Giriş Tarihi: 6.1.2020

Evde yapılan yoğurt ve kefir diyabet gelişimini önler

Yapılan çalışmalar, süt ürünlerinin diyabet gelişimini önlediğini gösteriyor. Özellikle evde yapılan yoğurt ve kefiri tercih etmelisiniz

Tip 2 diyabet, çağın en hızlı artan hastalığı. Tip 2 diyabet, uzun bir insülin direnci ve pre-diyabet fazından sonra ortaya çıkar. İnsülin direnci, vücutta yağ dokusu artışına bağlı kilo alımı ile artarken, kilo verilmesi ile azalır. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Durmuş Arın, insülin direncine karşı tüyolar verdi…
Egzersiz olmazsa olmaz: Egzersiz, insülin direnci tedavisinde en somut yöntemlerden biridir. Çünkü biriken yağ depolarının tüketilmesi için gerekli enerji harcamasını sağlar. En basit egzersiz önerisi, mümkünse günde 30-50 dakika tempolu yürüyüş, bisiklet veya yüzme şeklinde planlanmalıdır.
GAZLI İÇECEKTEN UZAK DURUN!
Düşük karbonhidratlı beslenin: Enerjiyi kompleks karbonhidratlardan karşılayarak kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayabilirsiniz. Baklagiller (nohut, mercimek), tam tahıllar (yulaf, tam buğday, kinoa, esmer pirinç, nohut, fasulye) ve nişastalı sebzeler (tatlı patates, balkabağı, mısır), yavaş sindirilen iyi karbonhidrat kaynaklarıdır. Paketli tatlı gıdalar, hamur işleri, şekerlemeler, konsantre ve taze meyve suları, gazlı içecekler, reçel, bal, pekmez gibi besinler ise bol miktarda basit şeker içerirler.
Lif oranını yüksek tutun: Lifli gıdaların tüketiminin insülin duyarlılığını artırdığı, özellikle hububat liflerinin tüketiminin diyabet gelişim riskini azalttığı gösterilmiştir. Liften zengin olan yulaf, bulgur gibi tahıllar, elma ve armut gibi meyveler, brokoli, ıspanak ve enginar gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler, fındık, badem ve ceviz gibi yemişler diyete sık sık makul oranlarda dahil edilmelidir.
KURUYEMİŞ TÜKETİN
Süt ürünlerini sofranızdan eksik etmeyin: Süt ürünleri tüketiminin diyabet gelişimini önlemede yararlı olduğu bildirilmiştir. Özellikle evde yapılan yoğurt ve kefir tercih edilmelidir. İster süt, ister yoğurt ve peynir şeklinde olsun; hem protein, hem faydalı yağlar içerdiği için, hem de kalsiyum kaynağı olduğu için faydalıdırlar.
Protein alın: Kırmızı et, balık, doğal tavuk, süt ürünleri, baklagiller, mercimek, badem, kabak çekirdeği, yumurta gibi gıdalarda bolca bulunan proteinlerin temel görevi, vücut dokularımızın gelişmesini ve onarılmasını sağlamalarıdır.
Yağsız olmaz: Yağlar, vücudumuzun bir numaralı enerji kaynağıdır. Doymamış yağ kaynakları olan zeytin, zeytinyağı, kuruyemişler, avokado, omega
3 VE 6 KAYNAKLARI DİYETE DAHİL EDİLMELİDİR.
ÇALIŞMALAR kahve tüketimi ile diyabet gelişimi arasında ters bir ilişki olduğunu bildirmektedir. Hemşire Sağlık Çalışması'nda, günde bir büyük fincan kahve içmenin diyabet gelişimini yüzde 13 oranında azalttığı bildirilmiştir. Benzer bir ilişki ve antiokdidan etki kafeinsiz kahve ve yeşil çay için de bildirilmiştir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.