Pazar 19.04.2020 14:58
Son Güncelleme: Pazar 19.04.2020 15:03

Uzmanından "Salgın sürecinde tuz tüketimine daha çok dikkat edin" önerisi

Vatandaşların özellikle yemek yaparken kullandıkları ve hazır gıdalarda bulunan tuz miktarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sedat Üstündağ, "Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı insanlar için bir günde alınabilecek sofra tuzu miktarını 5 gram olarak belirlemiştir." dedi.

Prof. Dr. Üstündağ, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınıyla mücadelede genel koruyucu sağlık kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini ifade etti. Salgına karşı evde izolasyonun önemine değinen Üstündağ, bağışıklık sistemini güçlendirmek için dikkatli ve dengeli beslenme tavsiyesinde bulundu.

Vatandaşların özellikle yemek yaparken kullandıkları ve hazır gıdalarda bulunan tuz miktarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Üstündağ, "Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı insanlar için bir günde alınabilecek sofra tuzu miktarını 5 gram olarak belirlemiştir." dedi.

"TUZ DİYETİNE DAHA SIKI UYULMALI"

Üstündağ, hazır ve işlenmiş gıdalar başta olmak üzere pek çok besin ögesinin aşırı tuz içerdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız, koronavirüs salgının yaşandığı bugünlerde tuz diyetine daha sıkı uymalılar. Aynı zamanda sadece sofrada tuzluk kullanmamanın, yemek pişirirken tuz atmamanın 'tuz kısıtlı diyet' anlamına gelmediği iyi bilinmelidir. İşlenmiş gıdaları tüketirken tuz içeriği kontrol edilmeli, tuz ve doymuş yağ içeriği yüksek işlenmiş gıdalardan, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçınılmalıdır."

"SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN, EGZERSİZ YAPIN"

Üstündağ, sigara ve benzeri tütün ürünleri kullanan kişilerde Kovid-19 enfeksiyonunun daha ağır geçtiğine dikkati çekti.

Sigara ve tütün ürünlerinin yaşam süresi ve kalitesini kısaltan çok önemli kronik hastalık risk faktörleri olduğunun altını çizen Üstündağ, "Sigara sadece akciğer tümörü gelişiminin kolaylaştırıcısı değil, kalp, damar ve böbrek hastalıkları gelişimi için de çok önemli bir risk faktörüdür. Alkol tüketimi de kullanılan miktarla ilişkili olarak immun sistemini baskıladığı için, vatandaşlarımızın tüketim konusunda dikkatli olması gereklidir." diye konuştu.

Prof. Dr. Üstündağ, vatandaşların bu dönemde evde egzersize önem vermeleri ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için karanlık bir ortamda dinlendirici ve düzenli bir uyku düzenini sağlamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.