Enfeksiyon riskine karşı seri ve steril olun
Ete bulaşan tek bir bakteriden, 12 saat içinde 1 milyar bakteri oluşabilir. Bu da insan sağlığı açısından son derece risklidir. Bu nedenle kesim sırasında kullanılan kesici aletlerin, kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin steril olması oldukça önemlidir
Kurban Bayramı'nın sıcak yaz aylarına denk gelmesi hijyen açısından tehdit oluşturuyor ve bu konuda çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Emsey Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, hijyen ile ilgili önemli bilgiler verdi… Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilememesi, bulaşıcı hastalık riskini artırmaktadır. Hijyen kurallarına uymadan uygunsuz ortamda yapılan kesimler; hayvanlarda görülen birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıklarının direkt temas ile insanlara bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle, kesim sırasında ve sonrasında oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı çok dikkat edilmelidir.
KESİM YERİ ÖNEMLİ
Çeşitli nedenlerle bakteri taşıyan etlere bulaşan mikroorganizmaların uygun olmayan koşullarda saklanma ve uygunsuz pişirilmesi sonucunda sindirim sistemine ulaşması, mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarını beraberinde getirir. Gıda zehirlenmesi, genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. Enfeksiyona yol açan en yaygın bakteri türleri Compylobacter, E. Coli ve Salmonella'dır. En yaygın görülen belirtiler ise kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak ateş, üşüme, baş ağrısı, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi), kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de görülebilir.
24 SAAT KURALINI ÖNEMSEYİN
Diyetisyen Kübra Öztürk, bayramda sağlıklı et tüketimi ile kurban etini sağlıklı pişirme ve saklamanın püf noktalarını anlattı:
ÇÖZÜLEN ETİ TÜKETİN
ETİN YANINDA MUTLAKA SEBZE DE OLSUN
Bayramlar; bütün ailenin bir araya geldiği, ikramların bol olduğu, akraba ziyaretlerinin yapıldığı günlerdir. Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi'nden Diyetisyen Miray Yıldırım, bayramı sağlıklı geçirebilmek için önerilerde bulundu...
EN SON HABERLER
- 1 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 4 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 5 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 6 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 7 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 8 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 9 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 10 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-