEHİRLİ MADDELERDEN TEMİZLER
Kilo alıp verme, vücudumuzun enerji dengesi ve metabolizmasıyla ilişkilidir. Fakat bazı besinlerin enerji ve iştah metabolizması üzerine etkisi vardır ve soframızda bunlara yer verebiliriz.
Yumurta: Protein kaynağı olan yumurta, tokluk süresini uzatır. Sabah kahvaltılarına bir adet haşlanmış yumurta ekleyerek tokluk süremizi uzatabiliriz.
Peynir: İçinde yer alan proteinlerle iştahı baskılamaya yardımcı olan peynir, ayrıca yüksek kalsiyum da içerir.
Kırmızı acı biber: İçeriğinde bulunan kapsaisin adlı madde sayesinde metabolik hızı artırabilir ve iştahı azaltabilir. Yemeklerinizde ve salatalarınızda bir miktar kullanabilirsiniz.
Yoğurtlu, etli, sütlü çorbalar: Su içerikleri nedeniyle midede oluşturdukları basınç nedeniyle daha kısa sürede doymanızı sağlarlar. Protein içeriği yüksek olan bu çorbalar ,gün boyu fazladan enerji alımını azaltırlar.
Salata: Büyük bir kase salatayla öğünlere başlamak ya da öğün içinde tüketmek, öğünde alınan kaloriyi azaltabilir. Ayrıca salatalarda kullanılan sebzeler, yüksek posa içerdikleri için midede daha fazla yer tutarak daha çabuk doymanıza yardımcı olur. Kışın daha hareketsiz olunduğu için, metabolizmanın da yavaşlamasıyla kabızlık sorunu daha sık ortaya çıkmaktadır. Salatalar, kabızlığın çözümüne yardımcı olabilir.
Sirke: Salatalara eklenen sirke, tokluk süresini uzatabilir. Sirkenin içinde bulunan asetik asit; sindirim hızını yavaşlatır, böylece tokluk hissinin süresi uzar.
Yeşil çay: İçerdiği bileşikler sayesinde metabolizma hızını artırır ve antioksidan etkisiyle vücudu zehirli maddelerden temizler.
Yulaf: Kan şekerini kontrollü yükseltir, kan kolesterol seviyelerini düşürür. Yulaf, özellikle kolon kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskine karşı bizi korur. Yüksek oranda lif içeren yulaf; hem zayıflama, hem kilo koruma döneminde kış aylarında tüketilmesi gereken başlıca besinlerdendir.
ÖRNEK ARA ÖĞÜNLER
EN SON HABERLER
- 1 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 2 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 3 4 formül uzun yaşatıyor
- 4 Yaşlandıkça yalnızlaşıyoruz
- 5 Pankreas kanserinde yeni umut: Fosfor-32
- 6 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 7 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 8 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 9 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 10 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"