Perşembe 07.05.2020 11:36
Son Güncelleme: Perşembe 07.05.2020 11:36

Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir ve yenir?

Halk arasında pitaya, dragn fruit olarak bilinen ejder meyvesi Türkiye’de son zamanlarda popüler olmaya başladı. Tropikal bir meyve olan ejder meyvesi kaktüs ailesine ait olup Endonezya, Çin gibi ülkelerle daha sık yetiştirilmektedir. Türkiye’de de ilk defa Mersin’de yetiştirilmeye başlandı. Ejder meyvesinin faydaları tıp dünyasında da konuşuluyor. Ejder meyvesinin faydaları nelerdir? Sorusunu yanıtlayacağız. Hayatınızda ilk defa ejder meyvesi yiyecekseniz ejder meyvesi nasıl yenir? Konu başlığımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. İşte Ejder meyvesi ile ilgili merak edilenler…

Alternatif tıp yöntemleri arasına ejder meyvesi girdi. Son zamanlarda isminden söz ettiren bu meyve ülkemizde de yetiştirilmeye başlayarak hastalıklara çare aranmaktadır. Dış kısmı sert olması ile ananasa benzemektedir. İçinde C vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Bu yüzden insan sağlığına faydası çoktur. Pitayanın (Ejder Meyvesi) faydaları ve pitayanın zararları konusunu maddeler halinde aktaracağız. Ayrıca ejder meyvesi yetiştirmek isteyenler için ipuçları vereceğiz.

PİTAYANIN (EJDER MEYVESİ) FAYDALARI

Tropikal iklimlerde yetişen ejder meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Günümüz alternatif tıp tedavilerinde tercih edilen ejder meyvesi insan sağlığı için birçok faydası var. Özellikle yüksek miktarda C vitamini içermesi hastalıklara karşı kalkan görevi gösterir. Bizde sizler için ejder meyvesinin faydalarını maddeler halinde hazırladık. İşte pitayanın yararları:

  • Hastalıklara karşı korur, direnç kazandırır.
  • C vitamini içerir. Vücudun ihtiyacını karşılar.
  • Vücudun sıvı oranını arttırır. Cildin nemli olmasını sağlar.
  • Yüksek lif içerir. Diyet yapmak isteyenler için alternatiftir.
  • Şeker hastaları için meyve seçeneğidir.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kalp sağlığını korur, damar tıkanıklığını önler.
  • Kemik ve kas sistemi için gerekli mineralleri sağlar.
  • Katarak oluşumunu engeller. Göz içindeki sıvı oranını dengeler.
  • Unutkanlığı engeller.
  • Kabızlık sorununu önler.
  • Sindirim sistemini çalıştırır.
  • Saç, göz ve cilt sağlığı için faydalı olduğu düşünülmektedir.
Papatya çayının faydaları nelerdir? İşte şifalı bitki papatya çayının insan sağlığına faydaları..

PİTAYANIN ZARARLARI

Her meyvenin yararlı yönleri olduğu gibi zararlı yönleri de vardır. Dikkat etmemiz gereken ise aşırı tüketim yapmamaktır. Eğer ejder meyvesini aşırı şekilde tüketirsek vücuttaki sıvı oranı artarak kalbi tehlikeye atmış oluruz. Vücuttaki sindirim sistemini fazla çalıştıracağı için ishal ve karın ağrısı şikâyeti görülebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için fazla tüketildiğinde bir takım rahatsızlıkları da beraberinde getirir.

EJDER MEYVESİNİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) 3 kaloridir.

1 gram Pitaya (Ejder Meyvesi) besin değeri %96 Karbonhidrat, %4 Protein, %0 Yağ içerir.

Altın Otu Faydaları Nelerdir? Altın Otu Neye İyi Gelir, Hangi Hastalıklara Faydası Vardır?

PİTAYA MEYVESİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Ülkemizde son yıllarda popüler olan ejder meyvesi için çiftçiler harekete geçti. Ejder meyvesi yetiştirmek için kolları sıvadılar. Bizde sizler için ejder meyvesi yetiştirmek için bilinmesi gerekenleri araştırdık. İlk önce bilinmesi gereken Tropikal meyve olduğu için Türkiye'de Mersin, Adana, Antalya, Muğla gibi Akdeniz ikliminde yetiştirilmesi elverişli olabilir. Rakım oranı en fazla 200 olması gerekir. Kumlu ve organik madde bakımından zengin topraklara çekirdekler dikilir.

Yeterli nem su ile beslenerek bir iki hafta içerisinde köklenebilmektedir. Fakat tohum olarak almamanızda fayda vardır. Türkiye'de satılan birçok tohum kısır tohumdur ve bu yüzden ucuzdur. Bu tohumları dikerseniz sadece size çiçeklenir meyve vermez. Bunun için fidan olarak dikmeniz faydalı olacaktır. Köklenmeden sonra kendi başına ayakta duramayacağı için asma gibi desteklenmesi gerekir. Sağlam bir çubuk yardımı ile bunu yapabilirsiniz. Kışın sera içinde sıcakta tutmanız yazında üstüne çok güneş gelmeyecek şekilde bir örtü ile örtmeniz gerekir. Çiçek açtıktan sonra 30 gün sonra meyve verir.

PİTAYA KAÇ YILDA MEYVE VERİR?

Dikilen fidanın türüne göre yılda 3-5 meyve alabilirsiniz.

EJDER MEYVESİ NASIL YENİR?

Ejder meyvesi çeşitli şekillerde tüketilebilmektedir. İster ana yemeklerde ister içecek olarak tüketebilirsiniz. İşte kullanım alanları:

  • Meyve suyu
  • Şerbet
  • Dondurma
  • Yoğurt
  • Jöle
  • Şeker
  • Hamur işleri
  • Salatalarda kullanılabilir.

Ejder meyvesi tadı nasıl? Diyorsanız tadı ekşi ama ferahlatıcıdır. İçindeki etli kısım yenir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.