Giriş Tarihi: 7.05.2020 11:34 Son Güncelleme: 7.05.2020 11:35

Marulun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Marul zayıflatır mı, hangi hastalıklara iyi gelir?

Marul papatya ailesinde yer alan, geniş yapraklı ve ılıman iklimlerde yetişen bir sebze çeşididir. Ülkemizde genel olarak çiğ olarak tüketilmektedir. Marul A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besindir. Sulak yerlerde yetişen marul sindirim olaylarında ve zayıflarken diyet listelerinde yer almaktadır. Ülkemizde de çiğ yendiği için daha çok salata malzemesi olarak kullanılmaktadır. Zengin vitamin ve mineral deposu olan marul zayıflatır mı? Sorusuna yanıt vereceğiz. İşte marulunun faydaları…

Marul öncelikle lif bakımından zengin bir yiyecek olduğu için, diyetisyenler genellikle içinde marul bulunan salata çeşitlerini danışanlarına tavsiye etmektedirler. Aynı zamanda metabolizmayı da düzenlemesiyle zayıflamak isteyenler için birebir tüketilebilecek bir besindir. Marul insan vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılamada oldukça önemli bir besindir. Bu yüzden insanlar için birçok yararı bulunmaktadır. Sinir sisteminden kötü kolesterolü düşürmeye kadar yararı bulunan marulun faydaları nelerdir, ne işe yarar?

MARULUN FAYDALARI

Papatya ailesinde yer alan marulun bilinmeyen birçok yararı bulunmaktadır. Vücudumuzdaki sistemlerin genel olarak hepsine yardımcı bir besin kaynağıdır. Marulun faydaları şunlardır:

  • Günümüzde kullanılan kozmetik ürünlerden dolayı yıpranan saçlar için marul tüketmek hücre köklerini güçlendirmektedir.
  • E, A ve C vitamini bakımından zengin olan bir sebzedir. Bu vitaminler sayesinde cildin uzun yıllar parlak ve canlı olmasını sağlar ve aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırarak sivilce ve akne oluşumunu da önlemektedir.
  • Yüksek lif içeriği ile diyet listelerinde yer alan önemli bir besindir.
  • Kötü kolesterolü düşürerek oluşan damarlar tıkanıklıklarını da hızlı bir şekilde açmaya yardımcı olur.
  • İçerdiği K vitamini sayesinde kas ve kemik gelişimine katkı sağlamış olur ve ileri yaşlarda görülen, kemik erimesi gibi olayları engeller.
  • Sinir sistemini güçlendirir. Bununla birlikte beyinin hızlı çalışması için sinir hücreleri arasındaki iletimi hızlandırmak için birebirdir.
  • Halk arasında kıvırcık marul olarak da anılan kırmızı marulun faydaları da yeşil marul gibi aynıdır. Genel olarak sindirim sistemini olumlu etki göstererek sindirimi kolaylaştırır. Yeşil maruldan ayrılan en önemli özelliği içerdiği yüksek miktarda demirdir. Kırmızı olması nedeniyle demir miktarı fazladır. Bu yüzden kanımızda bulunan en önemli madde olan hemoglobinin içinde de bulunan bu madde kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Marul çeşitlerine bakıldığı zaman genel olarak hepsi aynı etkiye sahiptir. Sadece kırmızı marul içerdiği demir ve bazı metaller sayesinde daha yararlı olabilir. Bu yüzden kıvırcık marulun faydaları her marulda olduğu gibi cildimiz için vücut hücrelerinin yenilenmesi, dolaşım sistemini hızlandırması, sindirimi kolaylaştırması ve yoğun besleyici besin içeriğine sahip olması ile dengeli beslenmek için birebir üründür.
Adaçayı Faydaları – Adaçayının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

MARULUN ZARARLARI

Marulun genel anlamda önemli yararlarını yukarıda bahsettik. Marul gibi bazı yiyecekler yoğun besinler içerirler. Bu yüzden marulun aşırı tüketimi de bazı sorunlara yol açabilir. Yararı fazla olduğu için, hep marul tüketmek kötüdür. Marulu, uzmanlar genel olarak az ve dengeli tüketmeyi önermektedir. Ayrıca yabani marulun doğrudan cilde uygulanması, deri veya ciltte tahrişe neden olabilmektedir. Çok miktarda yabani marul tüketen bir insanda terleme, görme kaybı ve hatta nefes darlığı gibi büyük sorunlara yol açabilir. Ayrıca son zamanlarda marulun erkeklere zararları olduğu keşfedilmiştir. Prostat büyümesi ve idrar yolları ile ilgili bir sorunu olan bir erkek birey kesinlikle marul tüketimini kesmelidir. Genel olarak yabani marul tüketiminden kaçınılmalıdır.

MARULUN CİLDE FAYDALARI

Marulun faydasının olduğu kadar aşırı tüketiminde bazı zararları da vardır. Fakat insan cildi için yararlı bir besin kaynağıdır. Öncelikle yıpranan ve dökülen saçlar için marul tüketimi olumlu etki göstermektedir. Ayrıca hücre yenilenmesinde de rol oynayarak vücudunuzun canlı kalmasını sağlamaktadır. Buna bağlı olarak bol miktarda vitamin içermesinden dolayı cildin daha parlak görünmesini ve uzun süreli canlılık sağlamasını sağlar.

Propolis Faydaları – Propolisin Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar ve Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.