Anne babanızın yediklerini yiyin
Mevsim geçişlerinde sıkça görülen midebağırsak sorunlarından korunmak için hazır gıdalar ve abur cuburdan uzak durmalıyız. Anne babamızın doğal beslenme stilini benimsemeliyiz
Mevsim geçişlerinde midede yanma, şişkinlik ve hazımsızlık gibi bazı şikayetler ortaya çıkar. Bunların altında üç şey yatabilir. Biri, her mevsim geçişinde insanların duygu durumları değişir. İlkbaharda içlerini coşku kaplarken, sonbahar ve kışa doğru hüzün çöker. Bu duygu durumu, beyinde bulunan bir sinirin, mide-bağırsak sistemini olumsuz etkilemesi ve birtakım değişikliklere neden olması halidir. İkincisi; gastrit, ülser gibi şikayetlerin mevsim geçişlerinde artması veya azalmasıdır. Üçüncü faktör ise mevsimine göre tüketilen gıdalardır. Yaza, bahara doğru yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi artar ve mide-bağırsak sistemi bu gıdalardan etkilenir.
Sonbaharda bağırsaklara geçen hüznü azaltmak için spor yapılabilir. Egzersiz ve yürüyüş yaparak mutluluk hormonu seviyemizi artırabiliriz. Ayrıca her türlü gazlı içecekten, kızartma türü yiyeceklerden, acı ve ekşiden, kahveden uzak durmalıyız. Özellikle de sigara ve alkolden kaçınmalıyız. Bunlar mide asidini artırdığı için şişkinliğe yol açabilir.
Evet, açık çayın metabolizmaya hiçbir zararı yok. Çok açık olduktan sonra günde 10 bardağa kadar içebilirsiniz. Tüm çay tipleri içilebilir. Yazın gazlı içecekler yerine ayran tüketebilirsiniz. Bir şişe suyun içine elma ve limon dilimleri ekleyip içebilirsiniz. Bol bol su tüketebilirsiniz.
Ailemiz küçük bir yerde yaşıyorsa, onların göndereceği temel gıdaları pişirebiliriz. Yoğurdu evde mayalayabiliriz. En iyi probiyotik kaynağı olan turşuyu evde yapabiliriz. Marketlerin abur cubur bölümlerinden uzak durmalıyız. Doğal ve organik denen pek çok gıdanın gerçekten öyle olduğuna inanmıyorum, fiyatları farklı sadece. Konserve ve hazır gıdalardan uzak duralım, doğal ve dengeli beslenelim, kilo almayalım.
Bu etlerin içinde bulunan ve E ile başlayan zararlı koruyucular, kanserojendir. Patates kızartmasıyla yediğimiz ketçap ve çeşitli soslar, reflüyü artırır. Anne-babamızın tükettiği besinleri tüketmemiz gerekiyor.
REFLÜ VEYA MİDE FITIĞINIZ VARSA STRESTEN KAÇININ
Kesinlikle... Stres, yemek borusu ile mide kapağı arasındaki boşluğu gevşetir. Bu kapak gevşediğinde mide içindeki gıdalar yemek borusuna doğru kaçar. Ayda birkaç kere gelişen bu durumu hastalıktan saymıyoruz ama her gün göğüs duvarının altında yanma, ağıza acı-ekşi su gelmesi, hazımsızlık ve kazıntı gibi şikayetleriniz varsa, bunlar reflüden kaynaklanıyor olabilir. Mutlaka bir doktora gitmekte fayda var. Bazen reflü, mide fıtığıyla da görülebilir. Özellikle genç hastalarda daha sık rastlanır çünkü anatomik bir bozukluk ya da yetersizlik olabilir. Bu bozukluklar, reflü ile mide fıtığını tetikleyebilir. Tedavisi, yediğimiz gıdalara dikkat etmek ve stresten uzaklaşmaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 2 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 3 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 4 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 5 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 6 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 7 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 8 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 9 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 10 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor