Kırmızı eti öğlen sebzeyi akşam tüketin
Geç saatlerde tüketilen etin sindirimi daha zor olduğu için Kurban Bayramı’nda hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak adına kırmızı eti geç saatler yerine öğle saatlerinde tüketin
Kurban Bayramı'nı kimileri evde, kimileri tatilde geçirecek… Kurbanlıklar kesilecek, birçok evde kavurma sofralardaki yerini alacak… Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, Kurban Bayramı'nda uygunsuz şartlarda kesilmiş kurbanlıkların bulantı, kusma ve ishal ile seyreden sindirim sistemi enfeksiyonlarına davetiye çıkardığını söylüyor. Doç. Dr. Suna Yapalı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu…
Eti tüketeceğiniz miktarlarda porsiyonlara bölün ve derin dondurucuda saklayın.
BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN
Sıcak yaz günlerinde tezgahta çözdürülen ette mikroorganizmalar çoğalacağı için eti buzdolabında ya da mikrodalga fırında çözdürün.
Buzdolabı ya da mikrodalgada çözdürdüğünüz etin tamamını pişirin, çözdürdüğünüz eti tekrar kesinlikle dondurmayın.
Kurbanlık hayvanın, kesildikten sonra ölüm katılığı durumunun ortadan kalkması için en az 24 saat dinlendirildikten sonra pişirilmesi gerekir. Bekletilmeden hazırlanan et daha sert olur ve sindirimi zordur. Etler yavaş ve kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmeli, iç yağ ve kuyruk yağı eklenmemelidir.
YEMEK YIYIP YATMAYIN
Geç saatlerde tüketilen etin sindirimi daha zor olduğundan Kurban Bayramı'nda hazımsızlık ve şişkinlik yaşamamak için kırmızı eti geç saatler yerine öğle saatlerinde tüketin. Sebze ve kuru baklagilleri ise akşam yemeğinde tercih edin.
Bayram ziyaretlerinin uzaması, ikramlarda yenilen yiyeceklerin verdiği tokluk hissi öğün atlamaya ve akşam yemeklerinin geç saatlere kaymasına neden olabiliyor.
Geç saatlerde yenilen yemekler reflüyü tetikleyebileceğinden, yemek yedikten en az üç saat sonra yatmaya özen gösterin.
Et tüketimini abartmayın. Günlük et tüketiminizin 100-150 gram yani yaklaşık üç-dört köfte veya eşdeğeri miktarı aşmamasına dikkat edin.
Etin yanında pirinç pilavı, patates, börek gibi glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketilmesi hazımsızlık ve kabızlık yakınmalarını artırabileceğinden, etin yanında sebze yemekleri ya da salata tercih edin.
ETİ MANGALDA PİŞIRMEYİN
Kavurma ve mangal keyfi, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz Kurban Bayramı'nın geleneksel lezzetlerindendir.
Kavurma kahvaltıda ve akşam geç saatlerde tüketilmemeli, mangalda yapılan et yakılmadan pişirilmeli. Mangal ateşinde yanmış et; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanseri için risk oluşturabilir.
Hayvanlarda bulunan bazı hastalıklar, çiğ ve az pişmiş et aracılığı ile sindirim kanalına bulaşarak paraziter hastalıklar, tenyazise (halk arasında abdest bozan ya da şerit) sebep olabilir. Eti tüketmeden önce yeterince pişirildiğinden emin olun.
Etin yanında tüketilen gazlı içecekler ve şeker içeriği yüksek meyve suları reflüyü tetikleyebilir, kan şekerini yükseltir, ayrıca hazımsızlık ve şişkinliği artırabilir.
Bu nedenle serinlemek için su ve ayran tüketin.
Bayram ikramlarının vazgeçilmezlerinden çay ve kahve tüketimine dikkat edin. Su, tercih etmeniz gereken en sağlıklı sıvıdır. Bayramda ortalama 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Öğünlerde çok fazla su içmek reflüyü artırabileceğinden, öğün aralarında tüketmeyi tercih edin.
GÜNDE BİR PORSİYON TATLI YİYİN
Gıdaların sindirimi, ağızda çiğnemek ile başlıyor. Besinler ne kadar iyi çiğnenir ve yavaş yenirse sindirim kolaylaşıyor, beyinde tokluk hissi daha çabuk oluşuyor. Kurban Bayramı'nda reflü, hazımsızlık, gaz sancıları, kabızlık yakınmaları ve kilo alımına karşı eti iyi çiğneyerek tüketin.
Baklava, revani, kadayıf ve börek gibi yiyecekler, bayram ziyaretlerinde reddedilmesi güç ikramlardır. Ancak lezzetli olduğu kadar, karbonhidrat içeriği de oldukça yüksek olan bu yiyecekleri günde bir porsiyon ile sınırlayın, akşam yemeği sonrası tüketmeyin. Böylece hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sindirim sistemi yakınmaların oluşmasını engelleyebilirsiniz.
HER GÜN YÜRÜYÜŞ YAPIN
Dokuz günlük bayram tatili rehavete yol açmamalıdır. Günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapılması sindirim sistemini rahatlatacak, metabolizmayı hızlandırarak kilo alımını engelleyecektir.
Son sözümüz de bayramda tatil beldelerini tercih edenlere... Sıcak yaz günlerinde uygun hijyen şartlarında hazırlanmış yiyecekler tüketilmeli, porsiyonlarda aşırıya kaçılmamalı. Sindirim sistemi yakınması olanlar ise bayram sonrası mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurmalıdır.
ET-SALATA-AYRAN ÜÇLÜSÜNÜ TERCİH EDİN
Misafir ağırlamak geleneksel olarak bayramlarda daha da önem kazanıyor. Buna bağlı olarak sofralardaki çeşitlilik ve lezzet de artıyor. Bunun için ete eklenen yağlar, et suyuyla pişirilmiş pilavlar, çorbalar, tereyağlı tatlılar; bayramda hızlı kilo alımına ve sağlık problemlerinin artışına sebep oluyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bayramı sağlıklı geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu:
EN SON HABERLER
- 1 Adeta karaciğerin sessiz katili! Bir daha ağzınıza bile sürmeyin...
- 2 Katarakt cerrahisinde devrim
- 3 Bunu yiyen 100 yaşından önce ölmüyor! Bilim insanları uzun yaşayan insanların sırrını açıkladı: "Her gün bir tane..."
- 4 Bu yiyecekler ruh sağlığına iyi geliyor
- 5 4.5 yıl daha uzun yaşayacağız
- 6 Mersin Üniversitesi Öğretim elemanlarına 'Sözlü Bildiri İkincilik' ödülü
- 7 İmmünoterapi tedavisi ilerlemiş kanserde dahi etkili
- 8 Gaziantep’e 3 bin yeni sağlıkçı atandı
- 9 Uzm. Dyt. Selahattin Dönmez açıkladı: Vücuttaki yağı su gibi akıtıyor! "Günde bir çay kaşığı..."
- 10 Bunu yiyen 100 yaşından önce ölmüyor! Bilim insanları uzun yaşayan insanların sırrını açıkladı: "Her gün bir tane..."