Gece terörü neden olur? Gece terörü hastalığı nasıl anlaşılır, tedavisi nasıl yapılır?
Özellikle çocuklarda görülen gece terörü hastalığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Yaş arttıkça görülme sıklığı azalsa da gece terörü hastalığı daha çok yorgunluk ve stres gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkıyor. Diğer bir adıyla "Parasomnias" olan gece terörü hastalığı bir tür uyku bozukluğu olarak görülmektedir. Atak şeklinde ortaya çıkan ve yaklaşık 30-40 dakika süren gece terörü hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Gece terörü hastalığının sebep olduğu ataklar karşısında nasıl davranmak gerekir? İşte daha çok çocuklarda görülen "parasomnias" yani gece terörü hastalığına dair her şey haberimizde yer alıyor.
GECE TERÖRÜ HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Genelde stresli ve aşırı yorgunluğun yaşandığı dönemlerde yaşanıyor gece terörü hastalığı. Çocuklarda görülen gece terörü hastalığında gözler açık olabilir. Çığlıkla başlayan uyku teröründe hasta konuşabilir, hatta uyanıkmış gibi görülebilir. Aslında derin bir uykudadır.
GECE TERÖRÜ ATAĞI GEÇİREN ÇOCUK NASIL DAVRANIR?
Derin uyku sırasında ortaya çıkan gece terörü uyku başladıktan 2-3 saat sonra görülür. Hasta, uykudan korkuyla uyanıp boş gözlerle etrafa bakarak bağırmaya ya da çığlık atmaya başlar. Beraberinde genellikle çarpıntı, hızlı soluma, ciltte kızarıklık, terleme, kas kasılmaları da olur. Olay sırasında hasta uykudayken, dış uyaranlara yanıt vermeksizin yatakta oturur, uyandırılırsa dalgın ve kendinde olmayan bir tavır sergiler. Yatağı genellikle terk etmez, ancak özellikle engellenmeye çalışılırsa anlamsız davranışlar sergileyebilir.
Sıklıkla çok kısa sürelidir ancak bazen 30-40 dakikaya kadar uzayabilir. Atak esnasında ve sonrasında çevreyle ilişkisizdir, sabah uyandığında atağı hatırlamaz. Atak sonunda hasta tam bir uyanıklık olmaksızın yatışır ve kendiliğinden uykuya dalar. Uyku kalitesini bozması sebebiyle sıklıkla hastanın gündüz bilişsel fonksiyonlarında bozulmaya sebep olabilmektedir.Kabusla çok karışmakta olan gece terörünün farkı ertesi gün hatırlanmamasıdır. Oysa kabusta hasta sabah kalktığında, o gece gördüğü rüyayı ve korkusunu hatırlayabilir.
EN SON HABERLER
- 1 Ünlülerden çağrı: ‘Kan verin candan bağlanın’
- 2 Gizli şekere karşı yoğurt tüketin
- 3 Sıcaklar kalp ayarlarınızı bozmasın
- 4 Şekersiz yaşam bedeni iyileştiriyor
- 5 Sosyal medyadaki egzersiz videoları omurgayı tehdit ediyor
- 6 Genetiğin şifreleri çözülüyor
- 7 Yalnızlığın MR’ını çektiler, beyni perişan ettiğini gördüler
- 8 Güneşle aranız nasıl?
- 9 ‘Geleneksel ve tamamlayıcı tıp’ için kılavuz hazırlandı
- 10 Parkinson’un erken belirtileri tespit edildi