Son Güncelleme: Pazartesi 28.05.2018 09:56
İftarda mideyi alıştırmak için...
Ramazan ayında, enfes iftar sofralarının gelmesi ile kilo almak da kaçınılmaz oluyor. İftar ve sahur sofralarında sağlanacak sağlıklı beslenme metotları ile size özel tavsiyeler bu dönemi sağlıklı ve fit bir şekilde geçirmenizi sağlayacak. Vücudunuzu zorlamayacak gıdaların yeterli ölçülerde alınmasıyla birlikte çok daha sağlıklı bir ayın geride bırakılması da gerçekleştirilebilecek. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Kalelioğlu, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğini sizler için anlattı.
UZUN ORUÇ SÜRELERİNE DİKKAT!
Yaz aylarına denk gelen Ramazan, hem uzun süreli oruç tutmak zorunda kalınması hem de susuzluğun daha fazla yaşanması nedeniyle sağlık açısından dikkatli olunması gereken zamanlardır. Uzun süre boş kalmış olan midenin, birdenbire ağır yemeklerle doldurulması yapılacak en önemli yanlışlardandır. Bu nedenle, Ramazan ayında özellikle yavaş yavaş ve seçerek yemeye çalışmak daha doğru olacaktır.
İFTAR TÜYOLARI
Mideyi alıştırmak açısından bir bardak su, bir kâse çorba, hurma, zeytin gibi gıdalarla yavaş ve hafif bir başlangıç yapılması gerekir. Bu başlangıç sonrasında kısa bir ara verilerek yemeğe geçilmesi Ramazan ayının en önemli tüyosudur. Uygulanacak bu basit teknik ile, mideden beyne giden doygunluk hissinin ulaşması hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Bu sayede daha az ve sağlıklı bir beslenme tarzı geliştirilmesi pek mümkündür.
İftarda sürekli olarak hamur işi yemekler tüketilmesi ya da tek bir besin ağırlıklı beslenilmesi de yapılacak hatalardandır. Ramazan diyeti uygularken, yemek olarak zeytinyağlı bir sebze yemeği, ızgara ya da buğulanmış et, bol salata ve yoğurt tüketilmesine dikkat edilmelidir. Normal zamanlardaki dengeli beslenme alışkanlıkları değiştirilmemeli, alınan kalori miktarında bir artışa gidilmemelidir. Meyve ve sebze tüketimi, Ramazan nedeniyle kesinlikle azaltılmamalıdır.
TATLI TÜKETİMİNDE DİKKAT
İftar sofralarının vazgeçilmez gıdalarından biri de tatlılardır. Geleneksel Türk mutfağındaki şerbetli ve hamur ağırlıklı tatlıların bu ay içerisinde tüketilmemelidir. Bu tip ağır tatlılar yerine tatlı ihtiyacını gidermek için sütlü tatlılar ile hoşaf ve komposto gibi veya yazın vazgeçilmezi dondurma tüketilmesi daha doğru olacaktır.
Sütlü tatlı tercihinizde aklımıza ilk gelen Türk mutfağının vazgeçilmez tadı sütlaç ile Ramazan ayının gülü güllaç gelmektedir. İki tatlı da besin değeri yüksek, doyurucu ve uygun miktarlarda (en fazla 1 kâse) tüketildiğinde sağlıklı gıdalardır. Bir kâse güllaç yaklaşık olarak 250, sütlaç ise 300 kalori civarındadır. Güllacın cevizli tüketilmesi kalp sağlığı açısından çok faydalıdır. Sütlaç ise soğuk yenmesi halinde gaz yapan gıdalardan olduğundan, dolaptan çıkarılıp, oda sıcaklığına ulaşırken tüketilmesi mide rahatsızlıklarını önleyecektir. Tatlıların iftarın hemen ardından değil, en az 1,5 saat sonra tüketilmesi de sağlığınız açısından önemlidir.
Ramazan ayını, gıdalar açısından diğer aylardan farklı görerek kalori miktarını arttırmak sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle de Ramazan'da da diyetinize dikkat etmeli, sağlığınızı rahatsız edecek yaklaşımlardan kaçınmalısınız.
EN SON HABERLER
- 1 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 2 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 3 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 4 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 5 İklim değişti dünya alarmda
- 6 Aşırı öfke 40 dakika içinde ölüme sürükleyebilir! Kan damarlarını genişletip...
- 7 Gaziantep Şehir Hastanesi Obezite Merkezi Bölgeyi tedavi edecek
- 8 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 9 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 10 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor