Cuma 03.04.2020 05:58
Son Güncelleme: Cuma 03.04.2020 06:01

Koronavirüse karşı "kaliteli uyku, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite" tavsiyesi

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmada güçlü bağışıklık sisteminin önem taşıdığını, bunun da düzenli uyku, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite ile sağlanabileceğini vurguladı.

Kovid-19 gibi solunum yolları hastalıklarının, damlacık saçılması ile yayıldığının altını çizen Ünüsan, hasta kişilerle yakın temas halinde olan aile bireyleri ve sağlık görevlilerinin, Kovid-19 risk gurubunda yer aldığını vurguladı.

Ünüsan, "Şu anda salgına özgü bir tedavi yok. Her virüs tedavisinde olduğu gibi bağışıklık sistemini güçlü tutmak yani yeterli kaliteli uyku, dengeli beslenme ile fiziksel aktivite önemli. Kovid-19'un yayılmasını azaltmak veya enfeksiyondan korunmak için ellerin su ve sabun kullanılarak yıkanması gerekiyor. Çünkü zarflı virüsler sabun ile yıkanmaya, alkol ile dezenfekte edilmeye dayanıklı değillerdir." ifadelerini kullandı.

Çiğ olarak tüketilecek besinlerin akan suda çok iyi yıkanması gerektiğine de dikkati çeken Ünüsan, şunları kaydetti:

"Mevsiminde ve doğal, sebze ve meyveyi günde 2-5 porsiyon kadar tüketmek oldukça önemli. Yapılarında bol miktarda antioksidan olarak A ve C vitaminleri içermelerinden bağışıklık sistemimizi destekleyecektir. Çeşitli sebzelerle hazırladığımız salatalarımıza zeytinyağının eklenmesi hem yağda eriyen vitaminlerin emilimini artıracak hem de yapılarında bulunan antioksidan bileşiklerle bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlayacaktır. Salatalara sirke eklenmesini ve kırmızı pancar tüketimini de özellikle öneriyoruz. Zerdeçal, üzüm çekirdeği ile de salatalarımızın içeriğini zenginleştirerek bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Kuru baklagiller posadan zengindir, demir ve çinko içeriğiyle de bağışıklık sistemimizi destekleyecektir."

"SU TÜKETİMİNE ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ"

Ünüsan, yetişkinler için günde en az 2 litre su içmenin önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Su tüketimine çok dikkat etmeliyiz. Hayvansal ürünlerden de özellikle deniz ürünleri; Omega 3, iyot ve selenyum yönünden zengin olduğu için bağışıklık sistemimizi destekleyecektir. Yumurta sağlığımız için önemli bir protein kaynağı olduğundan günlük beslenmemizde tüketmemiz gerekmektedir ve tüketilmeden önce çok iyi pişirilmelidir. Kefir ve yoğurt gibi kültürümüzün de önemli parçası olan probiyotik ürünlerin yanı sıra soğan ve sarımsağı diyetimizde bulundurmalıyız. Mümkün olduğunca şekerli besinleri diyetimizden çıkartmalıyız. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen stresli ortamlardan, sigara ve alkol kullanımından da uzak durmalıyız."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.