Görebileceğiniz her yere su koyun
Metabolizmayı arındırmanın altın kuralı su içmektir. Su içmek için susamayı beklemeyin. Evinizde, iş yerinizde görebileceğiniz her yere sürahiler ve su dolu bardaklar koyun
MÜZEYYEN ÇELİK/BESLENME VE DİYET UZMANI
Kalori değil porsiyon hesabı yapın her sabah mutlaka kahvaltı edin
Genellikle sabahın erken saatlerinde, zamansızlık ve iştahsızlık nedeniyle atlanan, yoğun iş temposuyla da unutulan öğündür kahvaltı. Fakat günün en önemli öğünüdür aslında. Metabolizmanızın çalar saatidir. Bu nedenle uyandıktan sonra bir saat içinde kahvaltı ederek metabolizmanızı erkenden çalıştırmaya başlamanız, kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayarak gün içinde ani acıkma atakları yaşamanızı önleyecektir.
Bol miktarda sebze meyve tüketin
Gün içerisinde ortalama bir-iki porsiyon meyve ve dört-beş porsiyon sebze tüketmeye özen gösterin. Kahvaltınızda, üzerine yağ eklenmemiş mevsim sebzelerini, öğle ve akşam yemeklerinizde de az miktarda yağ ile hazırlanmış zeytinyağlılar ve bol yeşillikli salatalar tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Sebzeler yüksek posa içerikleriyle hem tokluk hissi oluşturacak, hem de düşük kalorili oldukları için zayıflamanızı kolaylaştıracaktır.
Meyveler ise kan şekeri dengesi sağlayacağı için gün içinde tatlı krizlerinin önüne geçecektir.
Ara öğünleri atlamayın
Kalıcı kilo vermenin bir başka önemli kuralı ise ara öğünleri atlamamaktır. Günde bir-iki kez ara öğün yapmayı alışkanlık haline getirin. Ara öğünler, bir sonraki öğüne yarı tok girmenizi sağlayacak ve porsiyon kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır. Bu öğünleri tatlı ve hamur işleriyle değerlendirmek yerine meyve, yoğurt, kuruyemiş, kremasız ve şurupsuz sütlü kahve gibi alternatiflerle geçiştirin.
Görebileceğiniz her yere su koyun
Vücutta kilo verme sürecinde yağ yakımıyla birlikte toksik madde miktarı da artıyor.
Bu maddeler ise vücuttan su yardımıyla uzaklaştırılıyor. Metabolizmayı arındırmanın ve canlandırmanın altın kuralıdır su içmek. Su içmek için susamayı beklemeyin.
Evinizde, iş yerinizde görebileceğiniz her yere su şişeleri, sürahiler ve su dolu bardaklar koyun. Susuzluk hissi açlık hissiyle karıştırılabildiği için su içerek gereksiz kalori alımının da önüne geçmiş ve iştahınızı kontrol etmiş olursunuz. Suyun tadını, içine dilediğiniz meyveyi atarak değiştirebilir, tarçın, zencefil, taze nane yaprakları ekleyerek antioksidan kapasitesini artırabilirsiniz.
Kalori kaynaklarına dikkat edin
Aldığımız kalorinin miktarı kadar, bu kalorinin kaynakları da önemli. Gün içerisinde protein ve karbonhidratı dengeli olarak almak gerekiyor. Tek yönlü beslenme kan şekerimizde dengesizliğe neden olacağından gün içerisinde yeme isteğimizi artırabiliyor.
Her öğünde süt, et, tahıl, sebze-meyve gruplarından bir tabağa sığacak şekilde benzer porsiyonlarda almak çok önemli.
Kalori değil porsiyon hesabı yapın
Et grubu; avuç içiniz kadar, ortalama 100-120 gram olmalı, fakat bu miktar egzersiz durumuna ve ihtiyaçlara göre değişebilir.
Tahıl grubunda her öğüne ortalama 1.5-2 dilime denk gelecek kadar ekmek veya beş-altı çorba kaşığı kadar bulgur, kinoa, buğday, tam tahıllı makarna gibi karbonhidratlar tercih edebilirsiniz. Süt grubunu da öğünlerinizde bir kase yoğurt veya ayran veya cacık bulundurarak tamamlayabilir, tabağınızın kalanını da sebzelerle doldurabilirsiniz.
Neyi yediğimiz kadar, ne kadar yediğimiz ve hangi saatte yediğimizin de önemi var. Yatmadan iki saat önce yeme içme olayını sonlandırmak gerekiyor, vücudunuza sindirmesi için zaman tanıyın.
ŞÜKRAN YILDIZ/BESLENME VE DİYET UZMANI
Güne dinç başlamak isteyenler sebzeli omlet yiyebilir
Bahar mevsimi aslında yavaş yavaş hareketlenen ve kıştan uyanan metabolizmayı hareketlendirmenin tam zamanı. Bunun en güzel yolu sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçiyor. Sağlıklı beslenmenin ana koşulu ise mevsiminde taze meyve ve sebzeleri tüketmek. Çünkü yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi şikayetlerin temelinde vitamin-mineral eksiklikleri yatabiliyor. Bu dönemde en çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminler bol bol antioksidan taşıyan C vitamini, E vitamini ve B grubu vitaminlerdir. Selenyum, çinko, magnezyum, kalsiyum büyük önem taşıyor. C vitamini için kivi, portakal, mandalina, maydanoz, ıspanak, kuşburnu vazgeçilmezimizken E vitamini fındık, badem, ceviz, zeytinyağında bolca bulunur. Bizi ruhsal anlamda iyi hissettiren güzel bir B grubu vitamini Tiamin! Tiamin yani B1 vitamini; tam buğdayda, yulafta ve kuru bakliyatlarda bulunur.
Yorgunluksavar bağışıklık çayı
Enerji veren smoothie - 1
Enerji veren smoothie - 2
EN SON HABERLER
- 1 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 4 Greyfurtun 8 altın faydası
- 5 Beşinci hastalık korkutuyor
- 6 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 7 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 8 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 9 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 10 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...