Cuma 06.04.2018 00:00
Son Güncelleme: Cuma 06.04.2018 11:08

Arı soktuğunda bunu yapmazsanız kalp krizine neden oluyor!

Kalp krizi bazen genetik faktörler sebebiyle ortaya çıkıyor bazense kişide hiçbir belirti yokken aniden oluyor ve ölüme sepebiyet veriyor. Peki kalp krizinin nedenleri nelerdir? Kalp krizinden nasıl korunur? İşte kalp kriziyle ilgili tüm ayrıntılar ve kalp krizinin altında yatan ilginç nedenler...

Kardiyoloji Uz. Dr. Gürhan Günay, kalp krizinin daha çok yemeklerden sonra olduğuna dikkat çekerek, "Yürüyüş, yüzme gibi sporları ağır yemeklerden sonra tavsiye etmiyoruz" dedi. Kalp ve damar hastalıklarının, dünya genelinde ilk sıradaki yaşam kaybı sebeplerinden olduğunu söyleyen Uz. Dr. Günay, "Kalp hastalıkları tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Özellikle, şeker, tansiyon hastaları, aşırı sigara kullanımı ve ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişiler kalp hastalığına daha yatkındır. Fakat genç yaşta şeker düzeyi ve kolesterolü çok yüksek olan kişilerde de erken yaşta kalp krizi riski görülmektedir" açıklamasında bulundu.


SICAK HAVALARDA DİKKAT!

Kalp hastalıklarının, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görüldüğünü kaydeden Gürhan Günay, "Türkiye, kadınlarda kalp hastalıklarından ölümlerde, Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kadınların kalp hastalığından yaşam kaybı oranları oldukça yüksek" ifadelerine yer verdi. Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte hava sıcaklıklarının hızla yükseldiğini dile getiren Günay, sıcak havalarda sıvı kaybından kaçınılmasını gerektiğini belirterek bol sıvı tüketilmesini önerdi.

KALP KRİZİ NEDEN YEMEKLERDEN SONRA OLUYOR?

Yemek sonrası yüzme, yürüyüş ve ağır sporların tehlikeli olabileceğine de işaret eden Dr. Günay, "Yemek yedikten sonra vücuttaki kanın büyük bir bölümü bağırsaklarımızda besinlerin emilimi için kullanıldığından diğer kısımlarda kan azalıyor, dolayısıyla kalp krizi daha çok yemeklerden sonra oluşuyor. Yüzme ve yürüyüş gibi sporları ağır yemeklerden sonra tavsiye etmiyoruz" diye konuştu. Dr. Günay, hareketli bir spor etkinliğine başlamayı düşünen herkesin ekokardiyografi ve elektrokardiyografi kontrollerini yaptırmasının hayati önem taşıdığını bildirdi.

KIRMIZI ET TÜKETİRKEN DİKKAT!

Şeker ve tansiyon hastalarının düzenli kardiyolojik kontrollerinin yapılmasının önemine de vurgu yapan Dr. Günay, "Sigaradan kaçınmalıyız. Diyet bu noktada önemli. Akdeniz tipi dediğimiz yeşilliklerin ağırlıkta olduğu, kırmızı eti kontrollü tüketmeliyiz. Balık ve tavuk etini rahatlıkla yiyebiliriz" dedi.


ARI SOKMASI KALP KRİZİNE NEDEN OLABİLİR!

Bahar mevsimi ile birlikte havaların ısınmasına bağlı olarak açık alanlarda arı sokma tehlikesine de değinen Dr. Günay, son dönemde arı sokmasının kalp krizine neden olduğu şeklindeki ifadelere de açıklık getirdi. Dr. Günay, "Bu bir sendrom diye de geçer. Kişinin kalp damarlarında bir darlık söz konusu olabilir ve bu bir şikayete yol açmayabilir. Özellikle ileri yaşta bir çok kişinin kalp damarlarında darlık söz konusudur. Arı sokmasından sonra oradaki damarları daha da daraltıcı olabilen bazı aracılar, kalp krizini tetikleyebilir. Hatta hiç koroner kalp hastalığı olmadan da arı sokmasına bağlı olarak damarlarda büzüşme sonucu kalp krizi gelişebiliyor" değerlendirmesini yaptı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.