Cumartesi 26.05.2018
Son Güncelleme: Cumartesi 26.05.2018

Yaz meyveleri yaşlanmayı önleyen antioksidan kapsülleri gibidir

Yaz geldi sayılır. Bol meyve ve sebzenin bulunduğu bu mevsimde porsiyon kontrolü yaparak doğanın nimetlerinden faydalanın. Kiraz ödem atmanıza yardımcı olurken, çilek ve üzüm cildin yenilenmesinde etkilidir

Hava ısınmaya, güneş yüzünü göstermeye başladı. Önümüzdeki dört ay boyunca deniz ve güneşten faydalanacağız. Ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğunu da unutmamak gerekir. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, yaz beslenmesi hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Yaz mevsiminde beslenmenin en önemli kısmı, vücudun sıvı dengesini korumaktır. Sıcak havada terle kaybedilen sıvıyı yerine koyarak vücudu dehidrasyondan yani susuz kalmaktan kurtarırız.
BOL SIVI ALIN
Su bizim için hayati önem taşır ve bunun için günde 2.5-3 litreye kadar su tüketilmelidir. Çay ve kahve ya da kolalı içecekler kafein içerdiği için su yerine geçmez, hatta ne kadar çok tüketilirse vücut o kadar su kaybeder. Bunlar yerine yazın ayran, kefir, bitki çayı, süt ve taze meyve ile yapılan soğuk içecekler tercih edilmelidir.
Güneşe fazlaca maruz kaldığımız yaz dönemi cilt kuruyarak nem kaybeder, bu da cildin çabuk yaşlanmasına neden olur. Beslenme bütün organlarımızı etkilediği gibi cildimiz için de çok önemlidir. Cilt için yine nemi koruyan sudur.
AKDENİZ TİPİ BESLENİN
Bunun dışında bol sebze ve meyve tüketimi cilt için ihtiyacımız olan vitaminleri sağlar. Güneşte kalınan dönem boyunca antioksidan içeriği yüksek besinleri tüketmek cilt sağlığı için, hatta ilerde olası cilt kanseri için önlemdir.
Bol sebze, meyve, zeytinyağı, tam tahıllı karbonhidratlar, balık ve kurubaklagil tüketimi Akdeniz diyetinin temelidir.
Yaz dönemi kırmızı et tüketimini azaltmak, yağlı, kızarmış, hamurlu yemekleri tüketmemek ve proteini daha çok balıktan ve baklagillerden almak, tahıllı ekmek tüketmek, her öğünde sebze, salata ve meyve olmasına dikkat etmek; hem zindelik sağlar, hem de birçok hastalığa karşı koruyucudur.
ZEYTİNYAĞLI YİYİN
Kahvaltıda yenen domates, taze biber, nane, maydanoz gibi yeşillikler bize bol C vitamini sağlar ve besin desteği olarak almaya bile gerek kalmaz. Öğle ve akşam yemeklerinde de mutlaka bir çeşit zeytinyağlı sebze ve bol renkli bir salata olmalıdır.
Yaz meyveleri aslında bizim için çok önemli ve farklı işlevleri olan meyvelerdir.
Her gün en az üç-dört porsiyon farklı meyve tüketmeliyiz ki farklı vitaminler ve mineraller alalım. Bir porsiyon meyve pratik olarak avucunuza sığacak kadardır.
İŞTE BOL BOL TÜKETEBİLECEĞİNİZ YAZ MEYVELERİ:
KARPUZ: Yazın en gözde meyvesidir. Bol su içerir, likopen ve beta-karotenden zengindir. Kolesterol ve prostat kanseri için önleyicidir ve kan akımını hızlandırır.
ÇİLEK: En önemli antoksidanlardan C vitamini içerir ve vücut hücrelerini hasara karşı korur. Kanser ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Cildin yenilenmesinde C vitamini çok önemlidir.
KAYISI: Sarı meyveler A vitamini ve beta-karotenden zengindir. Bunun dışında C vitamini, potasyum ve bol lif içerir. Göz ve kalp sağlığı için önemlidir, ayrıca boşaltım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
KİRAZ: Kiraz, C vitamini ve bol potasyum içerir. Potasyumu yüksek olduğundan vücutta fazla biriken suyu atmaya yardımcıdır. İçinde buluna kuarsetin kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, kolesterol düşürücüdür.
TAZE ÜZÜM: Bol lif, C vitamini ve potasyum içerir. Üzüm çekirdeği zaten bilinen bir antioksidandır.
BUNLARI UNUTMAYIN
Yeşil çay ve beyaz çay günde en fazla iki-üç fincan yeterlidir. Bu çayların antioksidan oranı siyah çaya göre daha yüksektir ama kafein içerdikleri için de istediğimiz kadar tüketebiliriz anlamına gelmez. Aşırı tüketimi (günde beş-altı fincan) fayda sağlayacakken zararlı olabilir; çarpıntı yapar, sinir sistemini uyarır.
Çayı demlerken dikkat: Bir dakikada demlenen çay üç dakika demlenenden yarı yarıya daha az kafein içerir.
Ihlamur, kafein içermediği için daha rahat tüketilebilir. Ancak bazı ilaçların ana maddesi bitkilerdir. Bu yüzden bitki çayları tedavi edici yanları olmasına karşın zıt etkiler de yaratabilir. Bir tedavi alıyorsanız veya hamileyseniz doktorunuza danışmadan bilmediğiniz bitki çaylarını tüketmeyin.
D vitamininin ana kaynağı güneştir; yüzde 80-90 güneş ışınlarından elde edilir. Besinlerden ise düşük miktarda alınır; süt, yoğurt, ekmek ve kahvaltılık tahıllar (D vitamini ile zenginleştirilmiş) başlıca kaynaklardır.
Yağlı balık ve yumurtada doğal olarak D vitamini bulunur. Daha az miktarda et ve peynirde bulunur. Ancak yine de D vitamini için güneş ışınlarına ihtiyaç vardır. El ve yüz bölgesinin yaklaşık 15 dakika kadar güneşlenmesi gerekir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.