Giriş Tarihi: 27.10.2018

Çocuklarınızı faydalı mikroplarla koruyun

Kış öncesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Sibel Kozaklı uyardı: Faydalı mikroplar barındıran ev yapımı yoğurt, turşu ve kefir gibi probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocuklara bu besinlerin yedirilmesini öneririm

Havaların soğuması ve kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirilmeye başlanmasıyla birlikte çocuklarda grip ve üst solunum yolu hastalıklarında artış meydana geliyor. Peki çocuk sağlığı uzmanlarının ilaç tedavisinin yanı sıra ailelere önerileri ne? Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Öğretim Üyesi Sibel Kozaklı, çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini tedavide esas aldığını söyleyerek "Faydalı mikroplar bağırsaklarımızda arttırıldığında bağışıklık sistemimiz güçleniyor" dedi.
ÇOCUKLARI GÜNEŞE ÇIKARIN
Dr. Kozaklı'nın biri 8, diğeri 3 yaşında iki çocuğu var. Hastalarına da kendi çocuklarına uyguladığı beslenme reçetesini sunmaktan çekinmiyor. Tıbbi destekle birlikte, bağışıklığın güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Kozaklı, "Kış boyunca 5-8 kez çocuklar üst solunum yolları şikâyetleriyle hastaneye geliyor. Ben, bebeklerin güçlü bağışıklığa sahip olması için kesinlikle anne sütü verilmesini öneriyorum." diyor.
Çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi D vitamini eksikliğine çok rastlandığını söyleyen Dr. Kozaklı, "Ailelerden öğlen saatlerinde çocuklarını güneşe çıkarmalarını istiyorum. Emziren annelerde de D vitamini düşük çıkıyor. Emziren annelere bir yıl boyunca D vitamini takviyesi almalarını öneriyorum. D vitamini eksik bebeklerde de 15'inci günde D vitaminine başlanıp, 1 yaşına kadar kontrollerini sağlıyoruz " dedi.
Çocukların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini hastalıklara karşı savaşta esas aldığını söyleyen Kozaklı, hastalıkların tedavisinde probiyotik mucizesinin altını çiziyor.
Bilim insanlarının bağırsak-beyin bağlantısının önemini keşfettiğini ve bağırsakların 'ikinci beyin' olduğunu söyleyen Kozaklı "Vücut için fayda sağlayan mikro canlılar" olarak tanımlanan probiyotikler, birçok hastalığın tedavi edilmesinde yardımcı görevi görüyor. Faydalı mikroplar bağırsaklarımızda arttırıldığında bağışıklık sistemimiz güçleniyor. En güçlü probiyotikler ise ev yapımı yoğurt, turşu, kefir. Ailelerden çocuklarına bunları yedirmelerini istiyorum" dedi.
HAMSİ OMEGA 3 DEPOSU
Omega 3 yönünden zengin beslenmenin de önemine değinen Kozaklı, "Haftada iki gün ailelerden çocuklarına balık yedirmelerini söylüyorum. Özellikle Karadeniz hamsisi Omega 3 yönünden çok zengin" dedi. Antioksidanların, C vitamininin de unutulmaması gerektiğini belirten Dr. Kozaklı "C vitamini için mevsiminde meyveler mutlaka tüketilmeli. Soğan ve sarımsaktan vazgeçilmemeli" dedi.
EV YAPIMI KEFİR, SİRKE VE TURŞU
Dr. Kozaklı, çocukları için evde günlük yaptığı kefiri ailelere de önererek, "Bir kavanoz süte, biraz ev yapımı kefir mayası koyup, 24 saat mayalanmasını bekliyorum. Karışımı süzüp, taze taze çocuklarıma içiriyorum. Kefir 2 yaşından sonra mutlaka çocuklara verilmeli" dedi. Ev yapımı elma sirkesini de ailelere öneren Dr. Kozaklı "Bir kilo elmaya, 2 litre su koyup, her gün metal kaşıkla karıştırıyorum. 3 hafta içinde elma sirkem hazır oluyor" dedi.
İLİK KEMİK SUYU ŞİFASI
Dr. Kozaklı, bebeklerde 8-9'uncu aydan sonra başlanacak ek gıda niteliğindeki ilik kemik suyunun her çorbaya katılacabileceğini söyledi. Dr. Kozaklı, "Bu güçlü iksir, bağırsak florasını düzenleyecek. Bağışıklık sistemini güçlendirecek" dedi.
Dr. Kozaklı'nın önerdiği, bağışıklığı güçlendiren ilik kemik suyunun tarifi ise şöyle:
MALZEMELER: 1 kilo kemik iliği / 5 litre su / 2 çorba kaşığı ev yapımı elma sirkesi / Bir tutam zerdeçal / Birkaç parça kereviz sapı / Soğan / Sarımsak
YAPILIŞI: Tüm malzemeler, suya karıştırılıp, 10-12 saat kısık ateşte kaynatılır. Su köpürtülmeden yavaş yavaş malzemeler, kasaptan alınmış kemiğin ilikli kısmı ile karışmış olur. Bu muhteşem karışım, süzüldükten sonra küçük küçük saklama küplerine konulup, derin dondurucuya konur. Ve sebze çorbası, tarhana gibi tüm çorbaların içine 2 küp konularak, besleyici değeri arttırılır. 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
Yarın: Ruhunuz kışa hazır mı? Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli'den ruhumuzu kışa hazırlamanın yöntemleri

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.