Katarakt için fındık ve avokado, göz kuruluğu için A vitamini
Sağlıklı ve doğru beslenerek göz hastalıklarından korunabilmek mümkün. A, C ve E vitaminlerinden zengin beslenmek, omega-3 ve selenyum almak, gözlerinizi hastalıklardan koruyabilir. Somon, ton balığı, fındık, ceviz ve avokadoyu bol bol tüketebilirsiniz
KAYIPLARIN EN YAYGIN NEDENİ
KIVI, ÇİLEK, ANANAS TÜKETIN
GÖRME YETENEĞİNİ KORUYOR
DİYABETİK RETİNOPATİYE SELENYUM VE C VİTAMİNİ KALKANI
Diyabetik retinopati, retina tabakasında yer alan kan damarlarındaki hasarlanmalar sonucu oluşan ve görme kayıplarına yol açabilen bir hastalıktır. Diyabetik retinopatinin koruyucu tedavisinde C vitamini ve selenyum büyük önem taşır. C vitamini retina tabakasındaki kılcal damarlar da dahil vücudumuzun tüm kan damarlarının korunmasında rol oynar. Selenyum ise göz sağlığının korunması için önemli bir mineraldir ve eksikliği diyabetik retinopatiye neden olabilmektedir. En çok selenyum içeren besin Brezilya kestanesidir. Anavatanı Güney Amerika olan Brezilya kestanesini ülkemizde yaygın olarak bulmak mümkün değil. O yüzden selenyum içeren diğer ürünler; esmer pirinç, ay çekirdeği, mantar, ıspanak, orkinos (ton balığı), uskumru, sardalya, istiridye gibi deniz ürünleri, hindi eti, tavuk, kırmızı et, karaciğer tercih edilebilinir. Belirli bir miktarda selenyum vücudumuz için ne kadar faydalıysa ihtiyaçtan fazla alınması da zehirlenmeye yol açabilir. Gıdaların içerdiği selenyum miktarı sınırlıdır. Dengeli beslenmeyle, zehirlenmelere yol açabilecek boyutta selenyum fazlalığının oluşma ihtimali imkansıza yakın denecek kadar azdır.
SARI NOKTA HASTALIĞINA YUMURTA SARISI
Retına, göz küresinin arka iç duvarını kaplayan ışığa duyarlı görme ve sinir hücrelerinden oluşan bir tabakadır. Buradaki sinirler aracılığıyla görüntü beyne ulaşır. Retina dekolmanları, retina damar tıkanıklıkları, tıbben makula dejenerasyonu olarak adlandırdığımız sarı nokta hastalığı ve diyabetik retinopati; retina tabakasında görülen kalıcı görme kayıplarına yol açabilen hastalıklardır. Zeaksantin ve lutein, gözün retina tabakasında doğal olarak bulunan maddelerdir. Gözlerimizdeki sağlıklı hücreleri koruyarak retina tabakasının sağlıklı olmasında rol oynarlar. Ayrıca yaş almaya bağlı olarak görülen sarı nokta hastalığının gelişmesini ve ilerlemesini önlemede etkilidirler. Sarı nokta hastalığından korunmak için bol miktarda karalahana, ıspanak gibi lutein ve zeaksantin yönünden zengin yeşil yapraklı sebzeler tüketilmesini öneriyorum. Lutein ve zeaksantin ayrıca pazıda, şalgam yapraklarında, terede, bezelyede, pancarda, Brüksel lahanasında, mısırda, brokolide ve yumurta sarısında bulunuyor.
EN SON HABERLER
- 1 Kahvaltıdan önce 1 kaşık içmek haftada 4 kilo verdiriyor! Doğrudan vücuttaki yağları parçalıyor...
- 2 Ses kısıklığı aort anevrizma belirtisi olabilir
- 3 Varto Devlet Hastanesi uzman doktorların atanmasıyla yeniden ameliyatlara başladı
- 4 Kahvaltıdan önce 1 kaşık içmek haftada 4 kilo verdiriyor! Doğrudan vücuttaki yağları parçalıyor...
- 5 Çelik gibi kemikler için her gün tüketin! Günde 1 porsiyonu yetiyor...
- 6 Güneş kremi yıl boyunca mı yoksa yazın mı kullanılmalı?
- 7 Demans için umut ışığı
- 8 Yapay zekâ erkek ve kadın beyinleri arasındaki farkı buldu
- 9 Aşı reddi dünyanı saran büyük tehlike
- 10 Çelik gibi kemikler için her gün tüketin! Günde 1 porsiyonu yetiyor...