Giriş Tarihi: 30.04.2019 12:15 Son Güncelleme: 30.04.2019 12:16

Çobançantası otu faydaları nelerdir? Çobançantası otunun yararları

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, çoban çantası otu faydaları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Belki de birçok kişinin daha önce hiç duymadığı bu bitkinin mucizevi yararları duyanları da şaşırtıyor. Çobançantası otunun en önemli faydaları arasında kanamaya durdurucu bir özelliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle çay olarak tüketilen çobançantası otu farklı kullanımları da bulunmaktadır.

Çobançantası otu faydaları nelerdir? Çobançantası otunun yararları

Çobançantası otunun saymakla bitmeyecek faydaları duyanları da şaşırtıyor. Özellikle daha önce bu bitkinin adını hiç duymayanlar ya da ilk kez duyan kişiler konu ile ilgili araştırmalar yapıyor. İsmini şeklinden ötürü olan çobançantası otunun faydaları bu başlık altından öğrenebilirsiniz. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, mucizevi bitkinin faydaları ve özelliklerini açıkladı.

ÇOBANÇANTASI OTUNUN ÖZELLİKLERİ

Demir, Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum açısından oldukça zengin olan çobançantası otunun daha birçok faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda B grubu vitaminlerini de yeterli seviyede içermektedir.

mg /100 g çobançantasında;

  • Demir 41
  • Fosfor 729
  • Potasyum 3 939
  • Kalsiyum 1 763
  • Vit-B1 (tiamin) 2,12
  • Niacin 3,4
  • Vit-B2 (riboflavin) 1,44

ÇOBANÇANTASI OTU FAYDALARI

  • Skorbüt rahatsızlığına karşı kullanılır.
  • C-vitamini içerir
  • Demir, Kalsiyum, Fosfor ve Potasyum açısından oldukça zengindir.
  • Kanamayı durduran en önemli etken maddedir.
  • Adonitol, diğer adıyla rubitol hücre membranının stabilitesinde çok güçlüdür.
  • Periferik-nöropati ağrılarına karşı da iyi bir çözümdür.
  • Hemeroid şikâyetlerine karşı etkili olan en önemli bitkidir.

ÇOBANÇANTASI OTUNUN KULLANIMI

  1. Çiçek açmazdan önce taze yaprakları salatada tere veya lahana yerine kullanılır.
  2. 100 gram çobançantasının yeşil taze yaprakları 300 mg'ın üzerinde C-vitamini içerir.
  3. Tohumlarının hafif baharatımsı tadından dolayı çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır.
  4. Ekstrakte edilerek yenilebilir yağ elde edilir. Kökleri ise taze veya kurutulmuş olarak zencefil yerine kullanılır.
  5. Ekstrakte edilerek yenilebilir yağ elde edilir. Kökleri ise taze veya kurutulmuş olarak zencefil yerine kullanılır.

NOT: Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ''Hamile kalmak isteyen veya hamilelik dönemindeki bayanların kesinlikle kullanmamasını öneririm'' dedi.