Perşembe 20.09.2018

Bir su bardağı üzüm ile bağışıklığı güçlendirin

Her meyvenin ve sebzenin kendi mevsiminde tüketilmesi gerekir. Sonbaharda üzüm, havuç ve turpu sofralarınızdan eksik etmeyin. Günde bir su bardağı üzüm, bir avuç fındık yiyerek bağışıklığınızı güçlendirin, hastalıklara karşı doğal kalkan oluşturun

Her mevsimin kendine ait özel yiyecekleri var. Son dönemdeki hava değişimleri ile artık sonbahara girerken bizler için en doğal ve gözde sebze ve meyveler neler? Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme Uzmanı Ulaş Özdemir, mevsimin en gözde besinlerini anlattı…
Üzüm: Üzüm, hem kan şekerinizin dengelenmesinde aktif bir rol oynar, hem de harika bir potasyum deposudur. Aynı zamanda bağışıklık sistemi açısından oldukça önemlidir.
Kabuğundaki resveratrol maddesi ile kansere karşı koruyucu etki gösterir.
DİYABETLİLER DİKKATLİ OLMALI
Nelere dikkat edilmeli?: Üzüm yüksek glisemik indekse sahip olmasından dolayı kan şekerinizi hızlı yükseltebilir.
Bu yüzden özellikle insülin direnci ve diyabet hastalarında tüketimine dikkat edilmelidir.
Doğru porsiyon: İnsülin direnci olanlarda bir çay bardağı, normal bireyler için bir su bardağı ideal porsiyondur.
Fındık: Muhteşem bir kaliteli yağ kaynağı olan fındık sizi hem tok tutacak, hem de folik asit, E ve K vitaminleri bakımından zengin olması sebebiyle bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.
Nelere dikkat edilmeli?: Kalori olarak yüksek bir besin olması sebebiyle yüksek miktarda tüketimi, yağlanmanıza sebep olacaktır.
Özellikle kilo problemi yaşayanların dikkat etmesi geren bir besindir.
Doğru porsiyon: Bir avuç içi büyüklüğündeki çiğ fındık, doğru tüketim porsiyonudur.
PROSTAT KANSERİNDEN KORUR
Turp: Özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucudur. Bununla birlikte demir ve folik asit bakımından oldukça zengin olan turp, hastalıklara karşı harika bir kalkan olarak salatalarda muhakkak olması geren bir besindir.
Nelere dikkat edilmeli?: Gastrit veya reflü hastaları ile böbrek taşı olan hastalar, daha düşük porsiyonlarda tüketmelidir.
Doğru porsiyon: Bir küçük boy turp ideal porsiyondur.
ÇİĞ OLARAK TÜKETİLMELİ
Havuç: Bakır ve potasyum olarak oldukça önemli bir kaynak olan havuç, kalori olarak düşük olması sebebiyle sıkça tüketilen bir sebzedir. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi gereken havuç pişirildiğinde şeker içeriği yükseleceğinden diyabet hastalarının dikkat edtmesi gerekir.
Nelere dikkat edilmeli?: Kan şekerini hızlı yükseltmesi bakımından şeker hastalarının dikkatli ve çiğ olarak tüketmesi gerekir.
Doğru porsiyon: Bir orta boy havuç ideal porsiyondur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.