Yulaf nedir? Yulafın faydaları nelerdir?
Yulaf, buğdaygiller ailesinden olan boyları 50 ile 150 santimetreye kadar uzayabilen otsu bi tahıl bitkisidir. Yulaf tanelerinden yulaf ezmesi ve hayvan yemi yapılır. Yulaf, büyük çoğunlukla bisküvi, pudif ve yulaf ezmesi olarak tüketilir. Özellikle kahvaltı öğünlerindeki diyet menülerinde yulaf ezmesi sıklıkla tercih edilmektedir. Yulafın yoğurt, süt ya da sade ılık su ile karıştırılarak çeşitli şekillerde tüketimi de mevcuttur. Yulaf ezmesi içerisinde bolca aminoasit vardır. Yulaf, bu açıdan da önemli bir protein kaynağıdır.

Yulafın faydaları nelerdir?
Yulafın sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Metobolizmaya ve bireye rahatlık verir.
Stres ve uykusuzluğa karşı direnç gösterir.
Metobolizmayı kemikleri ve kasları güçlendirir.
Yulaf, dişleri de koruduğu gibi bedensel ve mental yorgunluğu da azaltır.
Aynı zamanda iktidarsızlığa da iyi gelir.
Guatrı engellemeye yardımcı olur ve tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlar.
Kandaki şeker miktarını ve kolesterolü düşürür.
Yulaf sindirim sisteminde mide ve bağırsak bozukluklarını da giderir.
Kuvvetli bir idrar sökücüdür.
Kadınlarda zorlu geçen adet dönemlerinde ağrı ve şikayetleri azaltır.
Yulaf ezmesi zayıflatır mı?
Yulaf tüketmek zayıflatır mı? sorusu da özellikle diyet kararı veren bireylerin sıkça yanıt aradığı sorular arasında yer almaktadır. Yulaf ile zayıflamanın destekçisi tiroit bezlerinin düzenli çalışmasıdır. Yulafın kolesterolü, aynı zamanda kan şekerini dengelemesi yönündedir. Bu sayede insanların daha uzun zaman aralıklarında acıkmaları da söz konusudur.
Aynı zamanda yulaf idrar söktücüdür. Bu sayede vücuttaki ödemin daha kolay atılımı olanaklı hale gelmektedir. Yulaf, hazımsızlık sorununu gidermeye de yardımcı olmaktadır. Yulafın lifli olması nedeniyle tüketimi uzun süreli tokluk hissi vermektedir.
Özetle; uzun süren tokluk hissi veren, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan, karaciğerleri de temizleyen yulaf ezmesi bireyin zayıflamasına yardımcı olur, bu yüzden yulaf ezmesi diyetlerin olmazsa olmazı olarak uzman diyetisyenler tarafından tavsiye edilir.
Yulaf ezmesi nasıl pişirilir?
Yulaf ezmesini süt yardımıyla pişirerek geniş zamanda tok tutan bir lapa hazırlayabilirsiniz. Diyet listelerinde yulaf ezmesi bulunanların daha hızlı ve sağlıklı kilo verdikleri gözlenmektedir.
Yulaf ezmesi malzemeleri
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 çay bardağı ılık süt
1 tane mevsim meyvesi (elma, kivi, muz)
1 yemek kaşığı fındık ya da ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Tercih ettiğiniz mevsim meyvesini doğradıktan sonra geriye kalan tüm malzemelerle birlikte tavaya atıp kısık ateşte pişiriyorsunuz yaklaşık 4-5 dakika sonra yulaf ezmesi hazır hale gelmiş olacaktır.
YULAF EZMESİ DİYETİ
Kahvaltı
Yarım su bardağı yulaf ezmesi
Yarım su bardağı yağsız süt
1 çorba kaşığı kuru üzüm
Yarım çay kaşığı tarçın
Şekersiz kahve ya da çay
Sabah Ara Öğün
Yarım su bardağı kadar mevsim meyvesi
Öğle Yemeği
Yarım su bardağı yulaf ezmesi
Yarım su bardağı az yağlı yoğurt
1 adet muz
Öğleden Sonra Ara Öğün
Yarım su bardağı kadar çiğ sebze
Akşam Yemeği
100 gram ızgara tavuk göğsü
Bol miktarda yeşil salata
Yarım su bardağı yulaf ezmesi
EN SON HABERLER
- 1 M Lisa’dan ‘gecelerde’
- 2 Hastanın asker hücreleriyle kanseri yok ediyor
- 3 Böbrek taşı kadınları ve çocukları da vuruyor
- 4 Kilo hipertansiyon riskini 8 kat artırıyor
- 5 Gizli kimyasal tehlikelere dikkat!
- 6 Erkekler daha hızlı aşık oluyor
- 7 Bu kanserin aşısı var
- 8 Karaciğer yağlanması en yaygın sağlık sorunu
- 9 Erkekler oyun bağımlısı çıktı
- 10 Beyin, şekeri uyuşturucu gibi algılıyor!