Mayonez alerjisi nedir? Mayonez alerjisine ne neden olur?
Gıda alerjileri çok yaygındır. Gıda alerjileri, vücudunuz gıdadaki bir maddeye aşırı tepki verdiğinde ve onu yabancı istilacı olarak tanımladığında ortaya çıkar. Alerjenle savaşmak için, vücudunuz alerjik reaksiyona neden olan çeşitli maddeleri serbest bırakır. En çok alerjiye neden olan gıdalardan birisi de mayonezdir. Peki, mayonez alerjisi nedir ve alerjiye hangi içerik neden olur? İşte mayonez alerjisi ile ilgili bilmeniz gerekenler...

Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir durumlarda, mayonezdeki diğer bileşenler alerjik reaksiyona neden olabilir. Amerikan Allerji, Astım ve İmmünoloji Koleji'ne (ACAAI) göre, yumurta alerjileri çoğunlukla çocukları etkiler. Aslında, çocukların yaklaşık yüzde ikisi yumurtalara alerjisi var, ancak yüzde 70'i 16 yaşına geldiğinde alerji sorununu aşıyor.
Mayonez alerjisine ne sebep olur?
Belirtileriniz yeterince şiddetli ise, anafilaktik şoka girebilirsiniz. Bu, kan basıncınızın düşmesine ve solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Bu hayatı tehdit edici olabilir.
En yaygın sekiz gıda alerjisi:
- inek sütü
- yumurtalar
- fındık ağacı
- yer fıstığı
- kabuklu deniz hayvanı
- buğday
- soya
- balık
Mayonez bu listede görünmese de, mayonezde bulunan en yaygın gıda alerjeni yumurtadır.
Mayonez alerjisine ne sebep olur?
Belirtileriniz yeterince şiddetli ise, anafilaktik şoka girebilirsiniz. Bu, kan basıncınızın düşmesine ve solunum yollarının daralmasına neden olarak nefes almayı zorlaştırır. Bu hayatı tehdit edici olabilir.
Mayonezdeki en yaygın alerjen yumurtadır. Nadir durumlarda, mayonezdeki diğer bileşenler alerjik reaksiyona neden olabilir.
Ayrıca, alerjiden ziyade mayonez ile gıda intoleransına sahip olmak da mümkündür. Alerjiler bağışıklık sisteminizin tepki vermesine neden olurken, gıda intoleransları sindirim sisteminizin reaksiyona girmesine neden olur.
Yiyecek intoleransınız varsa, genellikle söz konusu yiyeceğin az miktarda yiyebilirsiniz. Ancak bir gıda alerjiniz olduğunda, az miktarda gıda bile yaşamı tehdit edici bir reaksiyona neden olabilir.
Mayonezde neler var?
Malzemeler mayonez üreticisine veya ev yapımı olup olmamasına göre değişir.
Ev yapımı mayonez tarifleri genellikle şunları gerektirir:
- yumurta sarısı
- taze limon suyu
- beyaz şarap sirkesi
- Dijon hardalı
- tuz
- nötr aromalı bir yağ (kanola, avokado, aspir)
- Ticari çeşitleri olabilir:
- soya yağı
- yumurta ve yumurta sarısı
- damıtılmış sirke
- Su
- tuz
- şeker
- limon suyu konsantresi
kurutulmuş sebzeler ve otlar, kurutulmuş sarımsak veya soğan gibi
kalsiyum disodyum EDTA gibi koruyucular
doğal tatlandırıcılar
Alerji belirtileri
Yiyecek alerjilerinin çoğu - yumurta, fındık, süt veya başka bir şeyden kaynaklansınlar - aynı semptomları yaratırlar. Yumurta alerjisi semptomları şunları içerebilir:
- kurdeşen
- isilik
- karın krampları
- kusma
- ishal
- göğüs ağrısı
- solunum yollarınız şişerken solunum zorluğu
- zayıflık ve karışıklık
EN SON HABERLER
- 1 ‘Geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ için kılavuz hazırlandı
- 2 Parkinson’un erken belirtileri tespit edildi
- 3 Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacına onay
- 4 Maydanoz tam bir sağlık deposu
- 5 En acı şeker
- 6 Sağlıklı zayıflama için yol haritası
- 7 Bisiklete binmek demans riskini azaltıyor
- 8 Sıcakta serin ve sağlıklı kalmak için bunlara dikkat
- 9 İnternetteki katil zayıflama ilaçları
- 10 Islak mayo uyarısı!