Hayvansal protein yerine geçen besinler
Son zamanlarda hayvansal protein tüketmenin zararlı olduğu konuşuluyor. Siz de hayvansal protein tüketimini azaltmak istiyorsa ancak onun yerine ne yiyeceğinizi bilmiyorsanız, işte hayvansal protein yerine tüketebileceğiniz alternatifler...
Farklı sağlık problemleri nedeniyle insanlar hayvansal protein tüketimini azaltmak isteyebilir. Ancak şöyle bir gerçek var, her insan yaşamını sürdürebilmek için proteine ihtiyaç duyar. Vücut için hayati önemi olan bazı amino asitler vardır ve vücudunuz kendi başına bu amino asitleri üretemez. Bu gerekli amino asitleri ise yediğiniz proteinlerden elde edersiniz. Biz de sizin için hayvansal protein yerine geçen besinlerden bahsettik.
YUMURTA
Yumurta protein açısından harika bir besindir. Bir yumurtada, yaklaşık olarak 6 gram protein bulunur. Yumurtayı en sağlıklı biçimde tüketmek istiyorsanız kaynatarak pişirmelisiniz, çünkü sahanda yumurta kolesterolünüzü çıkarabilir.
KURU YEMİŞLER
Kabuklu yiyecekler de protein açısından oldukça zengindir. Bir avuç çekirdeğin içinde 3-8 gram protein bulunur. Hemen hemen herkes kabuklu yiyecekleri severek tüketir. Kabuklu yiyecekleri hatırlarsak; hurma, çam fıstığı, ceviz, antep fıstığı, kabak çekirdeği, yer fıstığı, badem, kuru üzüm ve ay çekirdeği.
KİNOA
Kinoa, yüksek protein içeriğine sahip bir besindir; 100 gram kinoanın içinde 16 gram protein bulunur. Gluten içermediğinden çölyak hastaları için mükemmel bir seçenektir.
TOFU
Tofu, hayvansal proteinin yerine geçebilen bir besin olduğu için
veganların en çok tercih ettiği besinlerden biridir. Soya fasulyesinden elde edilen bir üründür, sert ve beyaz görünümü nedeniyle soya peyniri olarak da adlandırılır. Tofuda yüksek miktarda protein, mineral ve omega-3 bulunur. Salatanızın içinde veya hamburger eti yerine bu peyniri tüketebilirsiniz.
SEİTAN
Seitan'ı daha önce duymuyor olabilirsiniz ancak seitan buğday gluteni olarak biliniyor ve et gibi hazırlanıyor. 100 gram seitan 75 grama kadar protein içerebilir. En büyük avantajlarından biri ise kolayca sindirilmesidir. Seitanın içinde kalsiyum bulunur ve lezzeti ete benzediğinden birçok tarifte kullanılır.
KURU BAKLAGİLLER
Kuru baklagiller protein açısından oldukça kıymetli ve besleyicidir. Kuru fasulye, mercimek, soya fasulyesi ve nohut değerli birer protein kaynağıdır. 100 gram mercimek size 9 gram protein sağlarken, 100 gram soya fasulyesi ise 36 gram protein içerir.
EN SON HABERLER
- 1 Yer yemez etkisini gösterip kabızlığı bitiriyor! Günde 4 tanesi tıkalı bağırsakların ilacı...
- 2 Meryem Cannes’da
- 3 Kadınlar sessiz horluyor
- 4 Gaziantep Şehir Hastanesi'nde 84 yaşındaki hastaya kapalı aort kapağı ameliyatı
- 5 O yaş grubu tehdit altında! Bu basit hareket yüzde 70 felç bırakıyor...
- 6 Yaptığı 2 değişiklikle 1 yılda 50 kilo verdi! "Artık eskisinin yarısı kadar bile yorulmuyorum"
- 7 Suyu böyle içmek iltihaplanmaya neden oluyor! İşte su içmek için en doğru zaman...
- 8 Kalbiniz ne kadar genç?
- 9 Rektör Özkan: Akdeniz’de Ar-Ge lisansta başlar
- 10 Kalp hastanesinden Türkiye’de bir ilk