Sukulent bakımı nasıl yapılır? Sukulent yetiştirme ve çoğaltmanın püf noktaları nelerdir? Budama ve çoğaltma bakım işlemleri
Sukulent kaktüs familyasından bir bitkidir. Sukulentin kelime anlamı özü ve suyu olan demektir. Kaktüse benzeyen görüntüsü ve etli yapraklarıyla sukulent bitkisi görsel olarak çok beğenilmektedir. Bu yüzden günümüzde saksı ve ya teraryum içerisinde manevi değeri yüksek bir hediye olarak sukulentler popülerliğini korumaktadır. Üstelik ‘sukulent faydaları’ sayesinde de sıklıkla tercih edilir. En bilinen özelliği bulunduğu ortamdaki radyasyonu etkisiz hale getiriyor olmasıdır. Sonuç olarak ev ve ofislerde sıklıkla tercih edilen bu bitkinin yetiştirilmesiyle ilgili soru işaretleri oluşmakta. ‘Sukulent bakımı püf noktaları’ nelerdir, ‘sukulent çürümesi’ sonucunda neler yapılabilir, saksıda ve ya ‘teraryumda sukulent bakımı’ ve ‘sukulent çoğaltma’ ile ilgili merak edilenleri ve ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yıllardır bildiğimiz kaktüsler de sukulent ailesine dahil bitkilerdir. Ancak kaktüslerin yapısı sukulente göre daha farklıdır. Sıcak ve tropikal bölgelerde yetiştiği bilinen sukulentler uzun ömürlü bakımıyla bilinmektedir. Sıcak iklim seven bir bitki olmasına rağmen sukulentler, soğuğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Bu dayanıklılığı sayesinde 'sukulent çürümesi'ne sık rastlanılmamaktadır. Bu kadar dayanıklı bir bitki olması da daha fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Aynı zamanda dış görünüş itibariyle de dekoratif olarak kullanabilen şık bir ev aksesuarı görevini de görmektedir.
Sukulent bakımı püf noktaları
Sukulent bitkisi soğuğa karşı oldukça hassas olduğu için özellikle kıs aylarında 20-30 günde bir sulamanız gerekmektedir. İçerisinde kendi özelliğinden dolayı su barındırması sayesinde fazla sulama istemeyen bir bitkidir. Bu yüzden fazla su verdiğinizde onlara iyilik değil kötülük yapmış olursunuz. Sulama için en ideal planlama haftada 1 keredir. Sularken amacınız sadece toprağı ıslatmak olmalı ve göl gibi sulamadan kaçınmalısınız.
Sukulentler hem evinizde hem de bahçenizde yetiştirilmeye uygun bitkilerdir. Ancak önemli olan sukulentinizin ışık alan, güneşli bir yerde bulunmasına özen göstermelisiniz. Fakat güneşin direkt olarak sukulente vurmamasına dikkat edin.
Teraryumda sukulent bakımı
Sukulent bitkisinin en yaygın tercih edilen ve görüntüsü sebebiyle özellikle sevdiklerinize hediye olarak tercih edebileceğiniz hali teraryumdaki sukulentlerdir. 'Teraryumda sukulent bakımı' saksıdaki yetiştirme şeklinden çok da farklı değildir. Sulama sıklığınız kışın haftada 1 defaya hatta ayda 1 defaya kadar düşebilir. Yazın ise 1 hafta 10 günde bir sulanması yeterlidir.
Sukulent çürümesi
'Sukulent çürümesi', 'sukulent kararması' veya 'sukulent pörsümesi' nin nedenleri neler olabilir? Bu noktada bitkiye ihtiyacı olan şartları nasıl ve ne kadar sağladığınız önemlidir. Eğer sukulentinizi gereğinden fazla miktarda sularsanız sukulent çürür ve bunu yapraklarının dökülmesinden anlayabilirsiniz.Eğer tam tersi sukulentinizi ihtiyacı olduğundan az sularsanız yaprakları pörsümüş bir görünüm kazanır. Sulama yaparken mevsimlere dikkat etmelisiniz. 'Sukulent yaprakları neden yumuşar' sorusunun cevabı bu olabilmektedir. Sulama mevsimine dikkat etmediğiniz zaman sukulentin yaprakları yumuşayabilmektedir.
Sukulent bitkisi doğal yapısı itibariyle havadaki nemden su ihtiyacı karşılayabilmektedir. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız sulamanızı buna göre düzenlemekte fayda olacaktır.
'Sukulent böceklenmesi' ve ya 'sukulent kökten çürümesi'gibi durumlarda bitkinizi sökerek, yeni bir toprak ve saksıda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.Dayanıklı bir bitki olmasına rağmen kısa sürede çürüdüğünü gözlemliyorsanız güneş ışığına direkt maruz kalıyor olabilir. Sukulent bitkisi ışığa direkt olarak maruz kaldığında yaprakları yanar ve rengi kahverengiye döner. Işığın bitkinize fazla gelip gelmediğini buradan anlayabilirsiniz.
Sukulenti yetiştirmekte olduğunuz ortam gereğinden az güneş alıyorsa bitkinizin rengi daha soluk olur. Ancak boyu da daha kısa sürede uzayabilir. Bu durum bitkinin içgüdüsel olarak güneş ihtiyacından dolayı ışığı aramasına bağlı olarak gelişir.
Sukulent çoğaltma
Özellikle çeşitli bitkileri yetiştirmeyi hobi edinen kişilerin sıkça sorduğu 'sukulent çoğaltma' ile ilgili pratik bilgiler mevcuttur. Sukulent çok kolay ve hızlı çoğalabilen bitkilerdendir.
Sukulentin alt kısımdaki yapraklarından başlayarak, tüm gövdesinde yaprak kalmayacak şeklinde nazikçe koparttıktan sonra, bir makas veya bıçakla çiçeği gövdeden ayırmalısınız. Bu kopardığınız yaprakları, önceden hazırladığınız nemli bir toprağın üzerine seriyor ve beklemeye başlıyorsunuz. Bu işlem yaklaşık 2 hafta kadar sürüyor ve bu yapraklar minik kökler salmaya başlıyor. Bu kökleri ekiyoruz ve yeni sukulentleriniz büyümeye hazır bir hale geliyor.
Evde orkide bakmanın püf noktaları
EN SON HABERLER
- 1 Deprem geçti, sarsıntı hissi kaldı: Hayalet deprem algısına dikkat!
- 2 Mikropları yok eden boya keşfedildi
- 3 Emziren annelere tavsiyeler
- 4 Radyoterapi ile meme dokusu ışınlanıyor
- 5 Günde 50 dakika yürüyün sağlıklı kilo verin
- 6 Türk Telekom // İLAN
- 7 Ergenlikte çürük dişler asosyal yapıyor
- 8 Deprem psikolojimizi de salladı
- 9 Sağlıklı çocuk sağlıklı gelecek
- 10 Bahar geldi ama grip peşimizi bırakmıyor