Glüten nedir? Glüten zararları nelerdir?
Son günlerde glütensiz beslenme alışkanlığı duyulmaya başlanırken, glüten ve zararları da merak edilmeye başlandı. Peki glüten nedir? Zararları nelerdir?

Glüten ekmek yapımında kullanılan katkı maddesi bir protein grubudur. Ekmeğin genel olarak şişmesi ve kabarmasının sebebi glütendir. Glüten ekmek yapımında, fırıncılar tarafından bir iskele görevinde kullanılır. Glüten etrafında mayalanan ekmek, bilindik şeklini ve tadını alır. Ekmek yapımında önemli bir yere sahip olmasına karşın glüten, kendisine karşı alerjisi bulunan ve çölyak hastalığı olarak anılan hastalık grubuna sahip olan bireylerde, mide yanması, ince bağırsak enfeksiyonu ve iltihabı gibi alerjik reaksiyonlar göstermektedir.
Mide çeperi ve ince bağırsağın iç kısmında tahrip edici reaksiyonları gösterebilen glüten hassasiyeti veya glüten intoleransı, söz konusu kişilerde midede yanma, gaz sıkışması, hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlara yol açabilmektedir. Glütene alternatif olarak kullanılan gıdalar ise patates veya mısır gibi nişasta oranı yüksek olan katkılı besine sahip olan yiyeceklerdir. Mısır unu ile yapılan doğal fırın mısır ekmeği veya glütensiz ekmek, glüten hassasiyeti bulunan kişilerce tercih edilmeye başlanmıştır.


EN SON HABERLER
- 1 Türk hekimler Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısını geliştirdi
- 2 Binbir suratlı MS’e yapay zeka bakışı
- 3 Türkiye klinik araştırmalarda küresel üs olmaya aday
- 4 Depresyona 3’üncü dalga modeli
- 5 Cep telefonuna bakmak boyna 30 kilo yük bindiriyor
- 6 Avrupa’da genetik felaket
- 7 Az uyumak kalp hastası ediyor
- 8 ‘Tıkanırcasına yemek’ can alıyor
- 9 Büyükşehir şizofreniyi tetikliyor
- 10 15 yaşında gençlerin de tansiyonu var