Sahura kalkmadan oruç tutmak kilo aldırıyor
Çoğu kişi Ramazan’da kilo aldığından şikayet eder. Oysa saatlerce aç ve susuz kalmak bizi zayıflatmaz. Vücudun alıştığı beslenme ritminin dışına çıkması, sahura kalkmadan oruç tutmak, ağır yemekler, hamur işleri ve tatlılar bize kilo aldırır. Uzmanlar, oruç tutarken kilo vermenin yollarını anlattı
SOFRADA MUTLAKA YOĞURT VE SALATA OLMALI
İftarda çok çeşit yemek yemek, mide rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Uzun saatler boş kalan mideye bir anda yüklenmek yanlıştır; midede yanma ve bulantı, kabızlık gibi sorunlara yol açabilir. Sindirim sistemini rahatlatmak için iftarda bir kase çorba içmelisiniz. Yemeklerde, sindirimi kolaylaştıran zeytinyağı kullanmaya özen gösterin. Çorba sonrasında protein açığını kapatmak ve vücutta azalan kuvvetin kolay toparlanması için haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller tercih edilebilir. Sofrada mutlaka salata ve yoğurt da olmalıdır. Örnek iftar mönüsü şöyle olabilir:
ÇAY YERINE TÜRK KAHVESİ
İftardan sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay, midenin rahatlaması için de Türk kahvesi içmek faydalıdır. Yemekten sonra tatlı yerine meyve yemek de midenin rahatlamasını sağlayacaktır. Ancak meyve miktarlarına da dikkat etmek gerekir. Bir oturuşta bir porsiyondan fazla meyve tüketmeyin. Özellikle elma, hazmı kolaylaştırdığı için daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Eğer tatlı tüketimi kaçınılmazsa, o zaman sütlü tatlı veya dondurma tercih edilmelidir.
SAHURDA HANGİ YİYECEKLER TOK TUTAR?
GÜN içinde açlık kan şekerinizin düşmemesi için gece yiyip yatmayın, mutlaka sahura kalkın. Oruçluyken gün içinde acıkmamak ve susamamak için aşağıdaki önerilere göz atın:
Seçil Kenar/Diyetisyen
GÜN BOYU TOKLUK HİSSİ İÇİN BULGUR TÜKETİN
Ramazan ayında günlük beslenme tarzındaki değişim ve günlük öğün sayısındaki azalma, metabolizmamızı değiştiriyor. Oruçluyken ideal kilo dengesini korumak ve sağlıklı kalmak için de beslenme biçimine ayrıca özen göstermek gerekiyor. Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için ağır ve yağlı yiyeceklerin yerine sindirim sistemini yormayan hafif, lifli besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Gün boyu tokluk hissi için özellikle iftarda lif zengini bulgura ağırlık verilmesi oldukça önemlidir. Türk ve dünya mutfaklarının vazgeçilmezi bulgur, barındırdığı vitamin ve mineraller açısından önemli bir besin kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için, şeker hastaları tarafından da rahatça tüketilebilen bulgur, ayrıca B vitamini ve folik asit bakımından da oldukça zengindir. Araştırmalara göre, lif deposu bulgur, acıkmayı 1.5 saat geciktiriyor. Kolesterol içermeyen bulgur, yüksek posa içeriğiyle doygunluk verip sindirimi kolaylaştırıyor, kan şekerini yavaş yükseltip hızla düşmesini engelliyor. Sahurda süt, yumurta, yoğurt ve peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda yemeğe öncelikle çorba ile başlayın. Daha sonra hafif bir ana yemek, yanında bulgur, salata, sebze yemekleri yiyin. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durun.
SAĞLIKLI KİLO VERMENİN FORMÜLÜ
EN SON HABERLER
- 1 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 2 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 3 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 4 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 5 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 6 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 7 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 8 İklim değişti dünya alarmda
- 9 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 10 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek